Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu. Care sunt greșelile ce duc către o relație toxică?

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu. Care sunt greșelile ce duc către o relație toxică?
Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu

O relație fericită nu are niciodată o rețetă exactă, însă sunt câteva lucruri de care partenerii pot ține cont, pentru a-și îmbunătăți relația de cuplu. Află din rândurile de mai jos ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu!

Cati Călin, trainer în comunicare relațională prin Metoda ESPERE, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre ce îmbunătățiri putem aduce în relația de cuplu.

Greșeli care duc la o relație toxică

Relațiile de cuplu reprezintă o provocare pentru parteneri, în cadrul în care fiecare ajunge să se transforme, să învețe lucruri despre sine și despre limitele lor. O relație toxică, sau disfuncțională, este ușor de observat prin comportamente distructive repetitive, ce duce la consum emoțional sau disconfort fizic, în cele mai rele cazuri.

O relație sănătoasă și echilibrată contribuie la creșterea stimei de sine și a stării de bine. În ceea ce privește relația toxică, aceasta reduce stima de sine, crește reactivitatea emoțională negativă, nivelul de stres și destabilizează de cele mai multe ori sistemul de valori a celuilalt partener. Așadar, o relație echilibrată este cea în care partenerii dau dovadă de maturitate emoțională, au un interes comun asupra stării de bine și asupra potențialului de dezvoltare al partenerului.

Citește și: 5 motive pentru care nu te mai invită și la a doua întâlnire

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul

În comunicarea cu partenerul de viață este necesar să discutăm despre noi și despre efectul pe care îl are comportamentul acestuia asupra noastră.

Când îl reducem pe celălalt la ceva ce spune sau face, el se simte nerecunoscut și va reacționa prin retragere sau opoziție. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

“Uitam să dam mesaje cadou, uitam sa vedem ca in fata noastră e persoana cu care am ales sa îmi petrec restul vieții, și in fiecare zi, un lucru pe care îl fac este sa torn ce nu-mi convine, ce nu-mi place, sau ce nu poate face.

Pe celălalt îl poate face sa se simtă rău, deoarece e un mesaj toxic, își pierde energie, încredere și chef de viață”, a spus specialista.

O altă greșeală foarte des practicată în relația de cuplu este confundarea partenerul cu comportamentul sau acțiunile acestuia. Comunicarea eficientă despre comportamentele deranjante sau acțiunea în sine este foarte importantă. Totodată, de multe ori se regăsesc și comparațiile sau devalorizarea reușitelor partenerului în conversații, care reprezintă, fără doar și poate, un comportament toxic. De obicei, în mesajele toxice se regăsesc ”niciodată” și ”întotdeauna”, care trebuie înlocuite.

“A doua greșeală ar fi sa nu îl mai confund cu comportamentul pe care îl are. Trebuie să vorbesc despre ce mă deranjează concret. Deci, ne poate deranja acțiunea lui, nu el ca persoană. Așadar, să nu mai confunde celălalt cu ceea ce face, cu ceea ce spune, pentru că atunci când văd asta de fapt nu mai sunt în relație cu el. Mai sunt comparațiile sau devalorizarea reușitelor.

În afară de aceste mesaje toxice, trebuie să mă gândesc cum le înlocuiesc. În mesajele toxice se regăsesc niciodată și întotdeauna”, a mai explicat ea.

Citește și: Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să-ți revitalizezi relația în 2023. 5 lucruri pe care trebuie să le faceți amândoi

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Unele persoane obișnuiesc să își spună ele însuși mesaje toxice. Relațiile disfuncționale nu sunt sortite să se încheie neapărat, ele necesită destul de multă muncă și continuă dacă cei doi parteneri își doresc să aibă o relație sănătoasă. Astfel că, dacă nu există determinare și implicare din ambele părți, despărțirea este inevitabilă. 

“Fiecare își poate spune el însuși mesajele toxice. Adică, e o relație proastă însă trebuie să rămân în ea, că trebuie să sufăr. Înainte să ajungem la o relație toxică sau înainte să punem stop unei relații, sunt atât de multe lucruri pe care le putem face când văd persoana, când nu văd doar ce mă deranjează”, a menționat aceasta.

Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies