Află cum se poate defini pansexualitatea și care sunt caracteristicile unui pansexual.
Pansexualitatea este o orientare sexuală din sfera multisexualității, spectru în care se regăsește și bisexualitatea. Acest termen se poate traduce prin capacitatea unui om, etichetat ca fiind polisexual, de a avea sentimente față de oricine, fără a ține cont de sexul biologic sau de identitatea de gen.
Pansexualii consideră că genul este un aspect complet irelevant atunci când vine vorba de alegerea partenerilor.
Pansexualitatea poate fi definită ca atracția față de o persoană, fără a se ține cont de gen, condiție socială, naționalitate, religie sau orientare sexuală.
Citeste si:// UPDATE// Care sunt cele mai periculoase zodii conform statisticilor FBI
Pansexualul nu suține că se simte atras de mai multe persoane în același timp, ci de orice fel de persoană, fără a ține cont de gen.
„Pentru mine, pansexualitatea înseamnă că poți fi atras emoțional, fizic și sexual de o altă persoană, indiferent de sexul sau genul ei. Unii pun semnul egal între pansexualitate și incapacitatea de a lua decizii. Oamenii vor să alegi un gen de care ești atras și să te ții de el, dar uite că nu funcționează așa pentru persoanele pan.
Uneori, nu suntem luate serios nici în comunitatea LGBTQ+ și ne e greu.Bineînțeles că orientarea mi se pare fluidă și cred că o să mă transform pe parcursul vieții. Nu sunt împotriva altor etichete, dar deocamdată mi se potrivește asta”, explică Isabel(21 de ani).
Citeste si: Semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori, daca esti intr-o relatie
Ce înseamnă pansexual
Pansexualitatea sau omnisexualitatea poate fi definită ca atracția sexuală sau emoțională față de persoane de orice fel, indiferent de gen, condiție socială, religie, naționalitate sau alte criterii.
Pansexualii nu își definesc sexualitatea, ci se ghidează după ideea conform căreia între gen(masculin-feminin) și sexualitate nu există diferențe semnificative.
„Pentru mine, pansexualitatea e o orientare în care genul persoanei pe care o placi nu e decisiv pentru dorința de a relaționa cu ea, iar asta nu înseamnă că „nu vezi genul”, ci doar că genul nu
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si:// CITEȘTE// Cum să ai un glow up. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi
Dar de fapt nu e o mare diferență între bisexualitate și pansexualitate, ăsta e un război inventat. Felul în care te autodefinești are legătură cu istoria personală și cu ce termen te face pe tine să te simți confortabil. Aceste două orientări au multe mituri în comun: se spune că suntem persoane promiscue – cu conotație negativă – sau că ne e mai ușor să fim infideli pentru că avem mai multe opțiuni sau că ne plac doar persoanele trans dacă suntem pan, iar bisexualii nu au nicio atracție față de persoane trans.
Suntem invizibili și adesea batjocoriți, și de aceea am vrut să vorbesc despre asta”, spune Xoch(27 de ani).Citeste si: Cum sa te distantezi si sa iti protejezi sufletul de o persoana toxica apropiata
Pansexualii se ghidează doar după emoții și empatie și pot simți diverse forme de atracție, indiferent de sexul partenerului.
„Când îmi place o persoană, mă interesează ce meme-uri îmi trimite, cum se poartă cu mine, cum mă face să mă simt, cum gândește. Nu mă interesează ce sex are sau cu ce gen se identifică. Am știut de mult că sunt atrasă și de persoane care nu se identifică drept bărbați sau femei și am început să-mi exersez pansexualitatea când am avut o relație cu o persoană non-binară”, spune Natalia(24 de ani).
În general, aceștia vor fi atrași de transsexuali, lesbiene sau persoane cu o fizionomie sau un fizic intersexe.
Prefixul „ pan ” își are originile în greaca antică și se poate traduce prin termenii „întregul”, „fiecare” sau „toate”, iar „ omni ” vine din limba latină și înseamnă „omniprezent” sau „peste tot”.
Astfel că, „pansexual”, derivat al cuvântului „pasexualism”(1917), se referă la acel individ pentru care „ instinctul sexual joacă un rol principal în toate activitățile umane, mentale și fizice ”.
Se spune că Sigmund Freud, medic neuropsihiatru austriac și fondator al școlii de psihanaliză, ar fi rostit pentru prima dată cuvântul „pansexual”
Angel Haze definește această identitate sexuală astfel: „Nu sunt gay, nu sunt heterosexuala, nu sunt bisexuala- Nu imi pasa. La finalul zilei, vreau doar pe cineva cu care sa am o relatie, o legatura."
Citeste si: Probleme cu tatal in copilarie: Probleme de cuplu la maturitate
Cum definesc pansexualii această orientare sexuală
„Orientarea asta nu înseamnă cu nu poți avea preferințe de gen. Eu mă definesc ca 50 la sută pansexuală, 40 la sută bisexuală și zece la sută lesbiană. De asta îmi place termenul-umbrelă „lencha”, pentru că le cuprinde pe toate.
M-am definit ca bisexuală de mică, după care m-am definit ca heterosexuală, pentru că am simțit multă presiune în Monterrey când îmi plăcea de câte un bărbat și îi spuneam că sunt hetero. Mai târziu, când m-am combinat cu o femeie, i-am zis că sunt lesbiană, după care am avut o relație cu o persoană non-binară și i-am zis că o iubesc indiferent ce gen are. Așa am realizat că sunt, de fapt, pansexuală”, spune Priscilla(26 de ani).
„Prima oară am auzit de pansexualitate când Miley Cyrus a anunțat că e pansexuală. Până atunci credeam că sunt lesbiană și că îmi plac doar femeile.
Știu că etichetele pot fi foarte utile, de asta am ales-o pe aceasta, ca să le explic prietenilor cine sunt. Dacă n-ar fi trebuit să mă explic nimănui, aș fi ales termenul queer și atât.
Nu mă pot defini ca bisexuală, pentru că nu cred în binaritatea de gen. Genul e un spectru larg. Dar mi se pare ok dacă alții vor să se identifice drept bi. Pentru mine contează cel mai puțin genul, fizicul și organele genitale ale unei persoane, dacă îmi place de ea”, spune Ireland(24 de ani).
Citeste si: Cum poate fi iubirea daunatoare: Tipologia celor dependenti de iubire