Ce intervenții chirurgicale stomatologice își fac românii

Ce intervenții chirurgicale stomatologice își fac românii
Ce intervenții chirurgicale stomatologice își fac românii

Pe parcursul ultimilor 3 ani, serviciile stomatologice au crescut ușor, iar asta înseamnă că românii merg la medicul dentist deoarece conștientizează că se confruntă cu anumite afecțiuni orale.

Conform unui studiu de piață, jumătate dintre aceștia au mers la dentist în ultimul an, aproximativ jumătate au avut ultima vizită în ultimele 5 luni, iar o parte dintre ei, în urmă cu mai mult de 6 luni.

Iată care sunt intervențiile chirurgicale la care apelează românii, atunci când merg la stomatolog.

Implanturi dentare pentru reconstrucția danturii

Pentru a-și recupera sănătatea dentară și a obține un zâmbet atractiv, 22% dintre români au apelat în 2022 la intervenția cu implanturi dentare. Aceasta este soluția potrivită pentru înlocuirea dinților lipsă sau chiar pentru refacerea totală a danturii. Pentru o recuperare rapidă postoperatorie este important să respecți indicațiile medicilor, cu privire atât la igiena orală, cât și la alimentele pe care ai voie să le consumi după intervenție.

Igiena orală se reia a doua zi după intervenție, evitându-se atingerea zonei operate. În ziua a doua și a treia folosește o periuță de dinți cu peri moi și apă, după care poți începe să folosești din nou pasta de dinți. De asemenea, în primele 3 săptămâni, igiena orală nu trebuie să includă utilizarea dușului bucal. Încearcă să nu atingi zona operată, să nu tragi de firele de sutură care acoperă implantul dentar. Controlul pentru îndepărtarea firelor se efectuează la 7-10 zile de la intervenție, iar la 4-6 luni mergi la medicul dentist pentru evaluarea stării de vindecare a gingiilor. În urma finalizării reabilitării totale sau parțiale a danturii este necesar să te prezinți la cel puțin un control pe an.

În ceea ce privește alimentația, în primele 8-12 săptămâni, aceasta trebuie să fie semilichidă, la temperatura camerei. Consumul de alimente sau lichide tari, fierbinți ori condimentate, precum și alcool, lactate sau băuturi carbogazoase trebuie evitat în perioada imediat următoare operației de plasare a unui implant dentar. Lucrările protetice provizorii au mai mult un rol estetic decât funcțional. Pe termen lung, nu mușca direct din alimente dure – o alternativă este să tai mâncarea în bucăți mai mici.

Extracțiile dentare

Potrivit Medical News Today, medicii specialiști în chirurgie dento-alveolară propun extracția dentară atunci când un dinte este compromis și nu mai poate fi recuperat prin alte opțiuni de tratament. În 2022, 4% dintre români au ajuns la clinica stomatologică pentru extracții, acest indicator fiind într-o ușoară scădere față de anii anteriori, potrivit studiului de piață.

Intervenția pentru îndepărtarea dintelui se realizează în deplină siguranță și confort, local fiind administrată anestezia. Totodată, succesul unui tratament depinde de grija pe care o ai în urma

intervențiilor stomatologice. Pentru o vindecare corectă și rapidă în urma extracției dentare este necesar să urmezi sfaturile medicilor dentiști. Astfel, este important ca în primele zile după intervenție să acorzi o atenție sporită alimentației și igienei orale.

Este recomandat ca în primele 12 ore după intervenție să eviți clătirea gurii pentru a nu îndepărta cheagul de sânge format în locul extracției, să nu consumi alimente sau băuturi fierbinți, să ai o alimentație lichidă ori semilichidă și să nu atingi zona respectivă cu limba ori cu mâna. Este important ca locul de unde a fost scos dintele să fie menținut cât mai curat cu putință. Locul extracției nu trebuie periat cu putere, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Se folosește o periuță moale începând cu a doua zi după intervenție.

Tratamentul chirurgical în cazul parodontozei

Statisticile arată că tot mai mulți români suferă de boala parodontală. Cei mai importanţi factori rămân placa bacteriană şi tartrul. Totuși, pot exista diferite cauze ale parodontozei, cum ar fi factorii genetici, cei psihologici, obiceiurile nesănătoase (fumatul), stilul alimentar, igiena orală deficitară, afecțiuni ale sistemului imunitar. Diabetul și vârsta înaintată se numără și ele printre cauzele acestei boli.

Dacă parodontoza nu este tratată la timp, aceasta poate duce la distrugerea țesuturilor de susținere a dinților, implicit osul maxilar. De asemenea, dinții vor deveni mobili și pot cădea brusc.

Cât despre tratamentul chirurgical al parodontozei, trebuie să știi că medicul stomatolog va tăia gingia și va elimina tartrul depus în jurul rădăcinii dintelui. Procedura este minim invazivă, fiind folosită tehnologia modernă a laserului dentar, care creează condițiile biologice de reatașare a gingiei pe dinte.

 

Sursă foto: pexels.com



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies