În această perioadă, suntem sfătuiți să stăm în casă și să ne limităm cât mai mult activitățile.
Bun! Dacă serviciul ne permite asta e foarte bine să procedăm astfel. Paza bună trece primejdia rea. Dar și acasă suntem înconjurați de „pericole” despre care nici nu bănuim în ce măsură ne pot periclita starea de sănătate. Unul dintre acestea este mâncatul foarte des.
Anca Bejan, autoarea căr ț ii „Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme” , a stat de vorbă cu dr. Raluca Stănciulescu , Medic Primar Gastroenterologie, pentru a explica ce se întâmplă cu organismul uman atunci când ciugulim sau sau ronțăim aproape în permanență.
Ronțăitul dintre mese dereglează toți hormonii. Mâncatul cu mese normale este modul sănătos, nu ronțăitul permanent. Din păcate, oamenii foarte stresați, obosiți, care trăiesc pe fugă, în loc să se așeze și să-și mănânce mesele normal, ronțăie permanent câte ceva.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Recomandările şefului OMS pentru cei care trebuie să stea în case din cauza pandemiei de COVID-19
Ciuguleala este crimă pentru organism
„Insulina, spre exemplu, se secretă în momentul în care mâncăm și crește glicemia în sânge. Când ronțăim des avem permanent valoarea glicemiei din sânge crescută. Asta înseamnă și că suprasolicităm pancreasul. Persoanele care ronțăie permanent, mai ales dacă ronțăie și alimente care ar trebui cât mai evitate, precum prăjituri, bomboane, cipsuri etc, au glicemii mari, pancreasul foarte solicitat și dezvoltă în timp rezistența la insulină. Când organismul nu mai răspunde corect la insulină apare diabetul. Atenție: această afecțiune poate apărea nu doar la cei cu un teren genetic propice”, completează dr. Raluca Stănciulescu.
«Trebuie să respectăm ritmul fiziologic al organismului»
Procesul de digestie începe din clipa în care începem să mâncăm. Mestecăm, înghițim, apoi hrana ajunge în stomac. Aceasta este etapa din procesul de digestie care nu trebuie întreruptă. De aceea stilul de via ț ă intitulat Dieta-Minune oferă rezultate deosebite, nu doar pentru siluetă, cât și pentru starea generală a sănătății: pentru că respectă ritmul de funcționare al organismului.
„Între mese trebuie să avem pauze de minimum două ore și jumătate, maximum patru ore. Nici pauzele prea mari nu sunt indicate, pentru că atunci foamea e atât de mare încât putem mânca necontrolat. Timpul de evacuare a hranei din stomac este de până la trei-patru ore. Excepție fac persoanele care suferă de mult timp de diabet și pot face gastropareză, ceea ce înseamnă că mușchii stomacului lor nu mai funcționează atât de bine, sistemul nervos nu mai transmite corect informații la stomac, stomacul devine leneș și timpul de evacuare e mult mai lung. Dar stomacul normal al unui om sănătos evacuează bolul alimentar în maximum patru ore. Trebuie să așteptăm să fie stomacul din nou gol, să se transmită din nou senzația de foame la creier și să respectăm acest ritm fiziologic”, completează dr. Raluca Stănciulescu.