Află în articolul de mai jos ceai de cimbru contraindicații și ce boli se tratează cu cimbru, dar și cum se face ceaiul.
Ceaiul de cimbru este considerat un adevărat panaceu pentru organism, însă, pe lângă faptul că sunt o mulțime de beneficii, sunt și multe contraindicații. Descoperă în articolul de mai jos ceai de cimbru contraindicații și când nu ai voie să îl consumi.
De mii de ani, cimbrul de folosește cu succes pentru tratarea mai multor boli, precum gripă, răceală, afecțiuni pulmonare sau epilepsie.
Cimbrul este originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, iar la început a fost folosit de către egipteni. Se folosește în bucătărie și sub formă de ceai, tinctură ori pulbere. Cimbrul poate fi cultivat în ghiveci sau în grădină, iar după ce se culege, se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, până când este în totalitate uscat.
Contraindicațiile ceaiului de cimbru
Femeile însărcinate
Ceaiul de cimbru este total contraindicat persoanelor însărcinate.
Efectele administrării acestui lucru pot merge până la pierderea sarcinii.
„Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de cimbru. Cimbrul este contraindicat și în dispepsii și hipopepsii grave, deoarece inhibă activitatea enzimatică. De asemenea, planta este nerecomandată și în caz de insuficientă pancreatică”, explică Elena Badea.
Poate produce delir
Consumat în cantități mare, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe, precum convulsii, vărsături, dureri abdominale și delir.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Plante considerate buruieni, dar care sunt de fapt superalimente
Ce beneficii are ceaiul de cimbru
Ceaiul de cimbru este un bun expectorant, așa că îl puteți putea adăuga în planul de vindecare a răcelii, a gripei sau a bronșitei. De asemenea, poate calma durerile de stomac și arsurile, precum și arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cum să slăbești cu curcuma. Beneficiile acestui condiment minune
„Uleiul esenţial de cimbru conţine o substanţă cu puternice proprietăţi antiseptice- timol (până la 25%)- folosită pentru prevenirea infecţiilor încă dinainte de apariţia antibioticelor moderne. Există studii care au demonstrat că uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacându-le membrana celulară, căreia îi reduce permeabilitatea. În plus, sa demonstrat că bacteriile nu pot dezvolta rezistență la uleiul de cimbru, așa cum o fac în cazul antibioticelor de sinteză, datorită faptului că respectivul ulei are componente atât de multe și de variate, care face imposibilă sau adaptare a microorganismelor în acest mediu. ", a explicat, pentru Adevărul.ro, specialistul în fitoterapie, Elena Badea.
Cum sa folosești corect ceaiul de cimbru
Cel mai bun cimbru este cel recoltat imediat după perioada de înflorire. Pentru o savoare intensă, se recomandă recoltarea dimineață, imediat cum sa ridicat roua, din iulie și în luna octombrie. Acest cimbru poate fi folosit la pregătirea ceaiurilor pentru a scăpa de tine, și pentru a facilita eliminarea mucozităților prezente în exces. Compresele cu ajutorul cimbru de ajutor în cazurile ușoare conjunctivită și în cazul iritațiilor ochilor. De asemenea, calmează inflamația și senzația de usturime a ochilor.
Cum să faci cel mai bun ceai de cimbru
Pune 250 ml de apă la fiert, când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.
Pentru tinctură, se folosesc frunze și inflorescențe. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care de adaugă 400 de ml de alcool de 50 de grade, se amestecă bine și se lasă la macerat timp de 12 zile. După macerare, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se folosește în caz de bronșite, ulcere pe piele, micoze, arsuri ori răni ale pielii.