Ce este violența domestică? Femeile sunt victime ale violenței domestice

Violența domestică
Ce este violența domestică? Femeile sunt victime ale violenței domestice

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre violența domestică și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu o astfel de situație.

Violența domestică este un subiect foarte delicat, mai ales la noi în țară, unde cazurile de violență domestică sunt din ce în ce mai multe, iar femeilor sunt puse adesea în astfel de situații în care se tem pentru viața și integritatea lor.

Potrivit unor date statistice, la noi în țară au existat anul trecut nu mai puțin de 90000 de cazuri de intervenție a poliției în România, iar 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener.

Nici la nivel european lucrurile nu stau prea bine deoarece există date care atestă faptul că 1 din 3 femei s-a confruntat cu o forță de violență de-a lungul vieții.

Astfel, este foarte important să identificăm formele de violență asupra femeilor, să acționăm dacă avem o astfel de cunoștință, iar dacă suntem noi într-o astfel de situație, să știm ce avem de făcut.

În cadrul unei emisiuni, Andreea Bragă, expert în violență de gen, centrul FILIA, a vorbit despre violența domestică.

Ce este violența domestică

Ce este violența domestică
Ce este violența domestică[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, violența domestică reprezintă orice formă de abuz în relația de cuplu. Acesta poate fi emoțional, fizic sau economic și se realizează sub diferite forme, vorbind despre momente în care unul dintre parteneri încearcă să-și impună puterea asupra celuilalt și începe să îi controleze viața. Din păcate, în majoritatea cazurilor, victimele sunt femeile.

Bineînțeles că, în cazul violenței asupra femeilor, nu vorbim doar de cea domestică, aceasta având la rândul ei multiple forme.

Violența împotriva femeilor poate avea loc oricând, între relații de cuplu, foști parteneri sau actuali parteneri, dar poate avea loc și din partea angajatorului, vecinilor sau pe stradă .”, a spus specialistul în domeniu.

Ordinul de protecție în privința violenței domestice

Citește și: Ce este hărțuirea și violența domestică. Cum se pot apăra femeile

Violența domestică
Violența domestică[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

La noi în țară, legislația apără femeile care se confruntă cu forme ale violenței domestice prin intermediul unui ordin de protecție. Acesta poate fi oferit pe loc de către un echipaj de poliție, care îl îndepărtează pe agresor și îi pune interdicția de a se apropia la cel puțin 100-200 de metri de victimă.

Un echipaj de poliție se deplasează la fața locului și poate pe baza unii chestionar de evaluare a riscului să emită un ordin de protecție provizoriu .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Unde pot suna femeile când sunt hărțuite

Unde pot suna femeile când sunt hărțuite
Unde pot suna femeile când sunt hărțuite[Sursa foto: freepik]

Într-o situație de criză, dacă te temi pentru viața ta, important este să suni la 112 .”, a spus specialistul în domeniu.

 

Astfel, 112 este numărul unic de urgență la care pot să apeleze femeilor ori de câte ori se confruntă cu o formă de agresiune sau hărțuire, fie că vorbim despre violența domestică, din partea angajatorului, a vecinilor sau cea stradală.

De asemenea, există numeroase platforme și programe implementate de ONG-uri menite să informeze femeile cu privire la apariția primelor semne de violență domestică și să le ajute în cazul în care se confruntă cu astfel de situații.

Cum pot rupe femeile o relație în care partenerul a devenit violent

Citește și: Cât rău poate face gelozia și cum se tratează

Violența domestică
Cum pot rupe femeile o relație în care partenerul a devenit violent[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, de multe ori este foarte greu să rupi o relație cu un partener violent, dar este esențial să faci acest lucru pentru sănătatea ta fizică și emoțională.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 „ Pentru a rupe o relație violentă este destul de greu. De multe ori ajungi să fii dependent economic de partener, iar violența psihologică te face să fii dependent psihologic, adică să crezi că așa este normal .”, a spus specialistul în domeniu.

De aceea, este foarte important să identifici apariția primelor semne ale unei relații abuzive și să te retragi din relația respectivă. Trebuie să te gândești că orice semn de suspiciune în timp se poate transforma într-un adevărat calvar. În aceste cazuri contează foarte mult susținerea și sprijinul celor din jur.

Semnele unei relații abuzive

Violența domestică
Semnele unei relații abuzive[Sursa foto: freepik]

Printre semnele unei relații abuzive se numără formele de manipulare, controlul, gelozia, intruziunea și intimidarea.

Atunci când gelozia devine prezentă continuu, dacă ajunge să limiteze libertatea persoanelor, dacă partenerul începe să controleze felul în care se îmbracă iubita lui, cu cine vorbește, deja vorbim de un abuz .”, a spus specialistul în domeniu.  

De asemenea, poate cea mai întâlnită formă de abuz în cadrul unei relații toxice este intruziunea. Aceasta presupune controlul canalelor de social media, atât prin solicitarea parolelor, cât și a accesului la mesaje.

 

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cum prevenim hărțuirea stradală?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies