Căpușele sunt insecte parazite, înrudite cu paianjenii, care se găsesc în iarbă și în zone umbroase. Ele pot ajunge rapid pe corpul animalelor și oamenilor, iar mușcăturile acestora pot provoca boli grave, mai ales dacă nu sunt tratate la timp.
Căpușele se află pe locul doi, după țânțari, în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase atât la oameni, cât și în rândul animalelor. Perioada în care apar este primăvara, atunci când se îndesește iarba din parcuri și grădini. Durata medie de viață a unei căpușe este de doi ani, iar bolile pe care le transmit sunt destul de grave, mai ales dacă nu sunt tratate la timp.
Citeste si: Cât durează sezonul căpușelor. Cum se scot căpușele din piele
Ce sunt căpușele
La nivel mondial au fost identificate aproximativ 650 de tipuri de căpușe. În Europa, cea mai răspândită este căpușă comună, Ricinus ixodes, cunoscută pentru bolile pe care le poate răspândi.
Ajunse pe corpul omului, căpușele preferă zona axilară, inghinală sau cea de la nivelul scalpului. Prin mușcătură, acestea își introduc capul sub piele și încep să se hrănească cu sânge. Mărimea lor crește în funcție de cantitatea pe care o iau din corpul gazdă, iar înțepăturile acestora sunt ușor de recunoscut.
Există riscul ca cele foarte mici să nu se poată observa, iar din acest motiv medicii recomandă ca după fiecare ieșire în natură să vă verificați foarte atent din cap până în picioare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ce boli transmit căpușele
Boala Lyme
Primele simptome apar în aproximativ 30 de zile de la mușcătura de căpușă. Boală Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă de una dintre cele mai mici căpușe în ceea ce privește dimensiunea.
Inițial, în jurul înțepăturii de căpușă, se formează o roșeață circulară, decolorată în centru, care poate să persiste până la 4 săptămâni dacă nu este tratată la timp.
De regulă, această erupție cutanată este însoțită de senzație de arsură sau mâncărimi, febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare.
Encefalita de căpușe
Această boală se manifestă, de regulă, la nivelul sistemului nervos central. Primele simptome apar la distanță de aproximativ patru săptămâni de la mușcătură și anume oboseală, febră, cefalee, mialgii și greață.
Encefalita de căpușe poate duce la apariția meningitei și encefalitei, inflamație a creierului. Specialiștii susțin că nu există un tratament pentru această boală, iar rata mortalității este mică, dar persoana infectată poate rămâne cu afecțiuni neurologice.
Babesioza
Această boală are simptome asemănătoare răcelii și anume febră, dureri musculare, senzație de oboseală. De regulă, aceasta se tratează cu antibiotice.
Cum ne ferim de căpușe
Ieșirile în natură ne-ar putea expune la mușcătura de căpușă, dar există câteva măsuri preventive pe care ar trebui să le respectăm, mai ales în această perioadă.
Este recomandat ca atunci când călătorim în zonele de risc să purtăm haine deschise la culoare pentru a putea observa cu ușurință prezența acestora pe corp. Îmbrăcămintea va trebui să acopere mâinile, picioarele, iar pantalonii trebuie intruduși în ciorapi și mânecile bluzelor să rămână nesuflecate.
De asemenea, este foarte importantă și ultilizarea produselor speciale pentru prevenirea mușcăturilor sau înțepăturilor de căpușe.
Persoanele care prezintă simptome specifice mușcăturii de căpușă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecționist.