Alina Gorghiu a abordat în mod direct problema reformei pensiilor și a oferit clarificări cu privire la schimbările care vor avea loc în România în viitorul apropiat. Ministrul Justiției a prezentat informații semnificative despre noul sistem ce urmează să fie implementat.
Alina Gorghiu a afirmat într-o declarație televizată că sistemul de pensii din domeniul justiției va fi echitabil.
Citește și: Ce pensie primește o femeie după 15 ani de cotizație. Diferența este de doar 5 procente
Ce devine interzis în România pentru pensionare
Conform acestei reforme, nicio pensie nu va depăși salariul. A subliniat că există o perioadă de tranziție prevăzută în lege, astfel încât anumite modificări, precum creșterea vârstei de pensionare, vor fi implementate în câțiva ani.
„Trăgând linie, această reformă trebuie să se întâmple. Această schimbare de paradigmă în materie de pensii de serviciu se va vedea foarte curând, cu efecte concrete. Vom avea un sistem echitabil, vom avea un sistem care prevede că pensia nu poate fi de azi înainte mai mare ca salariu şi vom vedea decizia Curţii Constituţionale”, a declarat, joi seară, Alina Gorghiu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De ce există o perioadă de tranziţie pentru unele prevederi
Alina Gorghiu a oferit o justificare pentru existența unei perioade de tranziție în lege pentru anumite prevederi, precum creșterea vârstei de pensionare.
„Prevederea clară, cu efect imediat, este că în baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări sau orice alte diurne.
Pensionarea va fi posibilă la 50 de ani doar până în 2025
Alina Gorghiu a precizat că anul 2025 va reprezenta ultimul an în care pensionarea la vârsta de 50 de ani va fi posibilă. Ulterior, a subliniat că în fiecare an vârsta de pensionare se va incrementa, ajungând ca în anul 2035 să fie posibilă la vârsta de 60 de ani.
„Apoi creşte în fiecare an şi va fi de 60 de ani, la nivelul anului 2035. Vechimea maximă asimilată luată în calcul va scădea de la an la an, de la un maxim de 5 ani, până la eliminarea în 2029. Din acel an, vechimea minimă ca judecător-procuror va fi de 25 de ani fără vechimea asimilată”, a punctat ministrul Gorghiu.
Citește și: Veste bună pentru o categorie de români de la noi din țară! Cum pot femeile să beneficieze de 9000 de lei