Crăciunul reprezintă o bucurie mare pentru copii și un prilej de adunare pentru adulți. Însă știați ce înseamnă cu adevărat această sfântă sărbătoare?
Aflați din rândurile următoare ce înseamnă mai exact Ajunul Crăciunului, dar și Crăciunul. În plus, descoperiți și care sunt greșelile pe care obișnuim să le facem în preajma acestei sfinte sărbători.
Ce înseamnă Ajunul Crăciunului
Deși majoritatea persoanelor consideră Ajunul Crăciunul ca ultimul moment de a face fel de fel de pregătiri, de fapt Ajunul Crăciunului are o altă însemnătate.
Ajunul Crăciunului este despre post și despre atenția pe care o acordăm la această sfântă mare sărbătoare. Chiar se recomandă să ținem post, măcar în ziua Ajunului, dacă nu întreaga perioadă a postului acestei mari sărbători. De asemenea, pentru persoanele care pot, se recomandă chiar și un post negru, însă doar în această zi.
„ S-a împământenit în popor cuvântul „ ajunare ”, care înseamnă „postire”, prin urmare post. De aceea, îi îndemn pe toți(...) să se pregătească puțin, să-și facă o introspecție, să fie un pic mai atenți la ce se întâmplă în această mare sărbătoare și să ajunăm, adică să postim.
Începem să mâncăm de dulce, de la Crăciun. Se ține post, vă rog din suflet, voi buni creștini, care-L iubiți pe Hristos, pregătim un pic trupul nostru și cu puțin post, puțin post negru, dacă putem să nu mâncăm nimic până la 15 după-amiază sau să bem doar apă sau agheasmă, anafură.
Copiii, bolnavii, bătrânii nu trebuie să țină post neapărat. Dar cei care sunt în putere, ar putea să țină. Să prețuim mai mult sărbătoarea, că e mare sărbătoare.”, a explicat Părintele Vasile Ioana.
Citește și: 4 accesorii pe care să le porți de sărbători
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce înseamnă Crăciunul
Crăciunul este sărbătoarea preferată a celor mici, datorită faptului că îl așteaptă entuziasmați pe Moș Crăciun să le aducă în dar ceea ce își doresc mai mult.
Cu toate acestea, sărbătoarea mare a Crăciunului, nu este doar despre daruri. Nu trebuie să uităm faptul că este sărbătoarea Sfântă a Nașterii Domnului. Astfel, pe data de 25 decembrie, în fiecare an, se cântă colinde, se trimit urări, se petrece timp alături de familie, fiind totodată și o sărbătoare a bucuriei, a înțelegerii și a iertării, care aduce pace și fericire în sufletele oamenilor.
„ Avem prima taină a Crăciunului, fiind o sărbătoare a împăcării. S-a împăcat cerul cu pământul, Dumnezeu a făcut primul pas. Omul cădea în păcat, se înnoroia în păcat și atunci Dumnezeu, în iubirea Lui a zis «Hai să nu-l lăsăm să se ducă, să se înglodeze în rău. Hai să mergem la el, hai să-l salvăm» și a făcut Dumnezeu primul pas spre noi și s-a împăcat cu noi.
De aceea, pentru că este o sărbătoare a iertării, ar trebui să ne cerem iertare și pentru că este o sărbătoare a bucuriei și a iertării, ar trebui să-i sunăm pe cei cărora le-am greșit.(...)
A doua taină, Iisus este darul oferit de Dumnezeu, lumii. De aceea, personajul principal este Iisus Hristos. Nu-l scoate pe Iisus Hristos din sărbătoare. Uneori suntem prea ocupați cu altceva.”, a transmis Părintele.
Citește și: Ce cadouri poți oferi colegilor de Secret Santa în anul 2022
Care sunt greșelile pe care le facem în preajma acestei sărbători
Astfel, că tot a venit vorba despre cum ar trebui de fapt să petrecem Ajunul Crăciunului, dar și Crăciunul, se pare că uităm cel mai important aspect al acestei sărbători, și anume... pe Iisus Hristos. Din cauza faptului că suntem axați pe alte aspecte care țin de această sărbătoare, se pare că uităm „personajul principal”, ceea ce nu ar trebui să facem.
„ Ne focusăm prea mult pe altceva. Marea sărbătoare a Crăciunului este o sărbătoare a lui Iisus Hristos și noi L-am scos pe Iisus din sărbătoare, mare greșeală!
Adică suntem atenți la cadouri, foarte atenți cu treaba pe care o avem de făcut acasă, curățenie, mâncare, multă mâncare, băutură, pregătiri multe, să ne prezentăm pe noi celorlalți, mesaje care n-au nicio legătură, doar «Crăciun Fericit!», pune acolo și un citat din Biblie, din Sfânta Scriptură despre nașterea lui Iisus Hristos, pentru că, Crăciunul nu este despre mâncare și băutură, despre cadouri...
Cumva toată lumea se focusează acum pe altceva, decât pe esența sărbătorii. Noi toți, acum, ar trebui să fim mai pioși, mai buni, mai iertători și să înțelegem că personajul principal al acestei sărbători este Iisus Hristos, care vine din condiția Lui Dumnezeiască. Atât de importanți suntem noi pentru Dumnezeu, încât El devine om, ca noi.”, a mărturisit acesta.
Citește și: Friptură fragedă pentru masa de Crăciun