Ce înseamnă SPF și ce semnifică fiecare valoare de pe produsele de protecție solară

Ce înseamnă SPF și ce semnifică fiecare valoare de pe produsele de protecție solară

Produsele de protecție solară nu ar trebui să lipsească, atunci când ne aflăm în sezonul cald. Însă știați ce înseamnă mai exact SPF?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact SPF -ul, dar și ce semnifică fiecare valoare în parte, care se află pe fiecare produs de protecție solară. În plus, descoperiți și câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont, pentru a vă bucura de o vară perfectă.

 

Ce înseamnă SPF

SPF reprezintă un parametru, numit și factorul de protecție solară. Acesta este factorul care exprimă care este mai exact capacitatea unui produs de protecție solară, de a opri radiațiile solare (radiațiile ultraviolete UVB), care produc arsuri asupra pielii.

Acest parametru are o anumită modalitate de a se calcula. Mai exact, este nevoie ca într-un laborator să se calculeze, pe baza unui raport între energia care produce roșeața de pe pielea protejată de un produs anumit, dar și între energia pentru a obține același rezultat, însă fără protecție. Astfel, cercetătorii își dau seama cât de benefică este protecția solară pentru piele sau nu.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Legatura dintre rosii si o piele superba

 

Ce semnifică valorile de pe produsele de protecție solară

Factorii de protecție se pot împărți în patru grupe:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Protecție scăzută – SPF 15

Protecție medie – SPF 25

Protecție înaltă – SPF 30

Protecție foarte înaltă – SPF 50

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Rutina de seara pentru o piele de milioane

Produsul cu factorul de protecție SPF 15

Acest produs care deține un factor de protecție SPF 15, poate proteja corpul cu până la 94% din radiațiile ultraviolete. Este un produs numai bun pentru a se utiliza zilnic, având o expunere ocazională, precum plimbarea câinelui sau condusul spre locul de muncă. 

Produsul cu factorul de protecție SPF 25

Acest produs care deține un factor de protecție SPF 25, poate opri cu până la 96% din radiațiile ultraviolete. Dacă în mod normal, arsura solară apare după aproximativ 10 minute de la expunere, dacă veți aplica o cremă SPF 25, aceasta va asigura protecția pielii, timp de 25×10 minute, pe scurt, timp de 250 de minute în condițiile de expunere.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Produsul cu factorul de protecție SPF 30

Acest produs care deține un factor de protecție SPF 30, poate absorbi cu până la 97% din radiațiile ultraviolete. Este necesar să îl utilizați pentru activitățile (alergare, drumeții, înot etc.) în aer liber, atunci când aveți o expunere de lungă durată la soare. Prin urmare, aceste produse cu un SPF 30 ar trebui să le aplicați obligatoriu, dacă vă aflați în aer liber. 

Produsul cu factorul de protecție SPF 50

Acest produs care deține un factor de protecție SPF 50, poate bloca cu până la 98% din radiațiile ultraviolete. Acesta este indicat să fie folosit mai ales în zonele în care soarele acționează mult mai repede, precum sunt urechile, nasul și fruntea.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Alimente care luptă împotriva ridurilor. Ar trebui să le consumi zilnic!

 

Sfaturi care te vor ajuta să stai la soare fără probleme

  • Folosiți un produs de  protecție solară   cu spectru larg, rezistent la apă, cu factor de protecție solară de cel puțin 15.
  • Fiți atenți și la produsele care specifică pe etichetă că au spectru larg de acoperire UV, pentru că acest lucru înseamnă faptul că protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. De asemenea, căutați pe etichetă și următoarele ingrediente: oxid de zinc, dioxid de titan, ecamsule, avobenzone, cinoxate, metal anthranilate, octilmetoxicinamat, salicilat de octil, oxybenzone și sulisobenzon. Acestea ar trebui să fie ingredientele unei protecții solare care să vă protejeze cu adevărat. 
  • Totodată, ar trebui să verificați și  data de expirare, în cazul în care abia o cumpărați, dar și în cazul în care mai aveți una acasă, din sezonul trecut și vă doriți să o refolosiți. Produsele de protecție solară ar trebui să rămână valabile pentru cel puțin trei ani, acesta fiind termenul maxim. Însă dacă nu sunteți siguri de produs, mai bine îl aruncați.
  • Cel mai bine ar fi să aplicați crema cu aproximativ 15 -30 de minute înainte de a ieși din casă și să o reaplicați la fiecare două ore. De asemenea, dacă înotați sau transpirați mult, ar trebui să o aplicați iar după. Aproximativ 30 ml de loțiune de protecție solară, ar trebui să vă ajungă pentru a acoperi exact așa cum trebuie, tot corpul.
  • Nu uitați că este necesar să folosiți  cremă  și pentru zona gâtului, a urechilor, a nasului, a mâinilor, a degetelor de la picioare, dar și în spatele brațelor și a picioarelor. În ceea ce privește buzele, le puteți proteja cu balsam de buze. Ar trebui să știți și faptul că apa, nisipul și zăpada sunt cele care reflectă razele soarelui, prin urmare, cresc riscul arsurilor solare.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Semne ca tenul tau incepe sa imbatraneasca mai repede decat ar trebui



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să-ți protejezi corect pielea de razele UV. Stai la soare fără griji

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Ce înseamnă arsura solară. Cu ce tratam arsurile provocate de soare

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm