In noaptea de sambata spre duminica credinciosii merg la biserica pentru a primi lumina lui Hristos. Fiecare isi pregateste o lumanare, pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar.
Ce faci cu lumanarea dupa Inviere
Lumanarea din noaptea de Inviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă şi la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoţesc ofranda luminii şi cu această lucrare. Deşi există credinţa conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nici o conotaţie religioasă. În unele zone ale ţării este folosită şi la afumarea vitelor sau la ghicit- practici care ţin doar de superstiţii şi nimic mai mult.
Deşi nu există nişte îndrumări în acest sens părinţii recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică.
Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paşte, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineaţă sau de seară. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.
Există şi credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea.