Ce este conjunctivita. Tipuri, moduri de transmitere și modalități de gestionare a afecțiunii oculare

ce este conjunctivita
ce este conjunctivita

Una dintre cele mai răspândite probleme medicale la ochi este conjunctivita. Aceasta poate avea cauze multiple și este nevoie de un tratament special, în funcție de tipul de afecțiune.

În cadrul unei emisiuni, medicul specialist oftalmolog Maria Dudău a explicat cum se manifestă această boală, dar și cum o putem trata cu ușurință, astfel încât să nu ne creeze complicații.


Tipuri de conjunctivită

tratament conjunctivita
Tratament conjunctivită[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Care este cauza reală pentru amețeli

Această boală este ușor de depistat și deși nu este foarte gravă, este destul de întâlnită, în special la copii.

Medicul a explicat că este esențial să ne abținem să nu ne atingem la ochi, pentru a nu se răspândi bacteriile.

,,Conjunctivita este o infecție frecventă a suprafeței care acoperă ochiul, adică a conjunctivei. Este foarte simplu să recunoaștem conjunctivita, ne trezim dimineața cu ochii lipiți, plini de secreții, avem senzația de corp străin, ca și cum am avea nisip în ochi, uneori ne deranjează lumina.”, a explicat doctorul.


Conjunctivita virală

Una dintre cele mai comune tipuri de conjunctivită este cea virală, care afectează organismul de cele mai multe ori, după o răceală sau o gripă.

,,Avem viroze, gripă, nasul este înfundat și comunică prin căile lacrimale cu conjunctiva și astfel ajungem să facem conjunctivită virală. Mereu când suntem răciți avem și ochii plini de secreții, roșii și ne deranjează.”,

a povestit specialistul.

Conjunctivita bacteriană

in cat timp trece conjunctivita

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

În special atunci când purtăm lentile de contact, trebuie să fim extrem de atenți la îngrijirea ochilor O igienizare precară a zonei oculară va sensibila zona și există riscul să apară bacterii, care vor conduce la o conjunctivită bacteriană.



,,Cea mai frecventă cauză prin care putem să luăm conjunctivită este prin secreții, adică punem mâna pe o suprafață infectată și așa toată grupa de la grădiniță face conjunctivită. Bacteriile se multiplică la nivelul ochiului, cresc și așa se răspândește conjunctivita.”, a declarat doctorul.

Conjunctivita alergică

O mulțime de persoane se confruntă cu diverse alergii, iar riscurile apariției conjunctivitei pot crește sesizabil.

De asemenea, femeile care au gene false pot să se confrunte cu această boală, din cauza faptului că pot avea o reacție alergică la lipiciul necesar aplicării genelor false.

,,O reacție alergică la diverse lucruri care există în mediu: polen, praf, ambrozie.”, a declarat Maria Dudău.


Conjunctivita chimică

Acest tip de conjunctivită poate apărea în cazul în care o persoană intră în contact cu substanțe chimice, poluare excesivă sau chiar raze UV.

Este important ca atunci când suferim de această afecțiune, să consultăm un medic specialist, care să ne sugereze cel mai bun tratament. În funcție de tipul conjunctivitei, tratamentul va fi diferit. De asemenea, doctorul a punctat faptul că tratamentul trebuie urmat minim o săptămână, pentru a nu exista riscul reapariției bolii. Igienizarea corectă, cu ser fiziologic sau cu șervețele oftalmologice, este esențială.

tratament conjunctivita copii
Cum poți trata conjunctivita[Sursa foto: Freepik]

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE- stirilekanald.ro

Citește și: Ce sunt anticoncepționalele. Ce rol au în viața unei femei și cum o pot afecta

,,Dacă este o conjunctivită bacteriană, se tratează cu antibiotice cu spectru larg, un antiinflamator și respectiv o lacrimă artificială, care să hidrateze și să hrănească suprafața ocualră. Dacă este conjunctivită virală, putem să asociem și un antiviral, dar doar local, picăturile se pun în ochi, nu pe gene sau pe pleoape. Dacă este conjunctivită alergică, lucrurile sunt mai complicate și trebuie să asociem și niște medicamente histaminice. Un tratament corect și complet este cam 7-10 zile.”, a povestit medicul.

Este recomandat ca atunci când suferim de conjunctivită, să nu ieșim prea mult în colectivitate, deoarece este o boală care se transmite cu ușurință. De aceea, de cele mai multe ori apare la copiii, care iau contact cu această afecțiune la școală sau la grădiniță.

,,Complicațiile pot să apară atunci când bacteria reușește să pătrundă în interiorul ochiului, să treacă prin cornee și se pot întâmpla mai multe lucruri care sunt grave.”, a declarat doctorul specialist.

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul. Miochimia, când este semn de îngrijorare și cum să vă protejați sănătatea ochilor

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap


Cookies