Află din rândurile următoare cum trebuie să ne alimentăm toamna astfel încât să ne păstrăm organismul sănătos.
Toamna este unul dintre anotimpurile care ne oferă o paletă largă de fructe și legume de sezon de unde putem alege, care ne delectează gusturile și ne oferă savoarea și prospețimea de care avem nevoie.
Cu toate acestea, acest sezon poate să ascundă și anumite capcane alimentare de care trebuie să ținem cont astfel încât să ne păstrăm organismul sănătos.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Virgiliu Stroescu a vorbit despre cum ar trebui să arate un meniu de toamnă astfel încât să luăm tot ceea ce este mai bun din roadele de sezon pentru organismul nostru.
Ce alimente să consumi toamna
Citește și: Dietă de toamnă pentru slăbit
După cum spuneam, toamna ne oferă o varietate largă de fructe și legume de sezon de unde putem alege și care au numeroase beneficii asupra organismului nostru.
Astfel, printre alimentele care ar trebui să nu lipsească din meniul nostru de toamnă se numără:
- legumele rădăcinoase- morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina și ridichea neagră;
- cerealele integrale- orezul brun, quinoa, ovăzul;
- leguminoasele- fasolea, năutul, lintea, mazărea;
- legumele verzi- broccoliul, spanacul, varza, anghinarea, castraveții;
- fructele- merele, perele, strugurii, gutuile.
„ Toamna trebuie să alegem alimente bogate în fibre, energie și substanțe fitochimice ”, a spus specialistul în domeniu.
În funcție de combinațiile alimentare pe care le alegi, este foarte important ca în cadrul fiecărei mese să se regăsească cel puțin o categorie din cele menționate anterior. De asemenea, deoarece în anotimpul rece avem tendința de a consuma carne în cantități mai mari sau alimente grase care să ne ajute să trecem peste temperaturile scăzute, specialistul în domeniu ne recomandă să evităm consumul ridicat de carne.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În schimb, peștele este foarte indicat a fi consumat măcar de două ori pe săptămână datorită conținutului de Omega 3, care este foarte valoros pentru organism.
Mai mult decât atât, nuci, alunele, fructele uscate, stafidele și smochinele sunt de asemenea recomandate a fi introduse în alimentația noastră zilnică, fiind bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Ce alimente să eviți toamna
Specialistul în domeniu a atras atenția cu privire la ordinea în care trebuie consumate anumite alimente și de care trebuie să ținem cont pentru a avea grijă de organismul nostru. Astfel, atunci când vine vorba de fructele de sezon, ele trebuie consumate înainte de masă, cu aproximativ 30 de minute.
„ Fructele trebuie mâncate înainte de masă. Ele sunt dulci și au 80% apă. Dacă mănânci mărul la sfârșit, el fermentează și face presiune. Hrănim tubul digestiv la început cu un fruct. ”, a spus specialistul în domeniu.
Mai mult decât atât, este foarte important ca indiferent de anotimp să consumăm fructe și legume de sezon deoarece acestea conțin o cantitate mai mare de vitamine și minerale de care trebuie să profităm.
De asemenea, chiar dacă toamna este sezonul plăcintelor, acestea ar trebui cu siguranță evitate deoarece conțin o cantitate semnificativă de zahăr. În schimb, putem să consumăm fructele sau legumele respective crude.
Meniu de toamnă
Citește și: 7 sugestii pentru detoxifierea sănătoasă a organismului
Specialistul în domeniu a alcătuit un meniu de toamnă care să acopere nevoile organismului nostru și care să îi ofere acestuia nutrienții necesari pentru o bună dezvoltare.
Mic dejun
La micul dejun specialistul în domeniu ne recomandă să consumăm cereale deoarece sunt bogate în fibre și substanțe fitochimice și ne oferă un boost de energie pe întreg parcursul zilei. Acestea pot fi combinate cu fructe.
Prânz
Potrivit specialistului în domeniu, prânzul trebuie să fie bogat în legume și leguminoase, iar dacă vrem să introducem și proteină animală în meniul nostru, atunci trebuie ca aceasta să fie consumată cu măsură și gătită corespunzător, la abur sau la cuptor.
Seara
Seara trebuie să optăm pentru o masă ușoară care să conțină legume de sezon și alimente ușor de digerat.
„ Ultima masă se mănâncă cu 4 ore înainte de culcare .”, a spus specialistul în domeniu.