Reiki este numele dat unui sistem simplu si totusi profund de vindecare naturala a trupului si mintii, dezvoltat de dr. Mikao Usui, care a trait in Japonia, in secolul al XIX-lea.
Pe scurt, Reiki reprezinta o tehnica japoneza de vindecare cu mainile aplicate pe corp, foarte sigura, placuta, neagresiva si care utilizeaza energia pentru a trata dureri fizice fara sa apeleze la apasare, manipulare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea si armonizarea tuturor dimensiunilor fiintei: trup, minte, emotii si spirit.
Numele Reiki vine de la Rei (univers, spiritual) si ki sau chi care inseamna energia fortei vitala.
Ideea de baza a acestei terapii este ca energia poate fi directionata pentru a sustine forta naturala a corpului de a se vindeca, conform Centrului National de Sanatate Compelementara si Integrativa din Statele Unite.
”Stiinta este acum de acord ca tot ceea ce ne inconjoara este energie vitala. In interiorul corpului aceasta energie curge prin meridiane. Cand aceste cai sunt blocate, de exemplu in urma stresului sau unor blocaje emotionale, atunci apar bolile.
Aici intervine Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pura forma de energie care poate avea un efect profund asupra sanatatii si bunastarii, reechilibrandu-ne. Reiki reprezinta o cale spirituala, dar nu este singura”, explica Andreea Lada, fondator al Scolii Iubirii si maestru Reiki.
In ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat in mai multe centre de sanatate din Statele Unite, inclusiv in spitale.
Studiile realizate pe paneluri de pacienti arata ca intr-adevar aceasta terapie are un rol in reducerea anxietatii si durerii, in inducerea relaxarii, imbunatatirea simptomelor depresiei, asa cum arata datele Centrului de Spiritualitae si Vindecare al Universitatii din Minnesota.
Originile spirituale
Reiki a aparut in secolul al XIX-lea prin cunoasterea lui Mikao Usui, profesor si calugar japonez. Metoda lui Usui are la baza o descoperire proprie si o initiere personala pe care acesta a primit-o in timpul unei retrageri.
Fiind crescut de misionari crestini in Japonia, Usui a studiat in copilarie Biblia si invataturile lui Iisus. Dupa ce a terminat teologia a devenit director la o scoala de baieti. In timpul cursurilor sale, elevii l-au intrebat cum reusea sa vindece Iisus oamenii cu palmele. Nestiind raspunsul la aceasta intrebare, Usui a hotarat sa-si dea demisia si sa-si petreaca restul vietii aprofundandu-si credinta si descoperind cum puteau fi facute miracolele. Dupa mai multi ani de cautari literare, cu precadere in budism, Mikao Usui s-a retras intr-un sanctuar de pe un munte, unde a meditat timp de 21 de zile. La finalul retragerii a primit initierea vindecarii, trezindu-se constient de culori subtile si de simbolurile budiste de vindecare. A coborat apoi in satul de la poalele muntelui facand minuni si vindecand oamenii.
La radacina terapiei Reiki se afla conceptul conform caruia boala este cauzata de dezechilibrele energiei vitale din corp, iar armonizarea acesteia aduce cu sine sanatatea. Usui este considerat a fi descoperit acest concept stravechi al sursei energei inepuizabele care poate fi folosita pentru vindecare. Prin procesul de initieri, un maestru Reiki (Usui fiind primul) poate invata si pe altii aceasta cunoastere. In 1937, Hawayo Takata aduce Reiki in Occident si incepe sa popularizeze acest tratament, conform Centrului International de Reiki.
Cum functioneaza
Tratamentele Reiki sunt facute de o persoana care are o initiere in aceasta tehnica data de un maestru, fie pe gradul I, II sau maestru. Cu cat gradul initierii este mai mare cu atat energia transmisa este mai puternica. In timpul tratamentului pacientul sta culcat pe patul de masaj, iar terapeutul isi misca palmele deasupra corpului acestuia in diferite puncte (cele corespondente centrilor de forta). Reiki poate fi facut si altora, dar si sub forma de autotratament.
”Fiecare tratament Reiki este diferit de la o persoana la alta. De obicei pacientii aflati intr-un dezechilibru mai puternic simt cu precadere armonizarile la nivelul fiintei, fie prin caldura sau senzatie de frig, furnicaturi, frisoane in locurile atinse de terapeut. Se poate simti de asemenea energia cum strabate corpul, pot aparea si dureri de cap, dar indiferent de senzatii nu trebuie sa ne agatam prea mult de ele. Fiecare este diferit si fiecare tratament este diferit. Reiki poate fi transmis inclusiv la distanta, cu aceleasi efecte. Acest lucru se datoreaza campului electro-magnetic al fiecarei persoane, care prin intentia Reiki interactioneaza”, adauga Andreea Lada.
Ce spun studiile
Majoritatea terapiilor medicale sunt testate folosindu-se testul placebo. Printre cel mai extinse studii despre Reiki, exista o lucrare sistematica care a aparut in Jurnalul International de Practici Clinice in 2008. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca majoritatea studiilor aveau hibe metodologice precum marirea panelului, raportari imprecise, care nu aduceau suficiente date pentru a considera eficient tratamentul Reiki.
Pe de alta parte insa, exista studii care arata ca Reiki reduce anxietate in cazul femeilor care au trecut prin histerectomii si reducerea durerii pentru pacientii care sufera de boli cronice. Alte cercetari punctuale realizate de cercetatorii Universitatii din Pennsylvania arata ca Reiki are rezultate pozitive in reducerea anxietatii si durerii atat pentru pacientii cu cancer, cat si cei suferinzi de HIV. Un alt studiu realizat pe pacientii care au avut atacuri de cord si care au primit Reiki a indicat o crestere a capacitatii de functionare a inimii si semne de vindecare.
Unde poti practica
”Este important de inteles ca Reiki nu vindeca direct o afectiune, Reiki este lumina interioara, energia care ne tranziteaza, iar accesarea ei ne aduce pacea interioara si linistea, care sunt de fapt cei mai importanti indicatori ai sanatatii – acea stare in care te afli in completa pace cu tine, indiferent de circumstante. Asadar este important ca pacientul sa creada in acest tratament si sa aiba intentia de a se vindeca. Un alt aspect de luat in calcul este faptul ca Reiki nu are nici un fel de efect secundar. La Scoala Iubirii noi oferim gratuit initierea in Reiki gradul I, moment in care se face un acodaj, iar persoana initiata poate incepe sa-si faca autotrament. Ulterior pentru cine doreste si merita se poate face si acordajul in gradele urmatoare”, explica Andreea Lada.
Pe scurt, Reiki reprezinta o tehnica japoneza de vindecare cu mainile aplicate pe corp, foarte sigura, placuta, neagresiva si care utilizeaza energia pentru a trata dureri fizice fara sa apeleze la apasare, manipulare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea si armonizarea tuturor dimensiunilor fiintei: trup, minte, emotii si spirit.
Numele Reiki vine de la Rei (univers, spiritual) si ki sau chi care inseamna energia fortei vitala. Ideea de baza a acestei terapii este ca energia poate fi directionata pentru a sustine forta naturala a corpului de a se vindeca, conform Centrului National de Sanatate Compelementara si Integrativa din Statele Unite.
”Stiinta este acum de acord ca tot ceea ce ne inconjoara este energie vitala. In interiorul corpului aceasta energie curge prin meridiane. Cand aceste cai sunt blocate, de exemplu in urma stresului sau unor blocaje emotionale, atunci apar bolile. Aici intervine Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pura forma de energie care poate avea un efect profund asupra sanatatii si bunastarii, reechilibrandu-ne. Reiki reprezinta o cale spirituala, dar nu este singura”, explica Andreea Lada, fondator al Scolii Iubirii si maestru Reiki.
In ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat in mai multe centre de sanatate din Statele Unite, inclusiv in spitale. Studiile realizate pe paneluri de pacienti arata ca intr-adevar aceasta terapie are un rol in reducerea anxietatii si durerii, in inducerea relaxarii, imbunatatirea simptomelor depresiei, asa cum arata datele Centrului de Spiritualitae si Vindecare al Universitatii din Minnesota.
Originile spirituale
Reiki a aparut in secolul al XIX-lea prin cunoasterea lui Mikao Usui, profesor si calugar japonez. Metoda lui Usui are la baza o descoperire proprie si o initiere personala pe care acesta a primit-o in timpul unei retrageri. Fiind crescut de misionari crestini in Japonia, Usui a studiat in copilarie Biblia si invataturile lui Iisus. Dupa ce a terminat teologia a devenit director la o scoala de baieti. In timpul cursurilor sale, elevii l-au intrebat cum reusea sa vindece Iisus oamenii cu palmele. Nestiind raspunsul la aceasta intrebare, Usui a hotarat sa-si dea demisia si sa-si petreaca restul vietii aprofundandu-si credinta si descoperind cum puteau fi facute miracolele. Dupa mai multi ani de cautari literare, cu precadere in budism, Mikao Usui s-a retras intr-un sanctuar de pe un munte, unde a meditat timp de 21 de zile. La finalul retragerii a primit initierea vindecarii, trezindu-se constient de culori subtile si de simbolurile budiste de vindecare. A coborat apoi in satul de la poalele muntelui facand minuni si vindecand oamenii.
La radacina terapiei Reiki se afla conceptul conform caruia boala este cauzata de dezechilibrele energiei vitale din corp, iar armonizarea acesteia aduce cu sine sanatatea. Usui este considerat a fi descoperit acest concept stravechi al sursei energei inepuizabele care poate fi folosita pentru vindecare. Prin procesul de initieri, un maestru Reiki (Usui fiind primul) poate invata si pe altii aceasta cunoastere. In 1937, Hawayo Takata aduce Reiki in Occident si incepe sa popularizeze acest tratament, conform Centrului International de Reiki.
Cum functioneaza
Tratamentele Reiki sunt facute de o persoana care are o initiere in aceasta tehnica data de un maestru, fie pe gradul I, II sau maestru. Cu cat gradul initierii este mai mare cu atat energia transmisa este mai puternica. In timpul tratamentului pacientul sta culcat pe patul de masaj, iar terapeutul isi misca palmele deasupra corpului acestuia in diferite puncte (cele corespondente centrilor de forta). Reiki poate fi facut si altora, dar si sub forma de autotratament.”Fiecare tratament Reiki este diferit de la o persoana la alta. De obicei pacientii aflati intr-un dezechilibru mai puternic simt cu precadere armonizarile la nivelul fiintei, fie prin caldura sau senzatie de frig, furnicaturi, frisoane in locurile atinse de terapeut. Se poate simti de asemenea energia cum strabate corpul, pot aparea si dureri de cap, dar indiferent de senzatii nu trebuie sa ne agatam prea mult de ele. Fiecare este diferit si fiecare tratament este diferit. Reiki poate fi transmis inclusiv la distanta, cu aceleasi efecte. Acest lucru se datoreaza campului electro-magnetic al fiecarei persoane, care prin intentia Reiki interactioneaza”, adauga Andreea Lada.
Ce spun studiile
Majoritatea terapiilor medicale sunt testate folosindu-se testul placebo. Printre cel mai extinse studii despre Reiki, exista o lucrare sistematica care a aparut in Jurnalul International de Practici Clinice in 2008. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca majoritatea studiilor aveau hibe metodologice precum marirea panelului, raportari imprecise, care nu aduceau suficiente date pentru a considera eficient tratamentul Reiki.
Pe de alta parte insa, exista studii care arata ca Reiki reduce anxietate in cazul femeilor care au trecut prin histerectomii si reducerea durerii pentru pacientii care sufera de boli cronice. Alte cercetari punctuale realizate de cercetatorii Universitatii din Pennsylvania arata ca Reiki are rezultate pozitive in reducerea anxietatii si durerii atat pentru pacientii cu cancer, cat si cei suferinzi de HIV. Un alt studiu realizat pe pacientii care au avut atacuri de cord si care au primit Reiki a indicat o crestere a capacitatii de functionare a inimii si semne de vindecare.
Unde poti practica
”Este important de inteles ca Reiki nu vindeca direct o afectiune, Reiki este lumina interioara, energia care ne tranziteaza, iar accesarea ei ne aduce pacea interioara si linistea, care sunt de fapt cei mai importanti indicatori ai sanatatii – acea stare in care te afli in completa pace cu tine, indiferent de circumstante. Asadar este important ca pacientul sa creada in acest tratament si sa aiba intentia de a se vindeca. Un alt aspect de luat in calcul este faptul ca Reiki nu are nici un fel de efect secundar. La Scoala Iubirii noi oferim gratuit initierea in Reiki gradul I, moment in care se face un acodaj, iar persoana initiata poate incepe sa-si faca autotrament. Ulterior pentru cine doreste si merita se poate face si acordajul in gradele urmatoare”, explica Andreea Lada.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro