Rozaceea este o afecțiune cutanată care se manifestă, de cele mai multe ori, la nivelul feței, dar există posibilitatea să apară și pe gât sau decolteu. Aceasta se manifestă în funcție de cât de gravă este, iar primele semne apar de obicei în adolescență.
În cadrul unei emisiuni TV, doctorul Iulia Panțuru, a vorbit despre rozacee și despre cum poate fi tratată. Dacă te afli printre persoanele care se confruntă cu aceasta afecțiune, ei bine, în rândurile de mai jos vei găsi tot ceea ce ai nevoie pentru a afla cum o poți trata.
Ce este rozaceea și cum poate fi tratată
Citește și: Ce este anemia. Cauze, simptome și tratament pentru deficitul de fier
Se folosesc următoarele opțiuni de tratament:
1. Creme, geluri sau loțiuni care conțin ingrediente precum metronidazol, azelaic acid, ivermectină sau brimonidină
Rozaceea se manifestă printr-o înroșire excesiva la emoții sau factori de stres, iar apoi, dispare complet, acest lucru se întâmplă doar în primul stadiu.
„Este o afecțiune cutanată care se manifestă în general la nivelul feței, dar poate să apară și pe gât și decolteu și se manifestă diferit în funcție de stadiul în care se află. Primele semne de rozacee apar de cele mai multe ori în adolescență și se manifestă printr-o înroșire excesivă la emoții, la factori de stres, care, ulterior, dispare complet. Acesta este primul stadiu, stadiul doi este cel de cuperoză, în care apare o roșeață permanentă care nu mai dispare și care se agravează la aceiași declanșatori, asociată cu dilatații ale vaselor de sânge, al nivelul feței, în special pomeți, zona centrală a frunții și bărbie. Stadiu trei este stadiu de rozacee pustuloasă, adică acela în care apar deja coșuri, în care rozaceea seamănă cu acneea, și de multe ori este confundată și tratată incorect și stadiul patru, când pielea se îngroașă foarte tare și apare și afectarea oculară”, a
declarat doctorul Iulia Panțuru.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2. Medicul poate prescrie antibiotice orale
Dacă ne confruntăm cu rozacee, trebuie să știm că nu este indicat să apelăm la diverse terapii care implică înțepături și să alegem variante de tratament cu laser.
„Când avem rozacee avem și un ten sensibil, un ten care se deshidratează foarte repede, se usucă foarte ușor, drept urmare o să evităm acid salicilic, licolic, în concentrații prea mari, evităm procedurile agresive cu pielea, diverse terapii care implică foarte multe înțepături și alegem variante de tratament cu laser pentru această rozacee sau variante de hidratare a pielii, injectabile.”, a spus specialistul.
3. Terapia cu laser sau lumină intens pulsată (IPL)
4. Evitarea factorilor declanșatori
În perioada rece rozaceea se accentuează, din cauza frigului și roșeața devine mai proeminentă și ne vom avea senzația că tenul nostru strânge.
„Se accentuează din cauza frigului, în special deshidratarea, roșeața devine mai proeminentă și senzația că tenul nostru strânge, este foarte puternică în această perioadă, dar în paralel, se accentuează rozaceea și în sezonul cald din cauza radiațiilor ultraviolete și pielea este foarte sensibilă la expunerea la soare, drept urmare folosim protecție pe tenul cu rozacee pe toată durata anului”, a mai declarat specialistul.
Este indicat ca terapiile laser să se facă în sezonul rece, deoarece există o interdicție de expunere la soare de trei săptămâni, o lună, după terapiile cu laser vascular.
5. Îngrijirea adecvată a pielii
„Tot ce înseamnă terapii laser, indiferent de patologie, este de preferat să fie făcute în sezonul rece, pentru că avem o interdicție de a ne expune la soare undeva de trei săptămâni, o lună, după aceste terapii cu laser vascular. Cu siguranță putem ameliora foarte mult, va fi necesar foarte probabil să se facă ședințe de întreținere, atunci când este vorba de laser, dar cu siguranță se ameliorează foarte mult calitatea pielii. Rozaceea este una din bolile care are un scor foarte mare, când vine vorba de bani, deoarece pacienții sunt dispuși să plătească foarte mult ca să scape de aceasta, deoarece roșeața aceasta excesivă în obraji este cunoscută în societate în popor ca fiind cauză de consumul excesiv de alcool, ceea ce este un mit. Ei își doresc să scape de această roșeață care este extrem de neplăcută.”, a mai adăugat doctorul.