Ce este humusul. "Este un produs sățios și hrănitor, bogat și în proteine vegetale și în carbohidrați"

Ce este humusul. "Este un produs sățios și hrănitor, bogat și în proteine vegetale și în carbohidrați"

Humusul provine din Orientul Mijlociu și constă într-o pastă de năut la care se adaugă diferite condimente pentru a o face pe placul fiecăruia.

Bogat în proteine, carbohidrați și fibre, humusul ajută la combaterea anumitor boli de tip cardiovascular sau de digestie, dacă este consumat regulat, alături de legume. Acesta conține și acizi grași esențiali Omega-3, care ajută ca sistemul cardiac să fie protejat.

Humus în variante multiple. N-aș vrea să credeți că mi-am schimbat religia de am căzut în mrejele bucătăriei libaneze, dar se pare că nu sunt singura "victimă".

Industria alimentară spune că în România se vinde de 6-8 ori mai mult humus decât fasolea bătută, iar în alte țări ale Europei humusul și salata de vinete au devenit aperitivele cel mai des comandate.

Ce este humusul

Faptul că mâncăm boabe de năut în loc de boabe de fasole nu e un lucru rău, important este să avem în meniu măcar de 2 ori/săpt leguminoase. Iar dacă de fasole ne-am plictisit sau ne plângem că balonează, năutul este o alternativă perfectă.

Fie că îl cumpărați gata preparat, sau îl faceți voi acasă, humusul este un produs sățios și hrănitor, bogat și în proteine vegetale și în carbohidrați- așa că ar fi bine să-l mâncați cu legume proaspete, nu cu pâine. Spre deosebire de fasole, poate fi ușor grețos, deci la preparare folosiți pastă de susan în loc de ulei și puneți zeamă de lămâie din belșug.

Pentru diversitate humusul se poate personaliza în funcție de preferințe: cu ardei copt, cu busuioc sau cu pătrunjel. Iar dacă vorbim de porție corectă, în 3-4 linguri (125g) aveți o gustare sub 150 cal și puteți completa meniul cu legume proaspete din belșug, că tot e anotimpul recoltei”, a menționat Mihaela Bilic pe pagina ei de Instagram.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă TOFU

Rețetă de humus cu ardei copți

Ingrediente

Năut fiert (1 kilogram), praf de curry (o linguriță), pastă e curry verde (o lingură), pastă de susan – tahini (100 ml), apă de la năut (un polonic), chimion (½ linguriță), curcumă (1 linguriță), gheață (4-5 cuburi), usturoi granulat (1,5 lingurițe), ceapă granulată (1 linguriță), ardei kapia (3 bucăți), ulei de măsline (120 ml), fresh de la două lămâi, sare (după gust) și piper alb (după gust)

Pentru decor

Pătrunjel proaspăt (o legătură), boia dulce (o linguriță), chimion (½ linguriță) și ulei de măsline (10 ml/porție)

Mod de preparare

Pune ardeii kapia într-o tavă cu hârtie de copt, apoi stropește-i cu ulei de măsline și pune-i în cuptor. Năutul fierbinte (dacă este abia preparat) se pune într-un castron, iar dacă este din conservă, se încălzește puțin înainte de a-l folosi. Nu uita să nu arunci apa din conservă pentru că mai târziu vei avea nevoie de câteva linguri.

Adaugi apoi uleiul de măsline, pasta de susan (tahini), fresh-ul de la cele două lămâi, pasta de curry verde, 2 linguri din apă de la năut, piper alb, usturoi și ceapa granulată, praf de curry, curcuma și sare. Toate aceste ingrediente se trec prin blender.

Se scoate apoi ardeiul kapia din cuptor, se pun mai multe straturi de folie alimentară deasupra și se lasă aproximativ 5-10 minute, pentru a face condens. Apoi se decojesc și se înlătură semințele. Se adaugă într-un bol și se adaugă gheață, pentru a se trece iar prin blender.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Rețetă de humus cu avocado

Ingrediente

Avocado bine copt (2 bucăți), năut fiert (100 g), sare roz (de Himalaya), piper proaspăt, ulei de măsline (70-80 ml), usturoi (3-4 căței), pastă de susan – tahini (2 lingurițe), jumătate de lămâie (zeamă) și apa în care este fiert năutul, dacă alegeți să îl fierbeți (20-30 ml)

Mod de preparare

Se adaugă în blender avocado, uleiul de măsline, usturoiul tăiat felii, zeama de lămâie, sarea și piperul. Apoi pornim blender-ul și îl lăsăm câteva minute până când se formează o pastă fină.

Peste acest rezultat, adăugăm năutul fiert, pasta de tahini și pornim iar blender-ul pentru a le pasa și pe acestea. Astfel încât, se va forma o pastă mai groasă pe care o vom subția cu 2-3 linguri de apă. Apa trebuie să fie cea în care a fiert năutul. Apoi pentru ultima oară vom mixa iar toate aceste ingrediente.

Pasta rezultată este așezată într-un bol peste care vom adaugă (opțional) boabe fierte de năut, felii de avocado, puțin piper și ulei de măsline.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă friptura de iepure

Rețetă de humus cu tahini

Ingrediente

Năut fiert (900 g), usturoi copt (7 căței), curry verde pudră (o linguriță rasă), chimion (după gust), pastă de susan – tahini (100 ml), ulei de măsline extravirgin (50 ml), piper alb (un vârf de cuțit), fresh de lămâie (40 ml), sare (după gust) și câteva cuburi de gheață.

Pentru decor

Boia, câteva frunze de coriandru sau mentă și puțin ulei de măsline.

Mod de preparare

Începem prin a trece boabele de năut printr-o sită cu ajutorul unei lingurițe, astfel se scoate teaca de pe fiecare bob de năut. Toată pasta obținută se adaugă într-un blender, peste care vei turna puțină apă (din care a fiert năutul) și se blendează. Apoi se adaugă în blender și usturoiul copt, uleiul de măsline și pasta de susan (tahini) și se blendează iar.

Se adaugă fresh-ul de lămâie, chimionul, curry verde, sarea și piperul alb. Spre final, se adaugă câteva cuburi de gheață și se blendează în continuare.

 

Rețetă de humus cu semințe de dovleac

Ingrediente

Năut (150 g), semințe de dovleac (3 linguri), pastă tahini (2 linguri), lămâie (zeamă), sare (după gust), usturoi (un cățel) și bicarbonat de sodiu (o linguriță).

Mod de preparare

Năutul se spală foarte bine și se pune în apă cu bicarbonat de sodiu și se lasă peste noapte, pentru a se hidrata și a deveni ușor de digerat. Următoarea zi de limpezește și se pune la fiert, în cantitate dublă de apă cu sare. Se fierbe timp de 40 de minute, apoi se strecoară și se pune în blender împreună cu tahini, zeama de lămâie, usturoiul.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Se blendează până se obține o pastă. Se adaugă apoi semințele de dovleac și se mai blendează încă puțin, iar rețeta este gata.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă GULAȘUL

Rețetă de humus cu busuioc

Ingrediente

Muguri de pin (1/4 cană), frunze de busuioc proaspete (2 căni), usturoi pisat (3 căței), năut (2 conserve), ulei de măsline (1/4 cană), zeamă de lămâie (1/3 cană), sare, pastă de tomate (o linguriță) și apă (opțional).

Mod de preparare

Se pun mugurii de pin într-o tigaie și se rumenesc la foc mediu până devin aurii și se pun într-o farfurie. Apoi se pun într-un blender frunzele de busuioc și usturoiul și se mixează până obținem o pastă. Se adaugă apoi năutul, mugurii de pin, uleiul de măsline, zeama de lămâie și pasta de tomate. Se mixează în continuare până se obține o pastă mai fină. Pentru a obține consistența dorită adăugăm apă, și bineînțeles sare, după gust.

 

Rețetă de humus cu ciuperci

Ingrediente

Năut (300 g), ciuperci (300 g), trufe negre (50 g), ulei de măsline (150 ml), ulei de floarea soarelui (50 ml), usturoi (50 g), ardei iute (o bucată), câteva fire de chivas, sare (15 g) și piper (10 g).

Mod de preparare

Pentru început, se fierbe năutul. Apoi se spală bine ciupercile și se taie felii, pentru a se pune într-o tigaie la călit cu ulei de floarea soarelui. Imediat după ce s-au călit, se adaugă sare, piper și usturoiul și le lăsăm în continuare să se călească.

Într-un blender se pune năutul, ciupercile și uleiul de măsline pentru a le mixa și a obține o pastă fină și cremoasă. După gust adăugăm sarea și rețeta noastră este gata. 

Pentru servire (opțional) puteți decora cu felii de trufe, ulei de măsline, chivas și chilii.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă HALLOUMI

Rețetă de humus cu zatar

Ingrediente

Năut fiert (2 conserve), tahini (3 linguri), ulei de măsline extravirgin (o lingură), usturoi (3-5 căței), sare (după gust), piper negru măcinat (după gust), zatar (2-3 lingurițe), paprika dulce (2 lingurițe), paprika afumată (o linguriță), zeamă de lămâie (2-3 lingurițe), iaurt grecesc (200 g).

Mod de preparare

Se scurg boabele de năut din cele două conserve și se păstrează o ceașcă de zeamă și două linguri de boabe. Restul conținutului se adaugă într-un blender, alături de tahini, usturoi și sare. Se blendează tot conținutul până obținem o cremă fină, apoi se pune într-un castron, se adaugă peste iaurtul grecesc și se amestecă. Peste, se pune o lingură de ulei de măsline și toate condimentele menționate, apoi se amestecă și este totul gata.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă FRUCTELE DE MARE

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină