Ce este dermatita seboreică. Cauze, simptome și tratamente pentru această afecțiune cutanată

Ce este dermatita seboreică. Cauze, simptome și tratamente pentru această afecțiune cutanată
Ce este dermatita seboreică. Cauze, simptome și tratamente pentru această afecțiune cutanată

Dermatita seboreică este o afecțiune des întâlnite a pielii care afectează scalpul, dar și zonele uleioase ale corpului, precum spatele, partea superioară a pieptului sau fața. Care sunt cauzele și simptomele dermatitei seboreice și cum poți scăpa de aceasta!

Dermatita seboreică este o afecțiune care se întâlnește foarte des și foarte multe persoane se întreabă cum pot scăpa de ea. Iată cum poți ameliora simptomele afecțiunii!

Ce este dermatita seboreică

Ce este dermatita seboreică[Sursa foto: Freepik]

Supraproducția de sebum

Dermatita seboreică se mai numește și eczemă seboreică și este o afecțiune care face pielea să arate inestetic, deoarece se manifesta prin leziuni inflamate, roșii, de diferite dimensiuni, care sunt acoperite cu scuame cu aspect gras și grosimi variabile.

Această afecțiune se întâlnește mai des la bărbați decât la femei și apare în viața de adult, dar poate apărea și în adolescență.

Ciuperca Malassezia

Citeste si: Ce este botulismul la copii

Ce este dermattia seboreică
Ce este dermatita seboreică[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Dezechilibre hormonale

Leziunile dermatitei seboreice pot apărea în zonele cu seboree crescută, mai exact la nivelul scalpului, pe anumite zone ale feței, pe frunte, pe zona dintre sprâncene, pe zona perinazală, dar poate apărea și la pavilionul urechii, în zona toracelui, la nivelului pleoapelor, în zona feselor sau a axilelor.

Cauzele apariției dermatitei seboreice pot fi multiple, iar printre cele mai importante sunt: predispoziția genetica, creșterea secreției de sebum, implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia Furfur sau Pityrosporum Ovale, modificări imunologice, schimbarea anotimpurilor, un răspuns inflamator legat de psoriazis.

Factori genetici

Ce este dermattia seboreică
Ce este dermatita seboreică[Sursa foto: PixaBay]

Factori de mediu

Simptomele comune ale dermatitei seboreice la nivelul scalpului sunt: mătreața, descuamarea pielii și apariția crustelor de culoare albă sau galbenă, mâncărimea și înroșirea pielii. Dacă este vorba de forme mai grave, atunci apar papule descuamative de culoare galben-roșiatică de-a lungul liniei de implantare a părului.

Manifestările mai sus prezentate sunt foarte ușor de confundat cu simptomele ale altor afecțiuni dermatologice, cum ar fi: eczemele sau reacțiile alergice.

De aceea, sfatul unui medic specialist este foarte important, dacă te confrunți cu această afecțiune.

Există mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice, precum: afecțiuni neurologice sau psihiatrice, cum sunt Parkinsonul, depresia, epilepsia. Un sistem imunitar slăbit, cum se întâmplă în cazul persoanelor care au fost supuse unui transplant de organe, pacienților cu HIV/SIDA, în unele forme de cancer sau în situația pancreatitelor alcoolice. Anumite medicamente, temperaturi excesive, atunci când e foarte cald și umed sau când e foarte frig și aerul este uscat.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Care sunt simptomele dermatitei seboreice

Ce este dermatita seboreică[Sursa foto: Freepik]

Dermatita seboreică nu este o afecțiune care să dezvolte complicații, dar cu toate astea, pot apărea unele problemele care sunt legate de o diagnosticare greșită sau de o schemă de tratament nepotrivită.

Câteva complicații pot fi

  • infecții fungice în jurul zonelor afectate
  • infecții bacteriane
  • modificări ale texturii pielii
  • căderea părului

Doamna doctor, Dana Bratu, medic specialist dermatolog, a spus că dermatita seboreică poate apărea de la primele luni de naștere.


,,Dermatita seboreică apare de la primele luni de naștere. Poate să apară la sugari sub trei luni, la adolescenți, dar și la adulți, în general între 40-60 de ani, cu o preponderență către sexul masculin. La copii simptomele sunt ușor diferite, în sensul în care, eczemele se localizează la nivelul scalpului și în special la nivelul feței. La sugar, vorbim despre niște cruste, sunt ușor gălbui și se localizează pe niște arii inflamate. De asemenea, la sugar, ar putea să apară și pe zonele de pliuri. Dermatita seboreică este ușor de localizat, la copii, dar la adulți este mai greu. Uneori ne poate mânca, unii pacienți nu recunosc că au dermatită seboreică, ei spun că au mătreață. ”, a spus doamna doctor, Dana Bratu, în cadrul unei emisiuni Kanal D. 

Ce este dermattia seboreică
Ce este dermatita seboreică[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum să îți îngrijești părul pe timpul verii. Urmează aceste sfaturi și protejează-ți părul



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

„Să vă rugați pentru mine”. Larisa Udilă trece prin momente dificile

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies