Tensiunea mică se numără printre cele mai cunoscute afecțiuni în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Aceasta se manifestă în general prin senzație de leșin, stări de greață, vedere în ceață, slăbiciune musculară și confuzie. Pentru a evita aceste simptome neplăcute trebuie să ai mare grijă la ce alimentație. Iată ce e bine să mănânci și să bei când ai tensiunea mică.
Tensiunea mică sau hipotensiunea poate fi întâlnită la toate vârstele, însă cei mai predispuși sunt bătrânii de peste 65 de ani. Factorii principali care duc la această afecțiune sunt: sarcina, bolile de inimă, anemia, deshidratarea, stresul, inefcțiile de orice fel, boala Parkinson sau anumite medicamente.
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când ai tensiunea mică
Persoanele reacționeză diferit atunci când se confruntă cu hipotensiune. Unii oameni nu prezintă simptome clare dacă au tensiunea mică, iar alții pot avea manifestări doar atunci când stau jos. Sunt persoane care experimentează senzații neplăcute precum leșin sau stări avansate de greață atunci când se ridică brusc în picioare.
Printre cele mai cunoscute simptome care pot sugera tensiunea mică se numără vederea dublă, dezorientarea, amețeala, setea excesivă, greață, traspirație, puls redus sau respirație accelerată.
„În cardiologie, hipotensiunea nu este considerată o boală cum este hipertensiunea arterială, ci este considerată mai degrabă un efect al unei boli, care se manifestă prin acest simptom. Foarte importantă este prezența simptomelor asociate hipotensiunii arteriale.
Dacă un om care are hipotensiune nu are niciun simptom, atunci acea hipotensiune nu se tratează, însă în condițiile în care apar simptome, cum ar fi amețeala, sincopa, senzația de oboseală, dureri toracice, respirație grea, abia atunci se justifică controlul medical”, a declarat dr. Alexandru Cotoban pentru Antena 3.
Citeste si: Cum hidratezi tenul gras. Soluții la îndemâna oricui
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce e bine să mănânci când ai tensiunea mică
Alimente bogate în vitamina B12
Atunci când ai tensiunea mică este bine să consumi alimente bogate în vitamina B12 deoarece aceasta are un rol foarte important în organism, mai exact cel de a ajuta la producerea de noi celule roșii. Cantitățile reduse de vitamina B12 din corp duc la anemie și, implicit, la scăderea tensiunii și la hemoragii.
Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B12 sunt ouăle, carnea de pui, peștele, mai exact somonul și tonul, dar și lactatele cu un conținut redus de grăsime. Medicii recomandă brânza degresată și laptele cu doar 1,5% grăsime.
Acid folic (vitamina B9)
Acidul folic se găsește în legumele verzi precum sparanghelul, lintea, mazărea și broccoli. Acestea previn anemia și ajută la reglarea tensiunii aflate sub valorile normale.
Alimentele sărate
Alimentele sărate se numără printre cele mai importante în dieta persoanelor care se confruntă cu hipotensiune. În mod general, sarea crește tensiunea, dar nu trebuie să exagerezi cu alimentele de acest fel, asta pentru a nu ajunge în cealaltă extremă, a hipertensiunii. Alimentele recomandate de medici sunt măslinele, brânza, tonul și supele.
Citeste si: Câte calorii trebuie să mănânci pe zi în funcție de greutatea pe care o ai
Ce să bei atunci când tensiunea arterială este sub valorile normale
Un factor foarte întâlnit la hipotensiune este deshidratarea. Atunci când nu consumi suficiente lichide, circulația sanguină încetinește. Medicii recomandă să consumi, zilnic, cel puțin 2 litri de apă, aproxmativ 8 pahare. Ceaiurile sunt, de asemenea, foarte bune în astfel de situații. Important este să le consumi ca atare, fără zahăr sau alți îndulcitori.
Presiunea sângelui poate fi crescută și cu ajutorul consumului de cafea sai ceai verde. În cazul în care te afli într-o stare de hipotensiune, o cană de cafea te poate ajuta să îți recapeți echilibrul. Chiar dacă pe moment te-ai putea simți foarte bine, trebuie să ții cont de faptul că problema nu a foste eliminată complet. Este important să consulți un medic de specialitate pentru a afla tot ce trebuie să faci.
Nu consuma alcool! Alcoolul deshidratează corpul și contribuie, în același timp, la scăderea tensiunii arteriale. La fiecare pahar de alcool ar trebui să consumi un pahar cu apă. Specialiștii spun că limita maximă zilnică de alcool este de o halbă și jumătate de bere în cazul bărbaților și de maximum o halbă în cazul femeilor.