Perioada sarcinii poate aduce cu sine și multe întrebări legate inclusiv de domeniul stomatologic. Însă știați ce se recomandă în această privință?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact afecțiunile dentare care se pot agrava în timpul sarcinii, dar și dacă aciditatea stomacală afectează sau nu dantura, în timpul sarcinii.
În plus, descoperiți și care sunt tratamentele recomandate pentru femeile gravide, dar și dacă acestea pot face sau nu radiografii dentare, în perioada sarcinii, toate acestea chiar de la doamna doctor Lorelai Nassar, medic stomatolog implantologie, invitată în cadrul emisiunii „Dimineața cu Noi!”, de la Kanal D.
Citeste si: 6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist
Care sunt afecțiunile dentare care se pot agrava în timpul sarcinii
Deși majoritatea persoanelor consideră că în timpul sarcinii, viitoarea mămică are organismul lipsit de calciu, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit.
„ În general, există preconceptia că sarcina derivează persoana respectivă de calciu, ceea ce este total greșit, pentru că, corpul nostru are foarte multă grijă în primul și-n primul rând de statusul fătului și apoi de păstrarea condiției de sine într-un echilibru și într-o armonie. Astfel încât, indiferent de consumul de calciu, procentul de calciu din dinți și din oase rămâne absolut neschimbat, dar ce se întâmplă în sarcină, este datorită schimbărilor hormonale, gingiile devin ușor tumefiate, ușor hiperemiate și sângerează cu mai multă ușurință. De altfel, fenomenul ăsta îl regăsim și de ciclu menstrual și atunci datorită acestei sângerări și acestei sensibilități gingivale, pacienta poate să acuze dureri.”, a menționat doamna doctor Lorelai Nassar, medic stomatolog implantologie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: 5 Reguli de igienă dentară pentru copii. „Este loc și de mai bine!”
Aciditatea stomacal ă afectează sau nu, dantura pe parcursul sarcinii
Deși poate că puține persoane știu, atunci când vine vorba despre hiperaciditatea formată în stomac, aceasta poate să reprezinte un factor producător de eroziuni dentare. Astfel încât, suprafețele dentare pot fi afectate într-un mod negativ.
„ Hiperaciditatea din stomac poate să fie un factor care să producă aceste eroziuni dentare.
Citeste si: Cele mai simple metode prin care poți să-ți albești dinții
Ce fel de tratamente stomatologice sunt recomandate gravidelor
Se pare că atunci când vine vorba despre demineralizarea dinților, femeile însărcinate pot realiza oricând o vizită la stomatolog pentru un astfel de tratament.
„ Vizite de genul acesta pentru detartraj, pentru remineralizare, pentru tratamente neinvazive care nu implică neapărat anestezie, se pot face absolut oricând.
Anestezia nu este riscantă, categoric, deși vorbeam despre faptul că în primul trimestru și în ultimul trimestru al sarcinii nu sunt indicate tratamentele stomatologice. Dar dacă ele sunt imperios necesare, să spunem, o femeie în ultimul trimestru de sarcină are dureri atroce și trebuie neapărat să i se facă o extracție, mai bine să i se facă puțină anestezie, să i se facă extracția respectivă, decât să fie lăsată cu durerile acelea, pentru că va fi nevoită să ia analgezice și durerea în sine declanșează schimbări hormonale în corp, care influențează în mod negativ, copilașul.”, a mărturisit medicul stomatologic de implantologie.
Citeste si: Află care este cea mai frecventă cauză a pierderii dinților
Femeile însărcinate pot efectua sau nu radiografii dentare
La întrebarea adresată de către corespondenta Kanal D, Antonia Ștefănescu, în legătură cu radiografiile dentare, doamna doctor Lorelai Nassar a menționat că femeile însărcinate pot face radiografii dentare, fără probleme.
„ Femeile gravide pot să facă radiografii, pentru că, să nu uităm, în orice centru de radiologie, femeile sunt întrebate dacă este posibilitatea de sarcină și ele sunt protejate cu un șorț din plumb.”, a susținut doamne doctor Lorelai Nassar, în cadrul emisiunii, „Dimineața cu Noi!”, de la Kanal D.
Citeste si: 3 proceduri de estetică dentară la modă în 2022