Ce efecte are social media asupra copiilor. „Timpul de reconectare este esențial”

ce efecte are social media asupra copiilor
Ce efecte are social media asupra copiilor

În ultima perioadă, adulții se confruntă cu o problemă pe care cu greu o pot gestiona, aceea a contactului dintre copil și social media. Persoanele care petrec mult prea mult timp în mediul online, se pot confrunta cu repercusiuni severe.

În cadrul unei emsiuni, Andreea Neagu, psiholog de copii și familie, a explicat care sunt efectele pe care le pot suferi cei care stau prea mult pe rețelele de socializare, dar și cum pot combate părinții această situație.

Social media, un risc major pentru copii

social media si adolescentii
Cum pot gestiona părinții problema[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Oferă-i copilului tău cea mai frumoasă amintire de Crăciun

În zilele noastre, copii de vârste cât mai fragede, au un telefon sau chiar conturi de socializare. Până în prezent, aceste lucruri puteau fi opționale, însă astăzi, ele sunt vitale. De aceea, părinții sunt nevoiți să știe să gestioneze situația cât mai eficient posibil.

„Vârsta a scăzut foarte mult, atât a copiilor care își fac contul de social media, cât și a părinților care le fac conturi foarte devreme.

E nevoie să ținem un echilibru, cred că aici este provocarea mare a copiilor și a părinților din ziua de astăzi, să nu se ducă în niște extreme.”, a declarat specialistul.

Cu cât o persoană petrece mai mult timp în lumea virtuală, cu atât îi este mai greu să se adapteze în societate. Chiar dacă cei mici iau contact cu această lume încă din primii ani de viață, psihologul a menționat că efectele încep să fie vizibile, odată ce copii iau contact cu școala, cu mediul social.

De asemenea, cel mic v a fi afectat emoțional, iar părintelui îi va fi din ce în ce mai greu să se înțeleagă cu el.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

„Riscurile încep să se vadă la copiii școlari, atunci când ei depind de comunicarea cu colegii de clasă, când colegii își arată postări, încep să facă o competiție.

Au nevoie să se identifice cu ceilalți. Dacă am acces total, postez ce vreau, nu am limitări, pot să dau de conținut neprotejat, riscant, sau de oameni care ar putea să mă atragă în situații riscante. Toată această dependență, supraexpunerea, poate să ne facă să ne afecteze și starea emoțională. Copilul devine mai irascibil, stau tot timpul să se lupte pentru timpul petrecut pe social media.
”, a povestit psihologul.

Cum îl deconectăm pe copil de la lumea virtuală

copil dependent de telefon
Cum îl reconectăm pe copil la lumea reală[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum să te ferești de o relație pansament. „Durerea poate fi și mai mare”

Chiar dacă uneori pare imposibil, există soluții prin care cel mic să ia o pauză semnificativă de la telefon. Toată această responsabilitate îi revine părintelui, care poate iniția activități de familie, ce sunt extrem de imprtante pentru dezvoltarea celui mic.

Raportat la vârsta copilului, adulții sunt nevoiți să îl integreze în jocuri de echipă și în discuții, pentru ca el să se reconecteze la lumea reală.

„Soluția principală este reconectarea în familie. Copiii și părinții ajung în extreme când se deconectează, nu mai petrec timp împreună, nu mai au ritualurile zilnice de familie, cum ar fi mâncatul împreună. Timpul de reconectare este esențial și dacă facem activități de joacă împreună, ar fi minunat.

La vârstele foarte mici vorbim de jocurile pe covor cu copilul, cu jucării. Ideal este ca gadget-urile tuturor din familie, să fie puse în altă parte. Atingerea începe să fie din ce în ce mai scăzută, în relațiile interumane. La vârstele mai mari, referindu-ne la copiii de școală, putem face boardgame-uri, jocuri de masă, cu reguli.”, a mărturisit specialistul.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Ce limite impunem copilului, în social media

dependenta de social media a copiilor
Cum putem gestiona dependența de social media a copiilor [Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”

Andreea Neagu a explicat importanța controlului pe care trebuie să îl aibă părintele, legat de activitatea din mediul online a copilului. Psihologul a precizat că vârsta de 13 ani este o vârstă potrivită ca adolescentul să își gestioneze singuri conturile de socializare.

„Trebuie să înțelegem că cei mici nu au funcțiile mentale executive să planifice, să analizeze ce se întâmplă dacă fac ceva pe Tik-Tok. Părintele are nevoie să controleze contul copilului, să știe parola, el să dea accept potențialilor urmăritori. Eu să gestionez relaționarea potențial-periculoasă, până la un punct.”, a declarat specialistul.

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum să ai o relație bună cu socrii. De ce mamele de băieți dezvoltă o relație dificilă cu nurorile?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies