Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu. Care sunt greșelile ce duc către o relație toxică?

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu. Care sunt greșelile ce duc către o relație toxică?
Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu

O relație fericită nu are niciodată o rețetă exactă, însă sunt câteva lucruri de care partenerii pot ține cont, pentru a-și îmbunătăți relația de cuplu. Află din rândurile de mai jos ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu!

Cati Călin, trainer în comunicare relațională prin Metoda ESPERE, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre ce îmbunătățiri putem aduce în relația de cuplu.

Greșeli care duc la o relație toxică

Relațiile de cuplu reprezintă o provocare pentru parteneri, în cadrul în care fiecare ajunge să se transforme, să învețe lucruri despre sine și despre limitele lor. O relație toxică, sau disfuncțională, este ușor de observat prin comportamente distructive repetitive, ce duce la consum emoțional sau disconfort fizic, în cele mai rele cazuri.

O relație sănătoasă și echilibrată contribuie la creșterea stimei de sine și a stării de bine. În ceea ce privește relația toxică, aceasta reduce stima de sine, crește reactivitatea emoțională negativă, nivelul de stres și destabilizează de cele mai multe ori sistemul de valori a celuilalt partener. Așadar, o relație echilibrată este cea în care partenerii dau dovadă de maturitate emoțională, au un interes comun asupra stării de bine și asupra potențialului de dezvoltare al partenerului.

Citește și: 5 motive pentru care nu te mai invită și la a doua întâlnire

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul

În comunicarea cu partenerul de viață este necesar să discutăm despre noi și despre efectul pe care îl are comportamentul acestuia asupra noastră.

Când îl reducem pe celălalt la ceva ce spune sau face, el se simte nerecunoscut și va reacționa prin retragere sau opoziție. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Uitam să dam mesaje cadou, uitam sa vedem ca in fata noastră e persoana cu care am ales sa îmi petrec restul vieții, și in fiecare zi, un lucru pe care îl fac este sa torn ce nu-mi convine, ce nu-mi place, sau ce nu poate face.

Pe celălalt îl poate face sa se simtă rău, deoarece e un mesaj toxic, își pierde energie, încredere și chef de viață”
, a spus specialista.

O altă greșeală foarte des practicată în relația de cuplu este confundarea partenerul cu comportamentul sau acțiunile acestuia. Comunicarea eficientă despre comportamentele deranjante sau acțiunea în sine este foarte importantă. Totodată, de multe ori se regăsesc și comparațiile sau devalorizarea reușitelor partenerului în conversații, care reprezintă, fără doar și poate, un comportament toxic. De obicei, în mesajele toxice se regăsesc ”niciodată” și ”întotdeauna”, care trebuie înlocuite.

“A doua greșeală ar fi sa nu îl mai confund cu comportamentul pe care îl are. Trebuie să vorbesc despre ce mă deranjează concret. Deci, ne poate deranja acțiunea lui, nu el ca persoană. Așadar, să nu mai confunde celălalt cu ceea ce face, cu ceea ce spune, pentru că atunci când văd asta de fapt nu mai sunt în relație cu el. Mai sunt comparațiile sau devalorizarea reușitelor.

În afară de aceste mesaje toxice, trebuie să mă gândesc cum le înlocuiesc. În mesajele toxice se regăsesc niciodată și întotdeauna”, a mai explicat ea.

Citește și: Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să-ți revitalizezi relația în 2023. 5 lucruri pe care trebuie să le faceți amândoi

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Unele persoane obișnuiesc să își spună ele însuși mesaje toxice. Relațiile disfuncționale nu sunt sortite să se încheie neapărat, ele necesită destul de multă muncă și continuă dacă cei doi parteneri își doresc să aibă o relație sănătoasă. Astfel că, dacă nu există determinare și implicare din ambele părți, despărțirea este inevitabilă. 

“Fiecare își poate spune el însuși mesajele toxice. Adică, e o relație proastă însă trebuie să rămân în ea, că trebuie să sufăr. Înainte să ajungem la o relație toxică sau înainte să punem stop unei relații, sunt atât de multe lucruri pe care le putem face când văd persoana, când nu văd doar ce mă deranjează”, a menționat aceasta.

Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies