Fiind cea mai mare țară din Europa, Ucraina are și o cantitate considerabilă de resurse naturale, despre care puțini știu. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce bogății are Ucraina și cum le valorifică.
Cea mai mare țară din Europa și a 46-a din lume, cu 603.548 km² și 44,13 milioane de locuitori, Ucraina deține o importantă cantitate de resurse naturale. Acestea se pot împărți în trei mari categorii și anume resurse energetice, minereuri metalice și minereuri nemetalice. De asemenea, țara deține una dintre cele mai importante rezerve și extracții de mangan, fier și materii prime nemetalice.
Citeste si: Vladimir Putin, discurs neașteptat: „Neonaziștii Ucrainei tratează civilii ca scuturi umane”
Pe de cealaltă parte, resursele energetice, mai exact rezervele de cărbune, sunt estimate la 47,1 mld. tone, zăcămintele carbonifere fiind concentrate în Doneţk, Lvov, Nadnistrianşcina, Predkarpatie și Zakarpatie. Zăcămintele de ţiţei au fost prospectate în regiunile Dnepropetrovsk- Doneţk, Predkarpatie, Dnepro-Doneţk, Marea Azov și Marea Neagra, toate fiind evaluate la aproximativ 247 mil.tone. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce bogății are Ucraina și pe ce locuri se poziționează în Europa și în lume.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce bogății are Ucraina
Potrivit statisticilor, Ucraina poate asigura nevoile alimentare a cel puțin 600 de milioane de oameni, fiind fruntașă din punct de vedere agricol. Țara ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește terenul arabil și primul loc în lumea la exporturile de ulei de floarea soarelui. De asemenea, se clasează pe locul doi în lume în ceea ce privește producția de orz și pe locul trei la producția de porumb. Se poziționează pe locuri foarte bune și la producția de cartofi, secară, miere de albine și grâu.
De asemenea, Ucraina este și o puternică forță în industria stategică, dat fiind faptul că ocupă primul loc în Europa la producția de amoniac și locul 2 în ceea ce privește sistemul de conducte de gaze naturale. Mai mult, se află pe locul trei în Europa la capacitatea instalată a centralelor nucleare, dar și în ceea ce privește lungimea rețelei de căi ferate (21.700 km).
Citeste si: CITEȘTE: Ce nu știai despre UCRAINA
Ce resurse naturale are Ucraina
Petrol și gaze naturale- Țara deține peste 1,1 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze naturale, peste 135 de milioane de tone de petrol și 3,7 miliarde de tone de rezerve de țiței de șisturi. Gazele și câmpurile petroliere sunt poziționate în trei provincii ale Ucrainei, cea pricipală fiind Nipera-Donețk, care a fost descoperită în anii 1950.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Cărbune- Fiind principala materie primă, se estimează faptul că poate satisface cererea de energie și industrie în Ucraina pentru următorii 500 de ani. Ucraina produce aproximativ 100 de milioane de tone de cărbune anual.
Minereu de fier și de mangan- Ucraina deține aproximativ 27 de miliarde de tone de rezerve de minereu de fier și ocupă locul 6 în producția acestuia la nivel mondial. De asemenea, țara a fost clasată printre primii zece producători de minereu de mangan din lume, având totodată cea mai mare rezervă din Europa.
De asemenea, Ucraina se numără și printre cei mai mari exportatori din întreaga lume. Astfel, se află pe locul trei în ceea ce privește exportarea de fier și pe locul 4 la turbine pentru centrale nucleare și lansatoare de rachete. Alte resurse importante includ mercurul, sarea de potasiu, aurul, materiale de construcție, pietre ornamentale și resurse hidroenergetice.