Ce înseamnă hormonul fericirii?

hormonul fericirii
Ce este hormonul fericirii

Un stil de viață sănătos are nevoie de un echilibru, atât la nivelul alimentației, al mișcării, cât și la nivel hormonal.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Cezar a explicat ce rol au hormonii în viața noastră, dar și ce trebuie să facem să avem un control asupra lor.

Care sunt hormonii din organismul nostru

cei 4 hormoni ai fericirii
Care sunt cei 4 hormoni ai fericirii [Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: În cât timp poți scăpa de celulită

Corpul nostru este ghidat de hormoni, iar aceștia ne dictează viața de zi cu zi, modul în care ne simțim și starea noastră de spirit.

Activitățile noastre de zi cu zi joacă un rol foarte important pentru starea de sănătate. Pentru a duce o viață cât se poate de sănătoasă, este esențial ca nivelul hormonilor să fie într-un standard optim. Medicul a explicat că serotonina este unul din hormonii vitali, care poate crește atât prin comportamente psihice, cât și fizice.

,,Sunt 4 mari substanțe chimice care ne influențează viața: serotonina este hormonul competiției, al evoluției.

Dacă faci ceva rutinant, nivelul de serotonină scade, pentru că nu mai ești motivat. Trebuie să faci lucruri noi și să urci pe scara socială. Serotonina se produce în sistemul digestiv, când ne expunem la lumina naturală, când mâncăm sănătos.”, a povestit doctorul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Cât de important este hormonul iubirii

Starea emoțională joacă un rol esențial pentru menținerea sănătății. De aceea, relațiile din viața noastră au un rol esențial. Este important să ne înconjurăm de oameni pozitivi, care ne aduc bucurie și să evităm cât mai mult situațiile conflictuale, stările negative și relațiile toxice.

,,Oxitocina, hormonul iubirii. Prima data o mamă simte nivelul mare de oxitocină când își ține bebelușul în brațe. Este substanța care o motivează pe mama să aibă grijă de bebe.

De asemenea, prietenia contează.”, a precizat medicul specialist.

Care sunt beneficiile endorfinelor

serotonina hormonul fericirii
Ce este serotonina[Sursa foto: Pexels.com]

Pentru fiecare om, durerea poate avea un efect pozitiv asupra organismului. În momentul în care depunem efort fizic, simțim pe moment o durere, ce se dovedește a avea un rol pozitiv ulterior.
De aceea, sportul are un rol esențial pentru orice persoană, nu doar pentru îmbunătățirea aspectului fizic, ci și pentru menținerea unui organism cât se poate de sănătos.

,,Endorfinele sunt analgezice naturale, sunt substanțe care combat durerea. Dar durerea este bună pentru că ne face să ne oprim atunci când suntem în pericol. Pe moment, nu mai simți durerea și poți să continui să alergi. De endorfine sunt invadați sportivii de performanță. Dacă nu ar fi endorfinele, nimeni nu ar putea să câștige o competiție. Toți cei care fac sport simt asta. Dacă nu faci activitate fizică, aceasta este scăzută.”

, a declarat doctorul Cezar.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Rolul dopaminei în viața oamenilor

oxitocina ce este
Ce este oxitocina[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum să îngrijim corect tenul în sezonul rece. Vitaminele sunt importante?

În foarte multe cazuri, oamenii au mai multă dopamină decât nivelul normal, din cauza viciilor. Chiar dacă este un hormon esențial, este important de știut că nu trebuie să exagerăm cu anumite comportamente ce stimulează dopamina pe moment, cum sunt țigările sau zahărul.

,,Dopamina este tot ce înseamnă plăcere, nevoia de dulce, de fumat. Este o substanță a anticipării, a căutării. Cu cât activitatea intimă este mai lungă și anticiparea mai îndelungată, atunci nivelul de dopamină este mai mare și satisfacția este mai bună. Problema este că oamenii în ziua de astăzi trăiesc plăceri diverse, iar nivelul nostru de dopamină este foarte crescut., a mărturisit medicul.
De asemenea, excesul nu reprezintă niciodată un aspect pozitiv. Așadar, nu este recomandat să avem ridicat nivelul unui hormon, în timp ce există o scădere a celorlalți hormoni. Echilibrul este întotdeauna cheia către o viață sănătoasă.
,,Cu cât nivelul unui hormon este mai înalt, cu atât crește rezistența organismului la acel semnal și ai nevoie din ce în ce mai mult. Noi nu ne mai săturăm cu plăcerile simple și avem nevoie din ce în ce mai mult.”, a precizat doctorul.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Câte cafele se recomandă să se bea într-o zi

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies