Ce este si ce implica morfologia fetala?

Ce este si ce implica morfologia fetala?

Este extrem de important ca fiecare viitoare mamica si femeie insarcinata sa stie ce este morfologia fetala. Aceasta procedura este o modalitate de verificare nedureroasa, neinvaziva( examenul realizandu-se prin plasarea unei sonde pe abdomenul gravidei) si recomandata de catre medicul care iti supravegheaza evolutia sarcinii.

 

Pe langa faptul ca reprezinta cea mai detaliata evaluare ecografica a fatului, prin prisma acestei investigatii, medicul specialist in medicina fetala, studiaza sistematic dezvoltarea organelor fetale, dupa cum urmeaza:

 

  1. cap 5. fata

  2. plamani 6. inima

  3. coloana 7. rinchi

  4. maini 8. picioare

 

Specialistul se asigura in acest fel ca toate componenetele sunt conforme cu normele pentru varsta gestationala, atat din punct de vedere biometric (cu masuratori), cat si din punct de vedere morfologic (pe aspect).

Mai mult decat atat, acest tip de ecografie este menit sa verifice si sa indice eventuale probleme care pot aparea, ca atare reamintim ca aceste testari trebuie efectuate catre medici cu vasta experienta in domeniu, competente speciale in imagistica tocmai pentru a furniza

rezultate demne de toata increderea. In functie de varsta sarcinii, morfologia se poate efectua oricand cu esentiala conditia ca organul de interes sa fie format deja.

 

Prin urmare, in perioada de sarcina vorbim despre e morfologii fetale care sunt impartite astfel si se vor observa:

Morfologia de trimestrul I (intre 11-14 saptamni)

  • varsta sarcinii

  • dezvoltarea bebelusului

  • data de nastere aproximativa a bebelusului

  • daca exista riscul ca bebelusul sa aiba vreun sindrom genetic (sindrom Down, Edwards)

Morfologia de trimestrul II (intre 20-24 saptamni)

  • examinarea detaliata a organelor bebelusului

  • stabilirea sexului bebelusului (daca acest lucru se solicita de catre parinti)

  • marimea si localizarea placentei

  • aprecierea lichidului amniotic si a colului uterin

  • aprecierea fluxurilor sanguine

Morfologia de trimestrul III (intre 31-33 saptamani)

  • rata de crestere a bebelusului

  • pozitia placentei

  • aprecierea lichidului amniotic si a colului uterin

Chiar daca rata de detecţie a diferitelor anomalii structurale poate varia intre 5-40%, cele mai greu de depistat fiind malformatiile cardiace sau cele care tin formarea mainilor si a picioarelor sau a urechilor, este important sa te asiguri ca bebelusul tau se dezvolta normal si ca este bine si sanatos.

Programandu-te la o ecografie fetala 3D (pentru imagini tridimensionale) sau 4D (pentru a-i vedea miscarile in timp real), vei avea posibilitatea sa vezi cum este realizat unui mulaj a diferitelor parti fetale reliefate, cum ar fi fata, mainile, picioarele sau urechile. In fapt, acestea nu au o reala utilitate in practica medicala si e bine sa stii ca nu constituie elemente pe care se vor lua decizii de diagnostic.

 

Asadar, asa cum aminteam mai sus, morfologia fetala trebuie studiata in mai multe momente pe parcursul sarcinii. Studiul morfologiei fetale trebuie realizat de rutina la ecografiile de sarcina, odata pentru ca difera ca si continut, structuri evaluate (ca aspect si masuratori) si ulterior, pentru ca se vor emite concluzii in functie de varsta sarcinii.

Cu informatii furnizate corect, si mai ales in timp util, evaluarea poate indica data probabila a nasterii, ca atare iti poti planifica urmatoarele 9 luni si programa ecografiile in perioadele optime pentru examinare.


 

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cercetatorii au facut descoperirea socanta! Nu soarele cauzeaza cancer, ci lotiunile de plaja

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat