Indiferent că vorbim despre o răceală la care apare ca simptom tusea sau de momentele în care tusea seacă nu mai dispare, vom avea nevoie de anumite leacuri.
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact tusea seacă și care sunt cauzele apariției acesteia, dar și câteva leacuri bătrânești care vă pot ajuta cu siguranță să scăpați de această tuse care nu vă mai dă pace.
Cum se manifestă tusea seacă
Tusea seacă sau altfel spus tusea uscată sau neproductivă, este cel mai întâlnit tip de tuse care apare în urma infestării cu un virus de răceală sau gripă.
Această tuse este caracterizată prin faptul că nu generează mucus și se simte ca o mâncărime a gâtului, care la un moment dat poate deveni destul de deranjantă.
Citeste si: Ce se pune pe piept când ești răcit
Cauzele apariției unei tuse seci
Cele mai întâlnite cauze ale apariției unei tuse seci sunt cele legate de gripă sau de răceală, însă nu doar acestea pot fi cauzele.
Tusea seacă, care durează mai mult de 8 săptămâni după ce v-a trecut gripa sau răceala, poate indica o infecție a tractului respirator superior, din cauza virușilor care inflamează și sensibilizează căile respiratorii. De asemenea, poate să fie vorba și despre o reacție alergică, care vă provoacă această tuse, mai ales rinită alergică. În acest caz, tusea este însoțită de strănut, lăcrimarea ochilor și secreții nazale apoase.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dacă pe lângă tuse, simțiți și o respirație îngreunată, febră și frisoane, poate să fie vorba despre laringită, sinuzită sau bronșită. Această tuse seacă poate să fie factorul declanșator al astmului, dacă este însoțită de respirație șuierătoare și dureri în piept. Dacă simțiți o senzație de arsură în capul pieptului, dureri în gât, dar și răgușeală, poate să fie vorba despre un sindrom de reflux gastroesofagian.
Alți factori din cauza faptului în care vă confruntați cu o tuse seacă, pot ține de mediul poluat, aerul prea uscat din cameră, fumul de țigară, atât în rândul fumătorilor cât și a fumătorilor pasivi, dar și pe fond psihologic (nervos), care se mai numește și tuse psihogenă. Totodată, poate să fie și în urma unui efect advers la anumite medicamente: pentru hipertensiune, chimioterapie, antibiotice sau medicamente pentru afecțiunile psihice.
În cazul în care tot observați că tusea seacă nu mai trece după o mai lungă perioadă, se recomandă să consultați un medic specialist, pentru a nu apărea afecțiuni mai grave.
Citeste si: DESCOPERĂ: La ce este bun ceaiul de ROZMARIN
Ce leacuri bătrânești te ajută să scapi de tusea seacă
Ceai de ceapă
Datorită faptului că ceapa este cunoscută ca fiind un remediu numai bun cu efecte absolut miraculoase pentru răceală, tuse și dureri în gât, ceaiul de ceapă reprezintă un leac bătrânesc numai bun pentru a avea rezultatele dorite. Puneți pe foc o cratiță care să conțină o cană de apă și o ceapă medie (în coajă) și lăsați totul la fiert timp de 10-15 minute. Apoi strecurați conținutul și beți cu înghițituri mici, de trei ori pe zi. De asemenea, dacă vă displace acest gust, puteți adăuga 2-3 lingurițe de miere.
Suc de morcovi
Pentru a rezulta un suc de morcovi numai bun pentru a vă ajuta să scăpați de tusea seacă, tot ce trebuie să faceți este să tăiați morcovii felii și să îi puneți la fiert. După ce ați observat că s-au înmuiat, îi puteți scoate și îi veți pasa. Conținutul obținut se pune înapoi în apa în care aceștia au fiert, iar când se răcește, puteți adăuga și miere. Păstrați sucul de morcovi într-un recipient de sticlă la frigider. Se recomandă să luați trei linguri în fiecare zi.
Citeste si: Tușești sau ai gâtul iritat? Sfaturi esenţiale pentru a trece cu bine peste iarnă
Sirop de ridiche neagră
Siropul care se formează din ridichea neagră, poate să reprezinte un leac bătrânesc extrem de benefic împotriva tusei seci, având și proprietăți imunostimulatoare. Puteți stoarce două ridichii negre medii și să amestecați sucul cu 1-2 lingurițe de miere de tei. Se recomandă să luați o linguriță la un interval de 1-2 ore.
Limonadă caldă
Datorită faptului că lămâile reprezintă o sursă bogată de vitamina C, nu trebuie să lipsească din remediile naturiste. Prin urmare, puteți pregăti o limonadă normală, însă cu apă călduță, la care veți adăuga miere. Se recomandă să o beți încet, pentru a ajunge în zonele în care este nevoie.
Tratament cu ghimbir
Acest tratament este unul foarte recomandat atunci când vine vorba despre tusea seacă. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați felii ghimbirul, iar într-o oală cu apă fiartă să le adăugați și să le lăsați la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Se recomandă să serviți băutura caldă și cu înghițituri mici.
Citeste si: Cum îți dai seama dacă ai coronavirus? Este vorba despre cel mai frecvent și ciudat simptom