Ce înseamnă arsura solară. Cu ce tratam arsurile provocate de soare

Ce înseamnă arsura solară. Cu ce tratam arsurile provocate de soare
Ce înseamnă arsura solară. Cu ce tratam arsurile provocate de soare

Arsurile solare pot fi tratate în mai multe feluri, în funcție de gravitatea lor. Iată ce vă recomandă medicii, dacă vă confruntați cu această problemă.

Arsurile solare se manifestă prin piele roșie, mâncărimi sau usturimi. Există mai multe tratatmente recomandate de medici, care vă pot fi de mare ajutor, dacă ajungeți să aveți aceste probleme.

Soarele este foarte benefic pentru organism, dar aveți grijă să nu exagerați!

Dacă stați foarte mult la soare, vă puteți alege cu insolație sau cu neplăcutele arsuri ale pielii.

Ce sunt arsurile solare

Citeste si: CITEȘTE: Ce să faci dacă te-ai ars la mână

Citeste si: DESCOPERĂ: Sfaturi despre cum să-ți păstrezi bronzul mai mult timp

Aceste arsuri sunt cauzate de faptul că razele UV atacă pielea, atunci când aceasta este expusă ore întregi, mai ales fără protecție solară.

Se activează secreția de melanină, care este, de fapt, protecția naturală a pielii, iar aceasta absoarbe radiațiile și vă ajută să vă bronzați.

Cu cât stați mai mult la soare, cu atât organismul va secreta o cantitate mai mare de melanină. Răspunsul la o expunere îndelungată va fi inflamarea pielii, adică arsurile.

Astfel, în cazul în care vă confruntați cu înroșirea pielii, cu apariția bășicilor, dacă aveți frisoane, amețeală sau o stare de slăbiciune, cu siguranță organismul vă avertizează că ați stat prea mult la soare.

Cu ce tratam arsurile de soare

Citeste si: Sfaturi de îngrijire pentru pielea sensibilă. Trucuri și produse recomandate

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Este important de reținut că razele soarelui se împart în două categorii: UVA și UVB.

Primele ajung până la nivelul ADN-ului și sunt răspunzătoare de apariția cancerului de piele, dar și de îmbătrânirea prematură a pielii, în timp ce razele UVB sunt mult mai blânde cu pielea.

Cu toate acestea, ele sunt cele care provoacă arsurile solare . Cele mai expuse persoane sunt cele care au pielea deschisă la culoare, pentru că pielea acestora secretă mai puțină melanină.

Citeste si: Principala cauză a cancerului de piele! Nu faceţi această greşeală! Vă poate ucide!

Arsurile pot fi de mai multe feluri, după cum urmează:

Arsuri solare de gradul 1

Sunt cele mai ușoare forme și sunt întâlnite extrem de des. Se manifestă prin piele roșie și trec în cel mult o săptămână.

Arsuri solare de gradul 2

Acestea ajung și în cel de-al doilea strat de piele. Apar bășici cu lichid pe piele, iar zona afectată se va exfolia. Aceste arsuri trec în aproximativ 14 zile.

Arsuri solare de gradul 3

Sunt cele mai complicate si mai periculoase forme, pentru că afectează pielea în profunzime. Acestea provoacă infecții ale pielii și necesită tratament de la dermatolog.

Cum se tratează arsurile solare

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, dacă v-ați ales cu arsuri solare, este să răciți cât mai repede pielea. Puteți face asta cu ajutorul unui duș rece.

Acoperiți-vă pielea și nu mai stați la soare. Locurile în care v-ați ars pielea pot fi răcorite cu mai multe comprese reci, cu pungi de legume congelate sau cu gheață înfășurată într-un material textil.

După aceea, folosiți o cremă hidratantă, pe care să o aplicați cât mai des, pentru cel puțin 3-4 zile.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Medicii recomandă și administrarea unui antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi, de exemplu ibuprofenul, naproxenul sau aspirina. Acestea vă ajută să scăpați de inflamație și reduc durerea cauzată de arsură.

Tot medicii ne sfătuiesc să folosim și un unguent pe bază de cortizon, care va calma roșeața și inflamația pielii. În locul acestuia puteți folosi și aloe vera, care este extrem de benefică în cazul arsurilor, de orice fel.

Și uleiul de cocos vă poate fi de ajutor. Acesta reduce senzația de usturime. Mult mai la îndemână este banalul bicarbonat de sodiu. Trebuie doar să-l puneți în apa în care vă spălați și acesta vă va calma imediat pielea înroșită.

Puteți să faceți, cu ajutorul blenderului, și o pastă din cartofi cruzi sau din castraveți cruzi, pe care să o aplicați pe pielea arsă. Lăsați-o să acționeze 20- 30 de minute, iar apoi clătiți-vă cu apă călduță.

Cu siguranță ați auzit și de beneficiile iaurtului, în cazul arsurilor solare. Acesta conține probiotice, care ajută pielea să se calmeze, să se vindece și să se mențină hidratată.

Citeste si: CITEȘTE: La ce te poate ajuta Aloe Vera. Se mai numeste elixirul tineretii

Beți cât mai multe lichide, pentru a fi în permanență hidratați. De asemenea, consumați fructe și legume, în stare naturală. Castraveții, roșiile, ridichile, ardeii grași, pepenele sau căpșunile sunt ideale, pentru că au foarte multă apă.  

În cazul în care vedeți că s-au format bășici mari pe piele, dacă aveți febră mare și frisoane, mergeți la un medic. În niciun caz nu spargeți bășicile, pentru că acestea se pot infecta.

Ca să nu aveți astfel de probleme, încercați să stați la soare în afara orelor 10- 16, când razele sunt foarte nocive. De asemenea, protejați-vă întotdeauna pielea cu cremă cu factor de protecție cât mai ridicat.

Crema se aplică înainte cu o jumătate de oră de a ajunge la plajă și apoi se reaplică de mai multe ori, în funcție de cât de mult stați la soare.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

CITEȘTE: La ce te poate ajuta Aloe Vera. Se mai numeste elixirul tineretii

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies