Fiecare angajat se intreaba cel putin o data in cariera ce l-ar face mai fericit.
Sa faca ceea ce ii place? Sau sa lucreze pentru multi bani? In majoritatea cazurilor nu se poate si una, si alta. Cu cat salariul este mai mare, cu atat responsabilitatile cresc si buna dispozitie este inlocuita de stres. Psihologii au incercat sa afle ce ii determina pe angajati sa aleaga o cale sau alta. Au aflat ca orgoliul joaca un rol foarte important la locul de munca si ca banii nu te fac fericit, dar e bine sa ii ai.
Dintre toţi psihologii, Frederick Herzberg este cel care a studiat cel mai mult fericirea si nefericirea la locul de munca. Teoria spune ca exista doua categorii de factori care influenteaza bunastarea unui angajat.
Pe de o parte, sunt factorii care il motiveaza: cum ar fi placerea de a presta o anumita meserie sau reusitele in cariera.
Pe de alta parte, sunt factori a caror lipsa provoaca nefericire.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
In plus, nivelul salariului este o chestiune extrem de subiectiva.
Conform teoreiei lui Herzberg, daca primesti un salariu imens, de milion de euro pe an, dar colegul tau primeşte doua milioane, sunt sanse mari sa fii nefericit.Fie te consideri nedreptatit, fie constientizezi faptul ca ai un coleg de doua ori mai eficient decat tine. Este o chestiune de orgoliu.In acelasi timp, conteaza foarte mult stilul de viata pe care il ai. Specialistii in resurse umane, citati de publicatia britanica The Telegraph, vorbesc despre fenomenul prizonierilor economici.
Oameni care presteaza anumite meserii nu din placere, ci pentru salariile mari care le intretin un stil de viata scump.Conteaza si orasuli in care traiesti. In Romania, de exemplu, un salariu mare in provincie poate fi considerat mic in Capitala.
Cei care muncesc din placere au, la randul lor, obstacole in cale. In primul rand, salariul. Slujbele interesante sau relaxante nu sunt mereu bine platite.
Desigur, unii oameni si-au dorit dintotdeauna sa fie sefi.
Si, nu in ultimul rand, psihologii si expertii in resurse umane spun ca este foarte importanta comunicarea la locul de munca. Cine presteaza o meserie interesanta si bine platita va fi in continuare nefericit, daca nu isi suporta sefii sau colegii.
Sursa: www.digi24.ro