Află din rândurile următoare ce presupune rinita alergică și cum se manifestă aceasta.
Primăvara ne bate la ușă și odată cu aceasta apare și sezonul alergiilor, care multora dintre noi ne dau bătăi de cap. Din păcate multe persoane nu știu că sunt alergice la anumite lucruri și confundă simptomele alergiilor cu ale unei viroze. De asemenea, este foarte important să identificăm simptomele alergiilor pentru a lua tratament preventiv. Totodată, este foarte important de știut că aceste alergii pot să apară atât de la anumite elemente din mediul înconjurător, cât și a unor factori externi.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Ana Maria Apostol, medic primar ORL ne-a spus tot ce trebuie să știm despre rinita alergică.
Care sunt simptomele rinitei alergice
Citește și: 5 motive pentru care mersul pe jos este bun pentru sănătatea ta
Potrivit specialistului în domeniu, pentru un interval de câteva zile rinita alergică se poate confunda cu virozele, iar acest lucru se datorează afecțiunilor la nivelul nasului, care sunt asemănătoare în primele zile.
„ 2-3 zile poți să faci confuzie între viroză și rinită alergică pentru că au aceleași simptome la nivelul nasului. Viroza evoluează înspre rău. Secrețiile apoase pot să se transforme în secreții vâscoase, aderente de mucoasă și purulente .”, spune specialistul în domeniu.
Astfel, principalele simptome ale rinitelor alergice sunt secrețiile apoase, strănuturi repetitive, mâncărime la nivelul nasului și al ochilor, senzație de nas înfundat și apariția unei tuse seacă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„ Îți curge nasul cu niște secreții mai albe și apoase. Acele secreții apoase sunt pe fond de alergie. Pe lângă aceste secreții apare și senzația de nas înfundat. Se umflă mucoasa nazală și ajungi la nas înfundat. Ce trebuie să știm este că această alergie nu se manifestă doar la nivelul nasului, nu este doar rinită alergică. Se manifestă pe toată mucoasa respiratorie, inclusiv la plămâni. Avem fenomene de alergie respiratorie care se manifestă prin simptome care ne dă rinită alergică. În alergii avem o tuse permanentă, dar uscată. Această tuse poate să fie pe fond alergic la praful din casă .”, a explicat specialistul în domeniu.
Care sunt cauzele apariției rinitei alergice
Citește și: Tiroida, simptome nebănuite! Alimente și vitamine benefice pentru tiroidă!
Potrivit specialistului în domeniu, rinita alergică poate fi sezonieră sau perenă.
Rinita sezonieră apare în special primăvara și toamna și se datorează unor plante de sezon al căror polen afectează căile respiratorii, provocând astfel alergie. În acest caz putem să întâlnim alergii la mesteacăn și plop primăvara și cele la ambrozii, care sunt unele dintre cele mai frecvente alergii toamna.
„ Pe lângă acești alergeni inflamatorii din cauza plantelor pe care putem să-i avem în jurul nostru, mai avem alergeni din cauza poluării și prafului din construcții care se descarcă în jurul nostru. Aerul de afară încărcat cu toți acești alergeni vine și în casă și staționează. Cu cât vei sta mai multe ori în aceeași cantitate de praf și de alergeni, mucoasa nazală se va inflama .”, spune specialistul în domeniu.
În acest caz vorbim despre o alergie perenă, care apare pe tot parcursul anului.
Tratament pentru rinită
Citește și: Ce alimente neperisabile e bine să ai în casă în caz de calamitate. Pot fi păstrate pentru foarte mult timp
În cazul rinitei alergice este foarte important să îi cunoaștem simptomele pentru a administra din timp un tratament dacă vrem ca starea noastră să nu se înrăutățească.
Potrivit specialistului în domeniu, alergia poate fi doar tratată, nu și vindecată și se recomandă și administrarea unui tratament preventiv. În acest caz întâlnim atât tratament administrat local, cât și oral pentru un efect mai puternic.
„ În alergie simptomele de rinoreei apoase se mențin și o lună de zile dacă nu dai tratament. Alergia o tratezi. Din păcate o ai tu pe viață și se tot repetă. În fiecare primăvară tu trebuie să știi când ești alergic și să iei tratament anti-alergic, care este pe două căi: intranazal prin spray cu cortizol și antihistaminice orale. Începi cu o săptămână înainte și ții o săptămână acest tratament .”, a precizat specialistul în domeniu.