O relație fericită nu are niciodată o rețetă exactă, însă sunt câteva lucruri de care partenerii pot ține cont, pentru a-și îmbunătăți relația de cuplu. Află din rândurile de mai jos ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu!
Cati Călin, trainer în comunicare relațională prin Metoda ESPERE, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre ce îmbunătățiri putem aduce în relația de cuplu.
Greșeli care duc la o relație toxică
Relațiile de cuplu reprezintă o provocare pentru parteneri, în cadrul în care fiecare ajunge să se transforme, să învețe lucruri despre sine și despre limitele lor. O relație toxică, sau disfuncțională, este ușor de observat prin comportamente distructive repetitive, ce duce la consum emoțional sau disconfort fizic, în cele mai rele cazuri.
Citește și: 5 motive pentru care nu te mai invită și la a doua întâlnire
Citește și: Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul
În comunicarea cu partenerul de viață este necesar să discutăm despre noi și despre efectul pe care îl are comportamentul acestuia asupra noastră.
Când îl reducem pe celălalt la ceva ce spune sau face, el se simte nerecunoscut și va reacționa prin retragere sau opoziție.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
“Uitam să dam mesaje cadou, uitam sa vedem ca in fata noastră e persoana cu care am ales sa îmi petrec restul vieții, și in fiecare zi, un lucru pe care îl fac este sa torn ce nu-mi convine, ce nu-mi place, sau ce nu poate face. Pe celălalt îl poate face sa se simtă rău, deoarece e un mesaj toxic, își pierde energie, încredere și chef de viață”, a spus specialista.
O altă greșeală foarte des practicată în relația de cuplu este confundarea partenerul cu comportamentul sau acțiunile acestuia. Comunicarea eficientă despre comportamentele deranjante sau acțiunea în sine este foarte importantă. Totodată, de multe ori se regăsesc și comparațiile sau devalorizarea reușitelor partenerului în conversații, care reprezintă, fără doar și poate, un comportament toxic. De obicei, în mesajele toxice se regăsesc ”niciodată” și ”întotdeauna”, care trebuie înlocuite.
“A doua greșeală ar fi sa nu îl mai confund cu comportamentul pe care îl are. Trebuie să vorbesc despre ce mă deranjează concret. Deci, ne poate deranja acțiunea lui, nu el ca persoană. Așadar, să nu mai confunde celălalt cu ceea ce face, cu ceea ce spune, pentru că atunci când văd asta de fapt nu mai sunt în relație cu el. Mai sunt comparațiile sau devalorizarea reușitelor.
Citește și: Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu
Citește și: Cum să-ți revitalizezi relația în 2023. 5 lucruri pe care trebuie să le faceți amândoi
Unele persoane obișnuiesc să își spună ele însuși mesaje toxice. Relațiile disfuncționale nu sunt sortite să se încheie neapărat, ele necesită destul de multă muncă și continuă dacă cei doi parteneri își doresc să aibă o relație sănătoasă. Astfel că, dacă nu există determinare și implicare din ambele părți, despărțirea este inevitabilă.
“Fiecare își poate spune el însuși mesajele toxice. Adică, e o relație proastă însă trebuie să rămân în ea, că trebuie să sufăr. Înainte să ajungem la o relație toxică sau înainte să punem stop unei relații, sunt atât de multe lucruri pe care le putem face când văd persoana, când nu văd doar ce mă deranjează”, a menționat aceasta.
Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?
Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru