Ce înseamnă atunci când mori în Postul Paștelui

ce inseamna postul pastelui
Ce înseamnă atunci când mori în Postul Paștelui

Postul Paștelui reprezintă perioada de pregătire pentru Sfintele Paști. Însă știați ce înseamnă dacă o persoană trece în neființă în această perioadă Sfântă?

Aflați din rândurile următoare ce înseamnă mai exact Postul Paștelui, ce semnificație are acesta, dar și ce înseamnă momentul în care o persoană trece în neființă, în timpul Postului de Paște. În plus, descoperiți și câteva tradiții și superstiții legate de această perioadă.

 

Ce înseamnă  Postul Paștelui

Postul Paștelui, denumit și ca Postul Mare sau  Postul Paștilor, ține pe o durată de șapte săptămâni, începând după Duminica izgonirii lui Adam din Rai și terminându-se odată

cu Sâmbăta Mare. Acest Post reprezintă perioada de pregătire pentru Sfintele Paști.

Acest Post al Paștelui, s-a creat pentru a cinsti Patimile și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Odată cu Postul Paștelui, noi am fost mântuiți, acest lucru nefiind legat doar de abținerea de la anumite alimente, ci și îndreptarea sufletească dobândită prin spovedanie și fapte cu adevărat bune.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu, spune următoarele: „ Postul Mare este un eveniment spiritual în viața noastră, o perioadă de pregătire deosebită.

Este mare nu doar prin lungime, ci este mare tocmai prin importanța sa deosebită. Cel mai important lucru este ca să simțim o izbândă, să simțim că într-adevăr postul este pentru noi o jertfă plină de bucurie ”.

ce inseamna atunci cand mori in postul pastelui

Citeste si: 21 Mai 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

 

Ce simbolizează Postul Paștelui

Scopul inițial al acestui Post Mare, ținea de pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paște și să intre astfel, în biserică. Treptat, acest scop a devenit o perioadă de pregătire spirituală înainte de a sărbători Învierea Mântuitorului. Acest lucru fiind valabil doar pentru cei care erau deja creștini.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Postul Mare   simbolizează astfel, întreaga viață a unui om care va ajunge să se împlinească prin proprie înviere, după moartea în Hristos. Fiind o perioadă în care creștinii de înnoiesc duhovnicește, se pocăiesc și își curăță inimile, dar și mințile, pentru a se reîntoarce către poruncile Domnului și spre aproapele nostru.

traditii de paste

Citeste si: Când pică Constantin și Elena în anul 2022. Ce reprezintă această sărbătoare pentru români

 

Ce înseamnă atunci când mori în Postul Paștelui

Indiferent dacă este vorba despre postul Paștelui sau al Crăciunului, aceste două perioade reprezintă purificarea, atât în ceea ce privește sufletul, cât și trupul.

Conform tradiției populare, persoanele care mor în timpul postului, se spune că au fost persoane bune, curate și fără prea multe păcate, având astfel drumul către Împărăția Cerurilor, deschis.

Pe de altă parte, conform credințelor și superstițiilor populare, se spune că sufletul persoanelor care mor în timpul postului nu vor mai ajunge la Judecata de Apoi, ci vor merge direct în Rai.

Cu toate acestea, există o vorbă din bătrâni, conform căreia se spune că nu este bine ca o persoană să moară în post, pentru că sufletul acesteia se va chinui mult mai mult să ajungă în Rai.

Însă preoții ortodocși susțin că nu trebuie luate în considerare absolut toate aceste tradiții populare, pentru că unele pot avea origini care nu corespund cu cele ale creștinismului.   

ce simbolizeaza postul pastelui

Citește și: Alexandra încă se gândește la Patrick, după împăcarea cu Gagea! Cine a dat-o de gol și cum s-a apărat concurenta în fața celorlalți- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp

 

Tradiții și superstiții de Paște

De Paște, există și multe tradiții care obișnuiesc să fie respectate în mai multe zone:

Se spune că în noaptea de Înviere, se deschid cerurile, iar cei plecați se întorc pentru câteva clipe. De aceea, atunci când familia este la biserică, se lasă acasă un ou roșu și un covrig, pentru ca spiritele să își potolească foamea. În zorii zilei de Paște, trebuie să te speli pe față cu apă neîncepută, pusă într-o cană nouă, cu un ou roșu, un bănuț de argint și un fir de iarbă, simboluri ale sănătății, prosperității și norocului. La masa de Paște, se mănâncă prima oară un ou. Se crede că acesta aduce sănătate pe tot parcursul anului. Oul roșu nu se consumă cu sare, deoarece se spune că vei transpira tot anul. În ziua de Paște, se ține o bucată de fier sub prag, ca protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți trece pragul este un bărbat, vei avea noroc tot anul.

De asemenea, există mai multe superstiții, printre care se numără și următoarele:

Înroșirea și ciocnirea ouălor roșii este cea mai răspândită. Ele se pictează sau se decorează în mod tradițional, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. În noaptea de Înviere, credincioșii merg la biserică, de unde iau  Lumina Sfântă. Aceștia păstrează lumânarea rămasă și o aprind în timpul anului, dacă dau de greu. Mielul consumat este simbolul Mântuitorului, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea. Iar în mod tradițional, pasca era preparată de femeile din familie, care se adunau special pentru această activitate. O tradiție ceva mai recentă la români, iepurașul de Paște este cel care aduce ouă și cadouri în dimineața Învierii Domnului.

superstitii de paste

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies