Află din rândurile următoare ce înseamnă mai exact un an sabatic și cum poți beneficia de această perioadă pentru a te dezvolta personal.
Conceptul de an sabatic este des întâlnim în SUA, iar în ultimul timp a început să se practice și la noi în țară. Acesta presupune posibilitatea care îi este oferită angajatului de către angajator de a-și lua liber o anumită perioadă pentru a se dezvolta din punct de vedere personal, cu posibilitatea de a se întoarce la același loc de muncă după expirarea perioadei respective. Această perioadă poate să fie de maxim un an, iar de obicei se acordă în funcție de vechimea în compania respectivă și constituie o modalitate prin care angajatul respectiv poate să beneficieze de o
Află din rândurile următoare care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți iei un an sabatic și cum poți să transformi această experiență într-o oportunitate rară de a experimenta lucruri noi și de a te dezvolta personal.
Stabilește-ți obiectivele
Primul pas pe care trebuie să-l parcurgi atunci când ai luat decizia de a-ți lua un an sabatic este să-ți stabilești obiectivele. Trebuie să știi exact ce vrei să faci pe parcursul acelei perioade și cum vrei să se schimbe viața ta atunci când o să te întorci înapoi la muncă. Astfel, fie că vrei să călătorești și să descoperi culturi și civilizații noi, vrei să urmezi anumite cursuri sau vrei să petreci timpul preocupându-te de bunăstarea ta emoțională și să redescoperi pasiuni noi sau vechi, trebuie să-ți organizezi foarte bine tot
acest timp în care nu te vei mai duce la serviciu și să îl fructifici cât de mult poți.Planifică-ți bugetul
Citește și: Ce înseamnă burnout. Impactul asupra performanței profesionale și a vieții personale
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Un an sabatic înseamnă un an în care nu vei mai primi remunerație lunară de la angajator. Astfel, trebuie să te asiguri că ai un fond de economii care să îți asigure toate cele necesare din punct de vedere financiar pe parcursul acestei perioade, iar dacă vrei să pornești într-o călătorie trebuie să-ți stabilești foarte bine bugetul astfel încât să nu te simți constrâns să revii mai devreme la muncă față de cum ți-ai propus inițial.
Alege-ți destinația
Cu siguranță cel mai bun mod în care poți folosi această perioadă este călătorind și descoperind culturi și civilizații noi. Astfel, în funcție de buget, dar și de obiectivele tale și ceea ce îți propui să vizitezi și să afli, este foarte important să îți alegi destinația unde va avea loc aventura. Fă-ți un plan bine stabilit cu locurile pe care vrei să le vezi astfel încât la finalul călătoriei să rămâi cu cât mai multe experiențe memorabile.
Găsește-ți un loc de cazare
După ce ai ales locul unde se va desfășura aventura, trebuie să îți găsești și un loc unde să dormi. În ceea ce privește cazarea există mai multe variante. Dacă vrei cu adevărat să trăiești o experiență intensă, atunci poți să optezi pentru a sta împreună cu un localnic al locului pe care vrei să-l vizitezi.
Astfel, vei avea posibilitatea de a interacționa cu oameni ai culturii respective și a descoperi alte stiluri de viață care te vor ajuta să te dezvolți din punct de vedere spiritual. Dacă totuși vrei să ai parte de confort și de intimitate, bineînțeles că poți să optezi pentru un hotel sau o pensiune, dar nu uita să te încadrezi în buget.Planifică-ți întoarcerea
Pentru că orice poveste are și un sfârșit, mai devreme sau mai târziu va trebui să te întorci din nou la muncă. Astfel, este foarte important să te pregătești pentru această întoarcere din punct de vedere emoțional. Deși poate să fie destul de greu, trebuie pe cât posibil să preiei lucrurile de acolo de unde le-ai lăsat și să le îmbunătățești treptat în funcție de experiențele pe care le-ai acumulat pe parcursul acestei perioade.
Bucură-te de experiență
Citește și: Cele mai bune sfaturi de viață pentru a trăi mai sănătos și mai fericit
Indiferent de obiectivul pe care ți l-ai propus sau de alegerea pe care ai făcut-o referitoare la acest an sabatic, este foarte important să te bucuri de experiența pe care perioada respectivă ți-o oferă. Redescoperă lucrurile care îți aduc bucurie în viața profesională și cea personală și bucură-te de acest timp pe care poți să îl petreci fără grija locului de muncă. Deconectează-te de tot ceea ce presupune stresul cotidian și creează-ți un echilibru personal.