Ce este anemia. Cauze, simptome și tratament pentru deficitul de fier

ce este anemia
Ce este anemia

O mulțime de personae se confruntă cu anemie, care reprezintă o afecțiune destul de comună în zilele noastre. Deși este întâlnită cel mai des la copii și la femeile însărcinate, oricine se poate confrunta cu această problemă.

Cu toate că nu este o afecțiune gravă, anemia produce unele simptome deranjante, care pot afecta viața de zi cu zi a oamenilor. Anemia se manifestă prin scăderea globulelor roșii din sânge, sub nivelul normal. Acestea sunt necesare pentru transportul oxigenului către țesuturile din organism. Una din principalele cauze ale instalării anemiei este faptul că organismului îi este dificil să producă globule roșii, din cauza carenței de fier, sau a vitaminei B12.

De asemenea, o alimentație săracă în nutrienți necesari funcționării corecte a organismului va produce acest tip de afecțiune.

Află din rândurile de mai jos care sunt simptomele cu care se poate confrunta o persoană diagnosticată cu anemie.

Oboseală și slăbiciune

Simptomele anemiei sunt ușor de depistat și destul de vizibile. Una dintre acestea este oboseala cruntă. În special la copii este sesizabil acest simptom, deoarece aceștia sunt energici în mod normal.

Paloarea pielii

tratament anemie
Cum tratezi anemia[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Hipertiroidia și riscurile asociate. Ce trebuie să știți despre boala glandei tiroide

Anemia este una din afecțiunile care este vizbilă și la nivel extern, pe piele. Din cauza lipsei de fier și de vitamin din corp, persoanele care au anemie au adesea pielea mai palidă, atât pe față, cât și pe corp.

Un alt simptom vizibil la nivel extern este faptul că persoanele cu anemie au adesea mâinile și picioarele reci.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Dispnee și dificultăți de respirație

Anemia afectează și sistemul respirator. Așadar, dispneea este un alt simptom al acestei afecțiuni. Este foarte probabil ca persoanele anemice să simtă senzația de lipsă de aer și respirație greoaie.

Aceste dificultăți de respriație pot conduce la atacuri de panică și anxietate.

Palpității și ritm cardiac accelerat

În cazurile ceva mai severe, anemia poate produce și probleme cu inima. Ritmul cardiac devine mai accelerat, iar cei diagnosticați cu această problemă pot avea palpitații la inimă, crescând și pulsul.

Amețeli și leșin

ce este anemia la copii
Cum se manifestă anemia[Sursa foto: Freepik]

Lipsa de vitamine necesare organismului produce diverse schimări în corp, printre care și amețeala sau starea de leșin.

Indiferent de momentul zilei, fără a depune efort sau a solicita corpul extrem, anemicii simt stare de amețeală, care poate produce leșin.

Dureri de cap

simptome anemie
Simptomele anemiei[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Când apare răul de mișcare la copii și cum trebuie tratat. Sfaturi și tratamente eficiente!

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cea mai frecventă problemă pe care o simt persoanele anemice este durerea de cap. Aceste senzații neplăcute apar foarte des, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții și sunt cu greu combătute.

Dificultăți de concentrare și scăderea performanței cognitive

Din nefericire, anemia afectează viața de zi cu zi a pacienților, având efecte negative asupra concentrării lor. Din cauza durerilor de cap frecvente, a amețelilor și stărilor de leșin, persoanele cu anemie se confruntă cu dificultăți de concentrare, iar performanța cognitivă scade.

Chiar dacă este o boală destul de ușor de tratat, anemia poate provoca efecte ceva mai severe. Pentru femeile însărcinate, anemia produce complicații în sarcină sau chiar naștere prematură. Gravidele suferă de anemie din cauza lipsei de acid folic. Netratată corespunzător, anemia poate duce către probleme cardiace severe, sau chiar către oboseală severă.

Cum tratăm anemia

În funcție de cauzele apariției acestei afecțiuni, se va stabili tratamentul corespunzător. Pentru anemia feriprivă, care este cea mai ușoară formă de anemie, tratamentul va consta în schimbarea regimului alimentar, în unul bogat în fier și vitamine. Există o mulțime de alimente bogate în fier, precum carnea roșie, fructele de mare, ouăle, spanacul, mazărea, fasolea, citricele sau bananele. Persoanele anemice vor fi nevoite să introducă cât mai des în alimentația zilnică aceste produse. Remediile naturale sunt un alt tratament eficient în tratarea anemiei feriprivă. În cazul anemiei aplastică, tratamentul va fi unul medicamentos sau chiar va fi nevoie de transfuzii sangvine.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies