Ce faci dacă te mușcă o căpușă. Strategii eficiente și informații importante pentru a face față acestei situații neplăcute

Ce faci dacă te mușcă o căpușă. Strategii eficiente și informații importante pentru a face față acestei situații neplăcute

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să faci dacă te mușcă o căpușă!

Doctorul Andrei Marinescu a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum trebuie să procedeze o persoană, atunci când este mușcată de o căpușă.

Ce faci dacă te mușcă o căpușă

Îndepărtează căpușa

În momentul în care oamenii descoperă că au o căpușă, singurele soluții sunt înlăturarea căpușei de unii singuri, dacă simt că sunt în stare să facă acest lucru, sau pot merge direct la cel mai apropiat cabinet medical. Astfel, căpușa va fi îndepărtată complet și, ulterior, oamenii vor primi o doză de antibiotice pentru a reduce riscul de complicații viitoare.

”Dacă o identific, am următoarele variante: fie o scot singur dacă am dexteritate, fie mă duc la primul cabinet medical. În așa fel va fi scoasă în întregime, teoretic, și voi primi o profilaxie cu antibiotic care să scadă riscul de a avea complicații ulterior.”, a spus medicul.

Citește și: Cu ce trebuie femeile să dea pe plasele de la geamuri vara? Trucul util care te scapă de țânțari

Curăță zona mușcată

Căpușa trebuie scoasă cât mai rapid cu putință, imediat ce a fost identificată. Cu ajutorul unor mănuși, oamenii trebuie să prindă căpușa cu o pensetă curată cât mai aproape de piele, pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale. În cazul în care rămân unele bucăți, ele nu trebuie îndepărtate, deoarece corpul le va expulza în mod natural.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Mai mult decât atât, zona trebuie curățată și protejată, folosind apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii se aplică alcool pentru a preveni infecția. Căpușele infectate pot transmite diferite boli, precum  boala Lyme, febra butonoasă, babesioza care poate afecta și animalele de companie și encefalita de căpușe.

”Căpușele infectate pot transmite diverse, precum boala Lyme de care auzim foarte des, febră butonoasă, babesioză care este și la animăluțe, encefalita de căpușă.”, a mai explicat doctorul.

Citește și: De ce trebuie femeile să pună frunze de dafin în șifonier! Trucul util care te scapă de o mare problemă

Monitorizează starea de sănătate

De asemenea, într-un interval de timp care variază de la câteva zile până la maxim o lună, simptomele acute pot să apară în cazul unei infecții cu boala Lyme, fiind o infecție cu bacteriile Borrelia. Oamenii își pot da seama de această infecție dacă vor vedea pe corp zone roșii în jurul mușcăturii de căpușă sau pe alte părți ale corpului. Așadar, erupția cutanată poate fi un indiciu al infecției.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

”Într-un interval care este de la câteva zile până la maxim o lună, ar trebui să fie faza acută dacă e să se întâmple. Când spunem boală Lyme, este vorba de infecția cu Borrelia și există o singură specie care dă infecția la om. Este o zonă roșie și apare erupția pe piele, fie acolo unde ne-a mușcat, fie undeva pe piele și poate să fie un semn. Restul, dacă facem febră sau avem stare general modificată, sunt lucruri care pot să treacă ușor. Apar în orice altă situație, inclusiv o răceală.”, a precizat specialistul.

Caută asistență medicală, dacă este necesar

Astfel, atunci când oamenii merg la medic și observă de dinainte că au o zonă roșie pe piele, după ce au fost într-o zonă cu iarbă verde, trebuie să comunice acest aspect doctorului. Există posibilitatea unei mușcături de căpușă, deși nu a fost identificată în mod clar. În cazul în care cabinetul medicului este închis atunci când are loc mușcătura de căpușă, aceștia trebuie să se prezinte la camera de gardă, chiar dacă timpul de așteptare va fi mai mare.

”Când merg la medic și știu că am o zonă roșie după ce am fost la iarbă verde, îi spun că e posibil să fi fost o căpușă, chiar dacă n-am identificat-o. Dacă se întâmplă sâmbătă seara, într-un moment în care nu găsesc niciun cabinet medical deschis, voi ajunge la o cameră de gardă.”, a mai menționat el.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Cum poți scăpa de gândaci și muște. Trucul pe care puține gospodine îl știu

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

„Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte