Burnout-ul este o afecțiune care se asociază cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, care apare în urma a stresului excesiv, acumulat pe o perioadă mai lungă de timp.
Sindromul de burnout reprezintă rezultatul stresului cronic sau al stresului gestionat necorespunzător, din viața de zi cu zi. Specialist în psihologie, Cosmina Noaghea, a vorbit despre sindromul de burnout, în cadrul unei emisiuni TV.
“Este o stare de epuizare fizică, și mai ales psihică. În momentul în care cineva experimentează această stare, pe lângă faptul că simte că nu mai are energie și nu mai are plăcerea să facă anumite lucruri, al doilea lucru care este important și definește această stare de burnout este faptul că nu mai are implicare emoțională, este o persoană izolată
Ce înseamnă burnout
Citeste si: Cum împaci viața profesională și cea de familie, după ce devii mamă. „Este alegerea fiecărei mame.”
Citeste si: Cum să adormi mai repede. Trucul pentru un somn rapid și odihnitor
Tipuri de efecte și consecințe ale burnout-ului
Specialista a precizat faptul că există două tipuri de efecte a stării de burnout. Primul efect este asupra sănătății noastre, iar al doilea este asupra performanței la locul de muncă. Printre consecințele burnout-ului se pot afla nesatisfacția profesională, acest lucru ducând la renunțarea inițiativei în muncă, reacții nepotrivite față de persoanele din diferite medii, deteriorarea randamentului, a motivației, sau a productivității, și accentuarea lipsei de apreciere din partea celorlalți.
Specialistul în psihologie a menționat faptul că independența noastră poate deveni limitată atunci când munca devine repetitivă, sau șefii sau colegii de muncă au dorința de a controla mereu lucrurile. Așadar, este necesară din când în când o recompensă nu neapărat materială, ci și verbală, precum un feedback pozitiv.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu. ”Învățăm să trăim cu faptul că suntem diferiți.”
Citeste si: Ce poți să faci atunci când te simți singură
“Sunt două tipuri de efecte ale burnout-ului: asupra sănătății persoanei, și asupra performantei la job”, a precizat ea.(...) La capitolul cauze, putem trece prin această stare dacă avem un cumul de factori, cum ar fi volumul de muncă.
Soluții pentru a ieși din starea de burnout
Printre soluțiile eficiente în gestionarea sau eliminarea definitivă a burnout -ului, se poate număra focusarea mai multă pe activitățile din prezent, analizarea angajamentelor luate, indisponibilitatea, în sensul de a nu da curs tuturor invitațiilor și proiectelor, adoptarea și menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și a activității fizice, și a orelor de odihnă corespunzătoare. Totodată, specialista a spus că uneori este necesară confruntarea cu un șef sau un
coleg de muncă despre lucrurile pe care le simțim, sau chiar schimbarea locului de muncă dacă mediul din prezent nu este unul sănătos.“Primul lucru este să căutăm soluții, aici o parte presupune anumite decizii, care pot să însemne purtarea unei discuții dificile cu cineva, cu un coleg, cu un șef despre lucrurile care simțim că nu le mai putem face, despre ce simțim și ne dorim. În al doilea rând, vorbim despre situațiile în care mediul în care lucrăm nu poate fi schimbat, atunci putând fi mai sănătos ca persoana în cauză să schimbe jobul, și să caute alt loc în care se poate simți bine”, a mai spus specialista.
Citeste si: Hărțuirea la locul de muncă. Ce să faci dacă ai fost agresat
Citeste si: Semne care îți arată că ai un nivel scăzut de serotonină