Aflați din rândurile următoare care sunt principalele forme de alopecie și cum se poate trata această boală.
Alopecia este o boală adesea întâlnită în zilele noastre, chiar și în rândul tinerilor. Aceasta poate avea multiple forme, în funcție de specificul acesteia și există o serie de factori de care trebuie să ținem cont dacă vrem să o tratăm sau să o prevenim.
În cadrul unei emisiuni, medicul Amalia Anghel a vorbit despre ce provoacă pierderea părului și cum o putem trata.
Ce este alopecia
Alopecia este o boală care înseamnă căderea părului. Potrivit specialistului în domeniu, părul poate să cadă difuz, dar și tranzitor.
Este foarte important de menținut faptul că de-a lungul vieții, în perioadele noastre stresante, părul mai cade, dar se regenerează spontan. Conform specialistului în domeniu, în mod normal, ne cad până la 100 de fire de păr zilnic, acesta fiind ritmul fiziologic.
Dacă această cădere depășește pragul de 100 de fire de păr zilnic și se observă ușoare goluri cauzate de căderea părului, atunci putem să vorbim despre alopecie.
Tipuri de alopecie
Citește și: Căderea părului: cauze potențiale și când să consultați un medic
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, există trei tipuri de alopecie: alopecia areata, alopecie totală și alopecia androgenetică.
Alopecia areata este o cădere patologică provocat în principiu de un stil de viață stresant.
„ Există cădere patologică, cum este cea difuză, alopecia areata, în care avem zone lipsite de păr pe scalp sau chiar în barbă.Alopecia areata adesea debutează brusc și ne trezim cu zone lipsite de păr. Acesta este un stadiu incipient și el poate avansa până la un stadiu mai sever și anumite alopecie totală, să cadă tot părul de pe scalp și câteodată și cel de pe sprâncene sau din alte zone cu pilozitate .”, spune specialistul în domeniu.
Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă și se moștenește genetic. Potrivit specialistul în domeniu, această formă afectează în principal bărbații, dar și femeile.
„Părul cade și apare chelia, iar în stadiile avansate, din păcate, avem doar implantul ca soluție de tratament.”, spune specialistul în domeniu.
Cauze ale apariției alopeciei
Pe lângă cazurile genetice, alopecia poate să apară și din cauza anumitor factori. Stresul, dietele stricte și chiar coafurile nepotrivite pot determina căderea părului la adolescenți și tineri.
„ Există și cazuri în care debutul este extrem de precoce, chiar în cazul adolescenților. Cu cât ne spălăm mai frecvent cu un șampon puternic, de exemplu, un șampon împotriva dermatitei seboreice, firul de păr se poate subția și inclusiv poate să apară această cădere, dar adesea este tranzitorie. Noi trebuie să avem o îngrijire corectă. Atunci când trebuie să ne spălăm frecvent, trebuie să folosim un șampon pentru scalp sensibil. Atunci când ne ținem tot timpul părul în coadă, există cădere asociată acestui obicei. ”, spune specialistul în domeniu.
Cel mai eficient tratament împotriva alopeciei
Citește și: Cum oprești căderea părului. „Părul se regenerează spontan, așa cum o face organismul nostru în general. ”
Potrivit specialistului în domeniu, cel mai eficient tratament împotriva alopeciei este diagnosticul precoce.
„ Ce putem noi să facem este să avem un diagnostic incipient atunci când părul începe să cadă. Cu cât venim mai devreme și avem un diagnostic incipient, avem mai multe șanse terapeutice. Pentru orice cădere importantă, trebuiesc făcute analize. Adesea căderea este în contextul unor afecțiune hormonale. Prin urmare, noi ar trebui să tratăm boala principală și nu să ne concentrăm asupra efectelor. Prevenția înseamnă în primul rând diagnostic.Trebuie să fie un diagnostic precoce. Cel mai important este diagnosticul. Nu trebuie să mergem să luăm suplimente, ci să avem un diagnostic corect. ”, spune specialistul în domeniu.
Astfel, trebuie să apelăm la un tratament local, care nu doar că reușim să oprim cădere, ci și stimulăm foliculii piloși.
Potrivit specialistului în domeniu, chiar și în cazul alopeciei genetice există un tratament, atâta timp cât este depistată la timp.
„ Dacă vorbim despre alopecia genetică, atunci când observăm rărirea părului în anumite zone, trebuie să începem tratamente astfel încât să oprim căderea, dar să și stimulăm foliculii piloși. Avem mari șanse să ne menținem pilozitatea chiar și în contextul acesta genetic .”, spune specialistul în domeniu.