Gătitul ouălor poate face ca acestea să fie mai sigure pentru a fi consumate și poate face ca unele substanțe nutritive să fie mai ușor de digerat.
Un exemplu î n acest sens este proteina din ouă. Cercetările au arătat că încălzirea le face mai ușor de digerat. Un studiu a constatat că organismul uman poate utiliza 91% din proteinele din ouăle fierte, față de doar 51% în cazul ouălor crude.
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre ouă și despre cât de sănătoase sunt în alimentația noastră zilnică.
Ce beneficii are oul
1. Sursă de proteine de înaltă calitate
Citește și: 5 legume care distrug grăsimea de pe burtă. Adaugă-le în dieta ta zilnică și scapă de kilogramele în plus
2. Aport de nutrienți esențiali
Oul este un aliment aproape perfect și că, potrivit studiilor științifice un ou pe zi are un efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare. Din fericire, chiar dacă acest colesterol este mult, nu influențează negativ colesterolul sin sânge, ba chiar îș crește pe cel bun.
„Oul este alimentul aproape perfect. Din fericire, în ultimii ani, toate acele povești cu colesterolul, bolile cardiovasculare au dispărut. Studiile științifice arată că, peste un ou pe zi, deci peste șase, șapte pe săptămână, chiar au un efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare. Din fericire, acest colesterol, care este mult, nu influențează negativ colesterolul din sânge, ba chiar crește colesterolul bun. Adică îți poate crește colesterolul total, un pic, dar proporția este în favoarea celui bun”, a spus specialistul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Din aceste alimente lipsește vitamina C și că este foarte important cum sunt gătite. Oul poate fi la fel cu cartoful, un aliment sănătos dacă este gătit corect și un aliment nesănătos dacă nu este gătit incorect.
Ouăle ochiuri nu ar trebui să fie arse, deoarece arsura este foarte dăunătoare. O culoare aurie sau maro, foarte deschis, poate să dea gust, dar atunci când este ars automat nu mai este bună.
Dacă un ou este făcut în ulei, în tigaie, dar oprit la timp, arată mult mai sănătos. Oul este poșat în ulei, prinde un gust foarte bun și culoarea este una perfectă.
„Doar vitamina C lipsește din ele, dar, foarte important cum le gătim. Deci el poate fi, ca și cartoful, un aliment sănătos dacă îl gătim corect, un aliment nesănătos dacă îl ardem.
3. Protecția sănătății oculare
4. Creier și funcție cognitive
Specialistul a dat mai multe sfaturi pentru consumatorii de ouă și din punctul lui de vedere, omleta românească este plină de ulei și ar trebui evitată. Pe lângă aceasta, dacă în ouă adăugați legume și le băgați la cuptor, veți avea parte de un preparat mai mult decât sănătos care va fi foarte benefic pentru sănătatea voastră.
5. Sățietate și controlul apetitului
Sănătatea cardiovasculară
„Un ou fiert ca și un ou în apă, un pic de gust de spital, de regim. Omleta clasică, românească, lucește, plină de ulei, de multe ori este și arsă și încerc să nu mănânc așa ceva. Ce încerc să fac? Încerc să îi adaug legume. Un mixt de salată, tocat mărunt, ardei roșu și salată roșie, le puneți în tavă și apoi la cuptor și este mult mai sănătoasă decât omleta noastră”, a mai adăugat specialistul.