Ce face chef Orlando Zaharia cu cozonacul întărit de la masa de Crăciun? Desertul reinventat și gata în doar câteva minute. „Nu trebuie să folosim nicio aromă. Adăugăm bezeaua deasupra.”
Diana Puiu30 decembrie 2024Actualizat: 30 decembrie 2024, 15:52
Chef Orlando Zaharia ne arată cum să salvăm cozonacul întărit de pe masa de sărbători.
Mesele sunt pline de bucate delicioase de sărbători, iar preparatele tradiționale și deserturile nu lipsesc de pe masă niciunui român. Este și cazul cozonacului, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi ale acestei perioade, astfel că masa de Crăciun sau Revelion nu are cum să fie completă fără el.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori ajungem să nu consumăm toate alimentele, iar multe dintre ele ajung să se strice sau să se întărească.
Chef Orlando Zaharia vine cu rețeta unui desert reinventat, folosindu-vă de cozonacul care a rămas de pe masă de sărbători și s-a întărit. Pentru a nu fi aruncat, acum vă puteți bucura de un alt desert, care să-l aibă la bază. Astfel, aveți nevoie doar de mere, ouă, zahăr și lapte. Tăiați merele cubulețe pe care le veți carameliza cu zahăr, adăugați gălbenușul peste ele împreună cu bucățile de cozonac rupte, iar cu albușurile și zahărul bateți o spumă.
Toată această compoziție o turnați în tăvi mici, ornate pe deasupra cu bezea și lăsate la cuptor timp de jumătate de oră. În doar câteva minute, puteți salva cozonacul care s-a întărit de la masa de sărbători. „Mi-a rămas niște cozonac, cozonacul s-a întărit, așa că vom face un desert din restul de cozonac. Ouă, mere, niște cozonac care a rămas, zahăr și niște lapte. Merele le vom face cuburi, asta e ideea, pentru că le vom carameliza. Două linguri de zahăr într-o oală și merele. Albușul îl pun în mixer, la un albuș pun o lingură de zahăr și dăm drumul la mixer să se bată. Nu trebuie să folosim nicio aromă, pentru că avem aromele din cozonac. Peste aceste mere vom pune lapte cât să le acopere. Luăm gălbenușurile de ou, le punem aici și amestecăm. După ce avem compoziția dată, rupem bucăți de cozonac, punem în ea, lăsăm puțin cu capac să se înmoaie cozonacul. Luăm cozonacul, îl punem într-un bol, adăugăm bezeaua deasupra, îl punem la cuptor și avem un desert imediat. În cuptorul de acasă ar trebui să fie 160 °, vreo jumătate de oră. Mărul e suculent, a lăsat mai multă zeamă.”, a spus chef Orlando Zaharia.