Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

dependenta de telefon la copii
Cum combatem dependența de telefon la copii

Internetul și tehnologia ne-au schimbat radical viața, reflectându-se asupra comportamentului nostru din ce în ce mai des. Copiii din ziua de astăzi trăiesc o cu totul altă copilărie față de perioadele trecute, iar telefonul sau tableta sunt nelipsite din viețile lor. Cu toate acestea, majoritatea celor mici au devenit dependenți de telefon, ceea ce reprezintă un comportament extrem de nociv.

În cadrul emisiunii Consilier de vedete de la WOWnews, psihologul Felicia Akkaya a explicat de ce se refugiază copii în social media, dar  și ce pot face părinții pentru a remedia această situație.

Tehnologia, între avantaje și dezavantaje

dependenta de tableta la copii
Sfaturi pentru ca cel mic să nu fie dependent de tehnologie[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Nu putem contesta beneficiile enorme pe care evoluția tehnologiei le-a adus în viața noastră.

Însă, în ultima vreme, oamenii au ajuns să fie din ce în ce mai dependenți de telefon. Acest tip de comportament vine și cu numeroase dezavantaje, în special pentru cei mici. Aceștia pierd contactul cu lumea reală, fiindu-le mult mai dificil să socializeze sau să se integreze în societate.

„Social media a devenit o prezentă aproape constantă, iar modul în care noi ne comportăm cu telefoanele noastre devine puțin cam posesiv.

Nu doar că stăm toată ziua conectați, am ajuns nici măcar să nu le mai ținem în genți, au devenit o extensie a mâinii noastre. Impactul pe care îl are expunerea noastră la un volum mare de informații este important.”, a precizat specialistul.

Cum reducem timpul petrecut pe telefon al copilului

cum sa nu ai un copil dependent de telefon
Cum să nu ai un copil dependent de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum să îi învățăm pe cei mici să fie generoși

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

In ziua de astăzi, majoritatea celor mici au acces la internet. Este recomandat să amânăm pe cât se poate contactul dintre copil și telefon. Cu toate acestea, cel mic nu poate fi rupt de realitatea în care trăiește, adică în era tehnologiei. De aceea, părinții sunt responsabili de relația dintre propriul copil și lumea internetului.

„Un conținut restrâns, dar cu un bagaj mare de informații, poate să intre în acele tik tok-uri pe care noi le vedem în fiecare zi.

Este important să avem acces la informații, să dăm copiilor dreptul să acceseze informația. Cât stau, pe ce fel de content stau, aici vine marea problemă. Important este să înțelegem că aceste lucruri se fac cu măsură.”,
a declarat psihologul.

Cât de utile sunt aplicațiile de parenting

ce faci cand copilul e dependent de telefon
Ce faci când copilul e dependent de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum își lasă amprenta rănile copilăriei asupra personalității unui om

În special la vârste fragede, este obligatoriu ca părintele să aibă un control asupra copilului, când vine vorba de telefon și social media. Chiar dacă este necesar să îi oferim celui mic intimidate, trebuie să îl protejăm de conținutul nepotrivit.

„Verificați ce fel de informație v ine, încercați să instalați acele aplicații de parenting prin care voi părinții îi delimitați accesul la un anumit conținut.

Pe lângă faptul că îți alegi tu ca părinte capacitatea ta să determine ce anume vede copilul, este rapidă. În momentul în care i-ai instalat aplicația, o ai și tu. Vezi exact câte minute a stat, pe ce a stat și ce a urmărit, care sunt prietenii cu care stă pe chat și ce anume vorbește cu ei. Stați cu ochii pe ei, analizați-le comportamentul, analizați-le modul de gândire, felul în care verbalizează.”
, a mărturisit Felicia Akkaya.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cu cât un copil va petrece mai mult timp în fața ecranelor, cu atât va fi mai puțin comunicativ și îi va fi mult mai greu să se descurce în viața de zi cu zi.

„Toate orele pe care le petrec pe rețelele de socializare reprezintă nevoia lor de a reprezenta ceva, de a fi cineva, de a fi recunoscuți. Au nevoie să fie văzuți ca indivizi.”, a declarat specialistul.

Citește și: Ce este stresul? Afla despre cele 3 tipuri de stres!

Cum îi distragem atenția celui mic de la ecrane

Este important de știut că trebuie impuse anumite reguli atunci când vine vorba de acest aspect. De asemenea, cei mici se refugiază în lumea internetului, atunci când nu au alte activități de făcut, sau când nu este băgat în seamă. De aceea, este esențial ca cel mic să aibă activități creative, să facă un sport și să petreacă timp cu alte persoane de vârsta lui. Mai mult, comunicarea dintre părinte și copil este esențială.

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Semne care îți arată ca ai nevoie de terapie în cuplu

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies