Postul negru se referă la restricționarea anumitor alimente sau obiceiuri. Află din rândurile de mai jos ce înseamnă postul negru!
Doctorul Anca Hâncu a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre ce tot ce trebuie să știi despre postul negru.
Beneficii ale postului negru
Postul negru are numeroase beneficii asupra sănătății fizice și mentale. În momentul în care se ține post negru, corpul începe să folosească depozitele de țesut adipos din grăsime, astfel că poate fi foarte utilă pauza alimentară. Cu ajutorul postului negru, oamenii pot scădea în greutate și se pot autodisciplina atunci când vine vorba de orele de mâncat. De asemenea, postul negru stimulează detoxifierea organismului, îmbunătățește starea mentală și crește nivelul de energie deoarece oamenii nu mai consumă alimente procesate, bogate în carbohidrați și zaharuri.
”În interiorul corpului, noi vom începe să utilizăm depozitele de țesut adipos de grăsime, și atunci poate fi util să avem această pauză. Principalul mecanism prin care putem scădea în greutate, dar vom avea și beneficii nutriționale și de sănătate vor fi restricția calorică, până la urmă. Practic, dacă știm că nu avem voie să mâncăm până la un anumit interval, oamenii reușesc să scadă în greutate cu beneficii pe sănătate.”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Contraindicații ale postului negru
Deși are multe beneficii, postul negru are și câteva contraindicații. Astfel, nu este recomandat să țină post negru persoanele care se confruntă cu o patologie cronică, precum cele care suferă de diabet și care sunt tratate, în special, cu insulină, deoarece pot face hipoglicemie periculoasă și își pot pune în pericol viața. Totodată, postul negru este de evitat pentru femeile însărcinate și copiii sub 14 ani. Mai mult decât atât, postul negru nu este recomandat sub nicio formă persoanelor cu diverse afecțiuni medicale, precum gastrita, ulcerul, tulburări intestinale sau sindromul de intestin iritabil.
”N-ar fi indicat să țină post negru cei care au o patologie cronică, și aici sunt persoanele cu diabet, mai ales cei tratați cu insulină care pot face hipoglicemie periculoasă și care le poate afecta chiar viața. Nu pot ține post femeile însărcinate, copii sub 14 ani. De asemenea, nu e indicat postul pentru persoanele cu gastrită, cu ulcere, cu tulburări intestinale, sindrom de intestin iritabil.”, a mai explicat aceasta.
Care sunt cele mai importante reguli ale postului negru
O regulă importantă atunci când se ține post negru este consumul de apă cât mai des posibil pentru hidratare, și pentru a ajuta corpul să elimine toxinele și alte substanțe nocive. Apa este vitală atât pentru corp, cât și pentru procesele enzimatice, metabolice și tot ce are loc în organism. De asemenea, se poate consuma și ceai sau cafea, deoarece postul negru nu este chiar atât de strict.
Totodată, multe persoane tind să prelungească durata postului, însă acest lucru este extrem de grav deoarece totul poate duce la deficiențe nutriționale și poate afecta negativ sănătatea. Dacă o persoană ține post negru timp de 15 zile, spre exemplu, va avea obiceiul să mănânce peste măsură și să aibă nevoie în permanență de un nutriționist. De obicei, postul negru se ține timp de 24 și 72 de ore, iar acesta trebuie încheiat treptat, pentru a oferi o mână de ajutor corpului pentru a se adapta la schimbările de alimentație și pentru a evita efectele secundare.
”Apa este obligatorie, nu există recomandare de post negru fără apă. Trebuie să bem apă, ea este vitală pentru corpul nostru, toate procesele enzimatice, metabolice pentru tot ce are loc în corpul nostru. În cadrul postului putem să bem un ceai, o cafea, nu este chiar atât de strict.”, a încheiat ea.