Din cauza situațiilor dificile din ultima perioadă, sentimentul de frică s-a intensificat considerabil de mult. Află din rândurile de mai jos ce trebuie să facem când apare sentimentul de frică și cum putem să-l depășim!
Alina Iliescu, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum putem depăși momentele de frică.
Ce facem atunci când apare sentimentul de frică și cum putem să-l depășim
Situațiile traumatice din ultimul timp, precum pandemia și războaiele, au fost un adevărat factor de frică atât în rândul copiilor și adolescenților, cât și al adulților. Astfel, majoritatea persoanelor au început să prezinte stări de anxietate, depresie și, totodată, nu au mai avut dorința de a face lucruri noi, sau activități care le ofereau plăcere.
Citește și: 5 sfaturi utile pentru o viață lipsită de stres
Citește și: Vrei să te apuci de aerobic? Iată ce beneficii și contraindicații are acest sport
Deși fiecare are o rutină proprie și plăceri diferite când vine vorba de activități recreative, somnul, exercițiile de respirație, stilul de viață sănătos și mișcarea fizică pot fi benefice pentru oricine, pentru a crește starea de bine și pentru ca fiecare să rămână rațional. Așadar, este important ca oamenii să se concentreze pe lucrurile care le aduc plăcere, sau pot chiar să se gândească la un nou hobby, precum pictura, curs de yoga sau diverse activități sportive care le-ar putea ocupa mintea și care să îndepărteze gândurile negative.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“În situații de război, în situații traumatice știm cumva cum să ne adunăm, și știm cumva ce să facem. Bineînțeles, în această perioadă nici nu mai dormim la fel de bine, mâncăm mai mult. Pe fiecare dintre noi ne relaxează altceva: sunt oameni care pictează, sunt oameni care merg la yoga, sunt oameni care dorm mai mult, mănâncă mai mult, sunt oameni care fac niște activități sportive, persoane care fac curățenie, și atunci, sfatul meu este să nu mai fim atât de cablați la negativ, să ne decablăm din când în când pentru a lăsa puțin corpul să se relaxeze, și să facem ceva ce ne face plăcere”, a menționat specialista.
Sunt persoane care trec mai ușor peste sentimentul de frica prin terapie, prin ieșiri cu prietenii în oraș sau chiar persoane care fac curățenie pentru a se relaxa. Astfel, orice activitate care aduce placere este benefica pentru alungarea gândurilor de la situația prezentă, care baga oamenii într-o situație de supraviețuire.
“Sunt persoane care merg la terapie, sunt persoane care merg cu prietenii în oraș, sunt persoane care dorm mai mult, care mănâncă mai mult sau deloc, persoane care fac curățenie, care merg să încerce lucruri noi. Important este să ne luăm gândul de la această situație prezentă, care ne bagă într-o situație de supraviețuire”, a mai spus ea.
Așadar, este important ca fiecare om să se concentreze mai mult pe aspectele pozitive ale vieții. Un exercițiu de mare ajutor este chiar o realizarea unei liste de recunoștință, care să conțină lucrurile bune din viața fiecăruia, și mulțumirile pentru acestea. Lista de recunoștință este benefică datorită faptului că optimismul alungă sentimentul de frică.