Ce înseamnă legume blanșate. Care este secretul bucătarilor pentru acest preparat

Ce inseamna legume blansate
Ce inseamna legume blansate

Legumele blanșate sunt foarte diferite de cele fierte, deci dacă îți dorești ca acestea să își păstreze totuși culoarea, textura și gustul cât mai bine, ar trebui să folosești prima variantă. Află, în acest articol, ce înseamnă legume blanșate și care este secretul bucătarilor pentru acest preparat.

Blanșarea legumelor este un proces foarte diferit, care necesită atenție destul de mare, mai ales dacă vrei să ajungi la rezultatul dorit. La fierbere totul este foarte simplu. Ai nevoie de o oală cu apă clocotită și puțină sare. După ce ai lăsat legumele pe foc, acestea vor avea o textură moale, fără culoarea sau forma de dinainte. La branșare, însă, lucrurile stau diferit. Află, în rândurile de mai jos, ce înseamnă legume blanșate și care este secretul bucătarilor pentru acest preparat.

Citeste si: Cât timp se fierbe compotul de prune. "Prunele sunt un remediu natural impotriva constipatiei si pot fi consumate ca desert de sezon in cadrul curei de slabire"

Ce inseamna legume blansate
Ce inseamna legume blansate[Sursa foto: PixaBay]

Ce înseamnă legume blanșate

Blanșarea legumelor presupune întreg procesul de opărire și răcire bruscă a acestora înainte de a fi împachetate și puse la congelator.

Spre deosebire de fierbere, această modalitate ajută legumele să își păstreze toate calitățile și proprietățile după ce au ajuns la temperatura de înghețare.

De asemenea, blanșarea are și funcția de a distruge bacteriile de pe legume înainte de prelucrarea ulterioară (în special sterilizarea prin căldură, deshidratarea și înghețarea).

Pentru a gestiona adecvat cantitatea de enzime, alimentele se încălzesc rapid la o temperatură prestabilită, timp de câteva minute, în funcție de produsul în cauză, iar mai apoi răcite până la temperatura camerei.

Blanșarea reprezintă o metodă tradițională și foarte cunoscută pentru conservarea legumelor, folosită de asemenea și pentru a reduce numărul microbilor de pe suprafața lor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

În definiție, blanșarea înseamnă a opări sau a fierbe scurt anumite alimente (în special legume), introducandu-le în apă clocotită (natur, sărată sau cu adaos de oțet) pentru a le albi, adică pentru a le păstra o culoare și o textura adecvată în vederea preparării propriu-zise.

Citeste si: Cum se pun murăturile la borcan. "Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume"

Ce inseamna legume blansate
Ce inseamna legume blansate[Sursa foto: PixaBay]

Cum să blanșezi legumele

Sunt multe moduri prin care poți blanșa legumele, însă dacă nu te-ai dumerit încă, ai mai jos indicații pas cu pas pentru a ajunge la rezultatul dorit simplu și rapid.

Ai nevoie de o oală încăpătoare pe care să o umpli cu apă până aproape de vârf și să aștepți ca aceasta să dea în clocot. Mai poi, adaugă legumele și lasă-le în funcție de timpul recomandat pentru fiecare în parte. Ulterior, scoate-le cu ajutorul unui clește și pune-le în apă cu gheață pentru a-și păstra textura, culoarea și gustul.

Un alt mod foarte cunoscut pentru a blanșa legumele presupune o serie de pași mai elaborați.

Pentru început, trebuie să tai legumele în cubulețe, felii sau cum preferi. Între timp trebuie să lași pe foc apă cu sare până dă în clocot.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

În timp ce fierbe apa, ocupă-te de bolul cu apă cu gheață și de prosoapele de bucătărie pentru procesul de scurgere și uscare. 

După ce au fiert, transferă-le rapid în apa cu gheață și lasă-le acolo tot atâta timp cât au stat pe foc. Dacă nu sunt pătrunse, mai lasă-le încă 30 de secunde, apoi încearcă din nou și tot așa.

Citeste si: Cât timp se fierbe mazărea. Procesul de fierbere depinde atât de maturitatea plantei, cât și de timpul de depozitare

Ce inseamna legume blansate
Ce inseamna legume blansate[Sursa foto: PixaBay]

Cât timp blanșezi legumele

- Anghinare- 7 minute;
- Spranghel între 1 min 30 secunde și 3 minute, în funcție de dimensiuni;
- Fasolea verde- 3 minute;
- Sfecla- 10-15 minute;
- Broccoli 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
- Varză de Bruxelles- 3-5 minute, în funcție de dimensiuni;
- Varză felii întregi – 3 minute; toccata – 1 min și 30 secunde;
- Morcovii tăiați – 3 minute, iar cei întregi – 5 minute;
- Conopidă: 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
- Porumbul boabe – 5-6 minute, iar întreg – 8-10 minute, în funcție de dimensiuni;
- Vânătă: 4 minute;
- Păstârnac- 3 minute;
- Mazărea boabe -2 minute;
- Dovlecelul- 3 minute



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cât timp se fierbe MORCOVUL. „Un studiu realizat la Harvard a arătat că femeile care mânăncă zilnic un morcov, reduc riscurile atacului de cord cu 22%"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies