Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre gastrită.
Ne aflăm în sezonul în care gastrita este din ce în ce mai des întâlnită în cazul multor persoane deoarece, potrivit specialiștilor în domeniu, primăvara crește aciditatea din stomac, iar acest lucru afectează foarte mult în special persoanele cu stomacul mai sensibil.
Așadar, este foarte important să identificăm gastrita încă de la apariția primelor semne și să evităm alimentele care accentuează această afecțiune pentru a evita complicațiile care pot apărea în urma acestei boli.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Alecse Dițoiu, medic specialist gastroenterologie, a vorbit despre cum se manifestă gastrita, care sunt alimentele care pot influența apariția ei și ce trebuie să facem atunci când ne confruntăm cu această boală.
Ce este gastrita
Citește și: Ce alimente nu ai voie să consumi pe stomacul gol. „Sucul de citrice nu se bea pe stomacul gol”
Potrivit specialistului în domeniu, gastrita este o inflamație a stomacului. Aceasta se poate dezvolta în urma unei sensibilități dobândite la naștere și poate fi influențată de o serie de factori.
De asemenea, există mai multe forme de gastrită, în funcție de gravitatea afecțiunii.
„ Sunt mai multe forme de gastrită. Există gastrită simplă, gastrită eritematoasă, când mucoasa stomacului este doar roșie, gastrită erozivă, când mucoasa stomacului este erodată, avem leziuni, răni, sângerări. Dacă o gastrită erozivă avansează, poate să ducă la ulcer, iar ulcerul poate să perforeze stomacul .”, spune specialistul în domeniu.
Cum se manifestă gastrita
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, principalele semne care anunță o posibilă gastrită sunt: dureri în capul pieptului, balonare, intoleranță la alimentele care cresc aciditatea, arsuri, flatulență și eructații.
Este foarte important să identificăm gastrita încă de la apariția primelor semne, pentru a lua în calcul adoptarea unui regim alimentar care să excludă alimentele ce influențează nivelul de aciditate din stomac. Acest lucru este foarte important pentru a nu ajunge la complicațiile care vin în urma unei forme mai grave de gastrită.
Care sunt alimentele care pot influența apariția gastritei
Citește și: Sfaturi pentru o digestie corectă si cum sa eviti balonarea
Există o serie de factori care influențează apariția gastritei. Printre aceștia se numără stresul oxidativ, care potrivit specialistului în domeniu, crește aciditatea stomacului, anumite medicamente antiinflamatoare, dar și o serie de alimente care ar trebui evitate de către persoanele care se confruntă cu această afecțiune.
„ Stresul crește aciditatea. Sunt foarte multe medicamente care pot provoca gastrită, pot provoca ulcer și pot chiar perfora stomacul .”, spune specialistul în domeniu.
Atunci când vorbim despre alimentele care pot influența apariția gastritei, ne referim mai ales la fructele și legumele crude, care cresc aciditatea din stomac.
„ Fructele și legumele crude provoacă aciditate. Dacă mâncăm ceva fiert, practic este predigerat, stomacul nu fabrică prea mult acid. Dacă mâncăm ceva nefiert, cum ar fi cruditățile, stomacul fabrică acid mai mult .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, un factor foarte important în prevenția apariției gastritei îl constituie gradul de mărunțire al alimentelor pe care le consumăm.
„ Dacă mestecăm bine alimentele, suprafața de contact dintre fragmentele de alimente și tubul digestiv este mai mare, deci se digeră mai ușor. Dacă nu mestecăm bine, sunt bucăți mai mari de alimente, acestea vor stagna mai mult în stomac și vor provoca mai mult acid .”, a explicat specialistul în domeniu.
Pe lângă cele menționate anterior, există o listă cu alimentele pe care o persoană care este predispusă la apariția gastritei ar trebui să le consume cu moderație. Printre acestea se numără condimentele, cruditățile, carnea gătită la grătar, carnea prea sărată, băuturile acidulate, lămâia, portocala și oțetul.
Care sunt alimentele care trebuie consumate atunci când ai gastrită
Potrivit specialistului în domeniu, primul pas pe care trebuie să îl parcurgem atunci când ne confruntăm cu simptomele specifice gastritei este să vedem ce ne deranjează și evităm aceste lucruri.
Pe lângă acest pas, putem să consumăm și anumite alimente care scad aciditatea stomacului, iar principalul alimente recomandat este laptele dulce.
„ Laptele dulce este alcalin și este extraordinar de bun în combaterea acidității .”, spune specialistul în domeniu.