Află care este secretul unei relații sănătoase, de lungă durată.
Care sunt pilonii pe care se sprijină o relație sănătoasă
Secretele unei relații sănătoase sunt foarte greu de aflat sau mai bine zis, de descifrat.
O relație se menține cu mult efort. Este ca o construcție care are temelia bună, dar până la acoperiș e cale lungă. Este greu, dar nu imposibil, dacă există dragoste, orice se poate realiza.
În ultima perioadă, pandemia a destrămat extrem de multe cupluri.
Stând mai mut în case, oamenii au descoperit la partenerii lor defecte neștiute, care i-au determinat să iasă din relații pline de compromis.
Multe cupluri au realizat că viața este scurtă și că nu se merită să fii nefericit într-o casnicie care doar aparent, este solidă.
Citeste si: Actiuni de dezvoltare personală pe care le poți include în viața ta
Vă prezentăm pilonii pe care se sprijină o relație sănătoasă:
Adaptabilitatea partenerilor la realitate
Pentru a rezista în cuplu, partenerii trebuie sa aibă capacitatea de a se adapta la tot ce este nou.
Dialogul deschis între parteneri
Cei doi parteneri trebuie sa fie deschiși unul față de altul și să se sfătuiască în absolut orice privință, chiar dacă părerile sunt diferite.
Cei doi trebuie să se asculte reciproc și să își spună punctul de vedere.
Încrederea și respectul reciproc
Într-un cuplu, încrederea este stâlpul de bază. Sloganul ,,Fără secrete unul față de celălalt!" este universal valabil.
Când unul dintre parteneri este plecat la drum lung, nu trebuie să existe nici o urmă de suspiciune sau de gelozie.
Menținerea identității proprii
Când ești într-o relație, nu trebuie să te schimbi după cum vrea celălalt. Fii tu așa cum ești în realitate, cu bune și cu rele.
Nu trebuie să depinzi de cineva niciodată, ci să simți că ai o relație echilibrată, să știi că te poți baza pe dragostea și sprijinul celuilalt.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Intimitatea
Intimitatea este foarte importantă într-o relație și nu se referă neapărat la sex.
Însă indiferent de formă (mângâiere, sărut sau contact fizic), intimitatea este o cărămidă importantă pentru a se conecta cei doi parteneri.
Citeste si: Forta gandului: cum aduci mai multa bucurie in viata?
Ce înseamnă o relație sănătoasă
O relație sănătoasă implică doi oameni care se iubesc și funcționează perfect împreună.
Cei doi trebuie să fie sinceri unul cu celalalt, să fie autentici.
„În accepțiunea mea, o relație de cuplu sănătoasă se întâmplă atunci când se întâlnesc doi oameni care au atât atracție, cât și compatibilitate. Dacă de atracție te prinzi destul de ușor, cu compatibilitatea este puțin mai complicat.
Mi se pare foarte important să aduc în relați cine ești tu cu adevărat, nu o proiecție a ceea ce ai vrea să devii", Alex Aninoșanu, trainer și actor.O relație sănătoasă reprezintă mediul în care poți să te dezvolți frumos, să crești armonios.
Este mai degrabă un climat favorabil, în care ,,tu mă încurajezi și pe mine să evoluez."
Astfel cuplul se dezvoltă, și se îndreaptă spre aceleași idealuri.
Citeste si: SEPTEMBRIE 2021: Horoscop FECIOARĂ. Nativii Fecioară pot semna un contract pentru o casă!
Ce trebuie să faceți pentru a vă construi o relație sănătoasă
Într-o căsnicie, este bine să ceri părerea unui terapeut specializat în relații de cuplu.
Sentimentele trebuie sa fie cât se poate de sincere, înainte de toate.
Fiți foarte sinceri și deschiși față de partenerul vostru, pentru că acest lucru vă va apropia mai mult.
Dați frâu liber sentimentelor, în caz contrar se va instala între voi răceala.
Fiți mereu pozitivi în discuții, căci oamenii simt nevoia să fie apreciați.
Conștientizați problemele din cuplu vostru și încercați să le rezolvați.
Evitați certurile despre bani stabilind idealuri financiare și păstrați-vă calmul și echilibrul în discuții.
Iubiți-vă mult și sincer.
„Cea mai importantă bază pentru o relație sănătoasă, dinamică, este sentimentul că există o conexiune emoțională sigură. Aceste teren stabil hrănește acceptarea reciprocă, înțelegerea și munca în echipă. Întărește legătura noastră cu ceilalți și ne crește simpatia prin încurajarea compasiunii și reducerea agresivității. Astfel, partenerii și membrii familiei au experiența unei încrederi mai mari, precum și a unei bunăstări fizice și emoționale superioare.
Această legătură emoțională sigură între parteneri creează un „port” în care fiecare partener poate căuta refugiu și confort după luptele vieții – un refugiu sigur al acceptării și iubirii. În același timp, ea devine un punct de lansare din care partenerii abordează lumea exterioară și își afirmă obiectivele personale. Împlinirea necesității noastre pentru conexiune și grijă este elementul fundamental al fiecărei relații semnificative, plină de înțeles. Cu cât ne simțim mai conectați la partener, cu atât mai unici și independenți putem fi.
Mai mult decât atât, sentimentul de securitate pe care partenerii îl experimentează într-o relație sănătoasă este asociat cu un autocontrol emoțional crescut: partenerii exprimă mai puțină reactivitate și spirit de apărare și se sprijină mai mult reciproc.
În esență, cuplurile care se află într-o relație sigură și dinamică pot răspunde și răspund la trei întrebări de bază:
- Accesibilitate: Mă vei ajuta când am nevoie de tine?
- Receptivitate: Îmi vei accepta și percepe nevoile emoționale?
- Implicare: Vei fi prezent și implicat emoțional?",
interviu cu doamna Kyriaki Polychroni.
Citeste si: Semne că un băiat te place. 20 indicii la care să fii atenta
Cum pot fi rezolvate conflictele într-o relație
În ziua de astăzi, conflictele din relațiile de cuplu pot fi rezolvate prin conectarea emoțională a partenerilor și prin comunicare.
„Societatea modernă este devastată de un tsunami de singurătate, anxietate și depresie. Una dintre principalele surse de conflict în relațiile din ziua de azi este accentul extrem care se pune pe „independență” – să fii cineva, ea sau el, care poate face totul de unul singur – „totul la pachet”. Această extremă implică deseori un sentiment de rușine în ce privește nevoia pentru celălalt, o senzație de slăbiciune care duce la distanțare și izolare. Totuși, după cum menționează Susan Johnson, fondatorul Terapiei Centrate pe Emoții (EFT), în cea mai recentă carte a ei, The Meaning of Love, „această minunată izolare este pentru planete, nu pentru oameni”.
Descoperirile recente în neuroștiință au concluzionat că creierul uman este programat să caute conectarea cu ceilalți – iubirea este o îndatorire de relaționare, o tactică de supraviețuire prescrisă și înțeleaptă. Instinctul uman primar nu este nici sexul, nici agresivitatea – așa cum credeau teoriile din trecut – ci nevoia de conectare emoțională.
În trecut, dar și în zilele noastre, această nevoie a fost definită ca dependență emoțională și a fost privită de psihologi și terapeuți ca patologie. În ziua de azi știm că „dependența funcțională” este cea mai adâncă sursă de putere. Să realizezi „tot ce poți și dorești să fii” este posibil cu adevărat numai când ești puternic și sigur, alături de cineva care e important pentru tine", Kyriaki Polychroni.