Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos

Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos
Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos

Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl putem avea și pe măsură ce înaintăm în vârstă conștientizăm tot mai mult acest lucru. Din acest motiv, a avea un stil de viață sănătos a devenit o preocupare majoră pentru cele mai multe dintre noi. 

Dar ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos? În linii mari, poate fi definit printr-un set de reguli menite să ne mențină sănătatea și să reducă riscurile îmbolnăvirii, reguli care implică alimentația sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice, renunțarea la fumat și alcool, program ordonat de somn și odihnă. Combinate, toate acestea îți asigură o stare fizică mai bună, echilibru psihic și emoțional și mai multă energie.  

Mișcare și terapii pentru trup și suflet 

Sedentarismul este unul dintre dușmanii redutabili ai sănătății. Degeaba urmezi un regim alimentar echilibrat și sănătos dacă nivelul tău de activitate este redus la zero. Poate că vei scăpa în timp de kilogramele în plus pe care le ai, însă nivelul de energie și starea psihică vor avea în continuare de suferit. Dacă mănânci sănătos și stai toată ziua pe scaun la birou, apoi te muți pe canapeaua de acasă, în fața televizorului, în timp te poți trezi cu dureri de spate, de picioare și chiar cu migrene. Masajul 4D este un tip de terapie la care apelează tot mai mult persoanele care au joburi statice sau solicitante. Un astfel de masaj implică aplicarea presiunii și manipularea mușchilor și țesuturilor într-un mod multidimensional sau în mai multe planuri de mișcare. Prezintă o serie de beneficii pentru corp și minte, ajutând la eliberarea tensiunii musculare și la relaxarea profundă a corpului și a minții.  

De asemenea, un stil de viață sănătos implică și mișcare sau exerciții fizice făcute în mod regulat. Ideal ar fi să mergi la sală, dar și activitățile în aer liber sunt benefice. Ieși la plimbări lungi și susținute în parc cât mai des posibil, fă jogging, mergi pe bicicletă. 

Regim alimentar echilibrat 

Curentul vegan este la modă și foarte multe persoane îl asociază cu stilul de viață sănătos. Însă medicii și alți experți în nutriție spun că organismul uman are nevoie de o gamă mai variată de nutrienți pentru a-și menține sănătatea. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană adultă trebuie să consume zilnic în jur de 2.000 de calorii, iar o alimentație echilibrată include legume, fructe, cereale, carne, ouă, brânză, aport redus de zahăr și de sare. Deși sunt la modă tot felul de diete restrictive, care pot duce la scăderea în greutate, regula celor trei mese pe zi este cea care îți asigură pe termen lung sănătatea. De asemenea, alimentele procesate trebuie evitate, iar fructele și legumele să fie consumate, pe cât posibil, fără a fi tratate termic. 

Deci, consumă predominant alimente naturale, de origine vegetală, cum ar fi fructele, legumele și leguminoasele, cerealele integrale. Pentru proteine, alege carnea slabă, cum ar fi cea de pasăre, iepure, mușchiuleț de porc, pește și ouă proaspete. Lactatele sunt principala sursă de calciu, dar alege-le pe cele cu conținut redus de grăsimi. De asemenea, alimentele precum nucile, semințele sunt gustări sănătoase. Și, foarte important, evită consumul de alcool și renunță la fumat. 

Program ordonat de somn și odihnă 

O altă condiție a unui stil de viață sănătos este respectarea unui program de odihnă și somn. Orice adult cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore. În afara acestui interval, orele de somn ar trebui să crească până la 10 sau chiar 12 pe zi. Este important să-ți asiguri un somn de calitate, care începe seara, la scurt timp după apus. Somnul va fi mai bun și mai liniștit dacă faci înainte un duș călduț și dacă ultima masă a fost cu cel puțin două ore înainte de culcare. În afara orelor de somn este important să ai și un program de odihnă. Indiferent de cât îți este de aglomerat programul zilnic, este esențial să iei și pauze. De asemenea, profită de zilele libere de weekend și desfășoară activități relaxante. Și, bineînțeles, mergi în vacanțe oricât de des este posibil. 



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies