Stresul afectează întregul organism, în special aspectul pielii. O mulțime de persoane se confruntă cu probleme la nivelul tenului, chiar din cauza stresului și a problemelor emoționale.
În cadrul unui interviu, dermato-venerologul Iuliana Lupu, a explicat care sunt cauzele afecțiunilor pielii, dar și cum putem combate aceste situații neplăcute.
Ce forme de stres există și cum afectează tenul
Citește și: Exfolierea și hidratarea sunt esențiale pentru îngrijirea pielii femeilor
Indiferent de vârstă sau context social, cu toții ne confruntăm cu stresul la un moment dat, într-o formă sau alta.
,,Stresul afectează tot. În momentul când suntem stresați, organismul nostru eliberează hormoni de stres, care ne modifică comportamentul și niște funcții fiziologice, pentru a ne adapta.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Când începe pielea să sufere modificări
Odată ce ne confruntăm cu stresul, atât pielea de la nivelul corpului, cât și tenul, se pot confrunta cu probleme, ce nu doar că au un aspect inestetic, ci pot da și senzații neplăcute, precum mâncărimi, descuamarea pielii sau chiar arsuri, în cazurile ceva mai grave.
,,Atunci când apar acești hormoni, pielea noastră suferă și ea modificări. În primul rând este afectată bariera cutanată și pierdem apa, deci se deshidratează, scade sinteza de acid hialuronic și se înrăutățesc afecțiunile precum dermatita atopică. Glandele sebacee produc mai multă grăsime și avem mai multe leziuni de tip acnee, rozacee și dermatită seboreic ă.”, a povestit specialistul.
Când apare dermatita seboreică
În aceste perioadă, în funcție de fiecare persoană și de tipul tenului, pielea devine mai sensibilă, se înroșește, își pierde elasticitatea, strălucirea, apărând pete depigmentare sau ridurile fine. O afecțiune care este specifică stresului este dermatita seboreică. Din nefericire, aceste probleme cu acneea pot să aibă efecte ulterioare, lăsând pete postacneice, care se îndepărtează, de cele mai multe ori, prin tratamente cosmetice.
,,Există niște afecțiuni, cum sunt dermatita seboreică, acneea, rozaceea sau dermatita atopică, care au pusee în perioadele noastre de stres.”, a precizat medicul dermatolog.
Cum trebuie să avem grijă de pielea noastră
Citește și: Cum ne alegem nuanța potrivită pentru fondul de ten
În special atunci când tenul are de suferit, este important să acordăm o atenție sporită. Chiar dacă te confrunți cu acnee sau cu un ten gras, este esențial să îți hidratezi pielea și să folosești produse speciale. În momentul în care rutina de îngrijire pe care o folosești nu își mai face efectul, este momentul să mergi la doctorul dermatolog. De asemenea, un alt aspect important este faptul că te ul trebuie ferit de razele UV. De aceea, o cremă cu factor de protecție este indispensabilă pentru îngrijirea completă.
,,Nu folosim lucruri agresive, ne spălăm cu produse blânde, aplicăm loțiuni sau geluri pe bază de acid hialuronic, pentru a crește gradul de hidratare al pielii și aplicăm produse antioxidante. Aici vorbim de vitamina C și B3. Aplicate pe piele, reduc impactul pe care soarele și radicalii liberi dați de soare, îl au asupra pielii, reduc inflamația.”, a povestit doctorul specialist.
Chiar dacă îngrijirea externă joacă un rol foarte important, este important să avem grijă de organismul nostru, pe interior. Este recomandat ca hidratarea optimă să nu lipsească din stilul nostru de viață, pentru ca tenul să aibă un aspect luminos, ferm, iar ridurile să fie mai puțin vizibile. O alimentație cât mai sănătoasă, fresh, bazată pe legume și fructe, va ajuta pielea semnificativ, fiind mai sănătoasă și având un aspect mai plăcut.