În ceea ce îi privește pe acești angajați, există un conflict foarte mare, și dau vina pe Ministerul Muncii, care, prin intermediul Caselor de Pensii, nu le-ar permite pensionarea anticipată, cu toate că legea spune că acest lucru este posibil.
Acești angajați au probleme serioase. Iată ce categorie de oameni nu are voie să iasă la pensie mai devreme!
Probleme serioase pentru acești angajaţi
Persoanele reclamă cu au dreptul să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme, dar dosarele de pensionare nu le sunt acceptate.
Aceste persoane sunt membrii Federației Energetică și lucrători în domeniul energiei. Ei au venit luni, pe data de 30 ianuarie, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a da drumul unui protest. Aproximativ 30 de persoane au venit la protestul organizat în fața Instanței Supreme.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Angajații cer aplicarea Legii care are în vedere reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani pentru cei care lucrează în domeniul termocentralelor pe cărbune şi mineritul de suprafață.
Citește și: Ce categorie de români va primi 750 de lei. Zeci de mii de oameni vor fi în culmea fericirii
Ce a spus Sorin Turcu despre acești angajați
Sorin Turcu, vicepreședintele al Federaţiei Energetica, a menționat faptul că unii angajaţi au apelat la instanţă, după ce Casa de Pensii nu le-a acceptat dosarul de pensionare, iar unele decizii au fost favorabile angajaţilor.
„Legea 197/2001, care a completat Legea pensiilor, prevede ca toţi lucrătorii din termocentrale de cărbune şi mineritul de suprafaţă să beneficieze de reducerea perioadei de pensionare cu 13 ani, adică să se poată pensiona la 52 de ani dacă îndeplinesc două condiţii: au cel puţin 30 de ani lucraţi într-o termocentrală şi 25 de ani de contributivitate, iar Ministerul Muncii, prin Casele
de Pensii, nu doresc să pună în aplicare această lege de doi ani.Lucrătorii care îndeplinesc aceste condiţii au depus dosarele, care au fost respinse de Casele de Pensii şi apoi au mers în instanţă. Surpriza a venit că unele instanţe ne-au dat câştig de cauză, alte instanţe au dat câştig de cauză Caselor de Pensii. Am mers la Curţile de Apel, iar Curtea de Apel Suceava a sesizat Înalta Curte pentru a lua o hotărâre unitară la nivel naţional pe această lege.
Decizia a fost amânată
Între timp, completul Instanței Supreme de soluționare a unui recurs în interesul legii, a amânat luni, 30 ianuarie, pentru data de 13 martie, discutarea modului neunitar în care instanțele de la noi din țară aplică prevederi legale în legătură cu scăderea cu 13 ani a vârstei de pensionarii pentru persoanele care lucrează în domeniul energiei.
Citește și: Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale. Românii vor primi tichete sociale în 2023