Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Cauze endometrioza
Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Endometrioza este o afecțiune cu frecvență mare la femeile tinere și este una dintre principalele cauze de infertilitate feminină.

În zilele de astăzi, multe femei se confruntă cu afecțiunea numită endometrioză. Această afecțiune este principala cauză care duce la infertilitate și are efecte negative asupra corpului multor femei.

În cadrul emisiunii „ Dimineața cu noi ”, difuzată pe Kanal D, doamna doctor Daniela Oprescu, medic primar obstetrică ginecologie a oferit mai mult detalii despre ceea ce înseamnă endometrioza, care sunt cauzele care duc la apariția acesteia, cum se manifestă și care sunt analizele pe care orice femeie trebuie să le facă pentru a depista această afecțiune.

Ce este endometrioza și care sunt cauzele ce duc la apariția ei

Citește si: Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

Ce înseamnă endometrioza

Endometrioza este o boală cronică, puțin cunoscută, care duce la infertilitate chiar și în cazul femeilor tinere.

Până la 75%, cauza infertilității este endometrioza la origini.

”, spune specialistul.

Potrivit specialistului în domeniu, cauzele endometriozei nu au fost încă determinate. Poate să fie vorba atât de cauze genetice, cât și vasculare.

Nu se știe încă exact care este cauza endometriozei. Se încearcă să se găsească o cauză pentru apariția endometriozei, dar nu s-a ajuns încă la un acord. Există și teorie vasculară, există și teorie genetică ”, explică specialistul.

Care sunt simptomele endometriozei

Citește si: Care sunt factorii care duc la riscul de a face hernie de disc. „8-9 oameni din 10 ajung înțepeniți”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Simptome endometrioza

Disconfortul abdominal, sângerările intermenstruale, durerile menstruale profunde sunt principalele simptome ale apariției endometriozei.

Toate acestea pot afecta atât relația de cuplu, cât și calitatea vieții, cea mai gravă formă fiind endometrioza profundă.

Ca și simptomatologie sunt durerile menstruale, apariția sângerărilor intermenstruale, durerile la contact. Aici apar problemele cele mai mari mai ales în cadrul unui cuplu și alterează calitatea vieții. Cea mai urâtă formă este endometrioza profundă când într-adevăr calitatea vieții se schimbă radical. Și în momentul în care implanturile de endometrioză apar pe intestine, pe vezică.

Endometrioza prin implanturile pe care le produce, creează și o inflamație cronică. Inflamația cronică duce la apariția aderențelor, care automat înseamnă o durere cronică pelvină care nu cedează .”, explică specialistul.

Cum putem depista endometrioza

Citește si: Care sunt alimentele care provoacă acneea. „Acei conservanți au efect proinflamator”

Ce înseamnă endometrioza

Este foarte important ca în momentul în care aveți vreun simptom din cele menționate mai sus care persistă să apelați imediat la medicul ginecolog.

Acesta vă va face un consult ginecologic și o ecografie prin intermediul căreia va depista dacă este vorba de endometrioză sau altă afecțiune.

Ecografia, dacă este o afecțiune la nivelul ovarelor, poate să-ți spună, sau chiar și un ochi avizat poate să îți pună diagnostic de endometrioză rectrovaginală, adică implante între uter și rect. Există RMN cu protocol de endometrioză, care în cazul implantelor foarte mici le depistează și le localizează.

”, spune doamna doctor.

Cum se poate trata endometrioza

Tratament endometrioza

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pentru tratarea endometriozei există o serie de soluții la care persoanele care sunt diagnosticate cu acestă afecțiune pot să apeleze. Chiar dacă endometrioza este o afecțiune care poate să recidiveze, există atât un tratament medicamentos, cât și o intervenție chirurgicală în cazul cazurilor de endometrioză profundă.

Endometrioza recidivează. Poate să recidiveze, dar tratamente există. Poți să tratezi durerea ca și simptom, dar cel mai bine se tratează cu tratament medicamentos, ca progesteron, contraceptive în ritm continuu ca să nu mai existe menstruație și să nu se mai producă alte implate .”, spune specialistul.

Pe lângă toate acestea, doamna doctor le recomandă femeilor să-și schimbe stilul de viață. Să renunțe la fumat, la alcool și să ia un tratament cu probiotice „ Probioticele au un rol foarte important care scad inflamația ”, există specialistul.

Totodată, operația nu este recomandată femeilor care vor să aibă un copil deoarece această intervenție scade fertilitatea „ Orice operație pentru endometrioză scade foarte mult rezerva ovariană. Scăzând rezerva ovariană, scade și fertilitatea. De aici și crește procentul de infertilitate .”, explică specialistul în domeniu.

Ce trebuie să facă femeile pentru a preveni apariția endometriozei

Citește si: Care este hormonul care ne împiedică să slăbim. „Niciodată hormonii în exces nu sunt buni. Tot timpul trebuie să existe un echilibru.”

Cum prevenim endometrioza

Potrivit specialiștilor, cea mai frecventă apariție este la femeile cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, dar sunt multe cazuri depistate și la femei foarte tinere. De aceea, este important să adoptăm un stil de viață sănătos și să facem un consult anual periodic la medicul ginecologic. Potrivit specialistului în domeniu, un consult anual este suficient dacă stadiul este incipient, iar acesta ne poate salva de cazurile de endometrioză profundă „ Cele mai grave cazuri sunt cele de endometrioză profundă cu afectare de alte organe, ca intestin, vezică, iar atunci se impune intervenție chirurgicală. Dacă nu se intervine la timp, lucrurile pot fi foarte urâte .”



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Când nu trebuie să consumi apă. „Sunt momente în viață când dacă bei apă îți faci mai mult rău ”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Gagea și Moldo o pun la zid pe Criss, după ce a mărturisit, de față cu Teodora, că îl place pe Robi: „Pentru mine nu e omenesc așa ceva”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies