Gratinarea sau arta coptului în crustă reprezintă expunerea preparatului la căldură mare pentru a fi cuprins de o textură crocantă, menită să ferească mâncarea de procesul de uscare. Află ce înseamnă legume gratinate și cum poți prepara cea mai simplă și rapidă rețetă pentru cei dragi.
Gratinarea este o tehnică de gătit folosită foarte des în toate bucătăriile lumii. Procesul este simplu, nu ai nevoie de foarte multă experiență în gastronomie, iar rezultatul este unul pe gustul tuturor, deci până și cei mai pretențioși vor iubi acest tip de preparat. Iată ce înseamnă legume gratinate și care este rețeta parfectă pentru a te bucura din plin de această tehnică de gătit.
Ce înseamnă legume gratinate
Gratinarea este cunoscută de marii bucătari ca fiind arta coptului în crustă. Cu toate că are o denumire complicată, procesul este foarte simplu și la îndemâna oricui, deci nu ai nevoie de foarte multă experiență în bucătărie și nici de ingrediente sofisticate.
Cuvântul provinde din franțuzescul „gratin” și înseamnă crustă aurie sau brun-aurie ce se formează la suprafața preparatului care a fost anterior ținut la cuptor, la o temperatură potrivită tipului și felului de mâncare respectiv. După preferințele fiecăruia, gratinarea contituie o etapă finală sau simultană cu coacerea mâncării.
Bucătarii preferă gratinarea concomitent cu reîncălzirea preparatului, iar mai apoi servit.Gratinarea corectă are o serie de reguli simple care trebuie respectate cu strictețe pentru a te bucura de un rezultat ca în cărțile de gastronomie.
1. Dacă introduci în cuptor alimente care se topesc/coc repede, atunci vei avea nevoie de o folie de aluminiu cu care să acoperi întreaga tavă.
2. Ingredientele ar trebui fierte în prealabil sau tăiate în felii subțiri pentru a grăbi coacerea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
3. Garatinarea se face, de regulă, cu ajutorul ingredientelor pe bază de brânză și anume: parmezan, cașcaval etc.
4. Vasul în care prepari felul de mâncare este foarte important! Dacă ingredientele au indice ridicat de coacere, atunci vei avea nevoie de vase adânci.
Cartofi gratinați cu șuncă și cașcaval
Ingrediente:
- 6 cartofi fierți în coajă
- 300 g cașcaval dat pe răzătoare
- 300 g șuncă dată pe răzătoare sau tăiată fășii subțiri
- 200 g smântână
- un cub de unt
- condimente speciale pentru cartofi
Mod de preparare:
Pentru început, curăță cartofii de coajă sub apă rece, iar mai apoi feliază-i subțire. Unge o tavă de yena cu unt și adaugă primul strat de cartofi tăiați felii, un strat de smântână, un strat de șuncă și unul de cașcaval. Repetă până când umpli tava, iar ultimul strat trebuie să fie unul generos de cașcaval. Adaugă peste condimentele pentru cartofi și pune la cuptor până se rumenește puțin cașcavalul.
Broccoli, conopidă și morcovi gratinați
Ingrediente:
- 1 pungă mix cu broccoli, conopidă și morcov
- 200 g smântână
- 2 ouă
- 100g cașcaval
- unt
- condimente după gust
Mod de preparare:
Pune toate legumele la fiert în apă cu sare aproximativ 15 minute. Ulterior, unge vasul de yena cu unt și adaugă legumele. Bate cele două ouă cu mixerul și amestecă cu cele 200 de grame de smântână. Toarnă toată compoziția obținută peste legumele din tavă. Cașcavalul dat prin răzătoare se adaugă peste. Lasă totul la cuptor aproximativ 20 de minute, până când cașcavalul se rumenește.