Ce lege va intra în vigoare pentru proprietarele de locuințe. Va fi obligatoriu în România

Ce lege va intra în vigoare pentru proprietarele de locuințe. Va fi obligatoriu în România
Ce lege va intra în vigoare pentru proprietarele de locuințe. Va fi obligatoriu în România

Informație de ultimă oră pentru proprietarii de locuințe. Ministerul Dezvoltării a discutat despre un proiect prin intermediul căruia aceștia nu le vor mai putea închiria, dacă se află în clădiri care au riscul seismic ridicat.

În prima lectură, Guvernul a citit un proiect de lege care are în vedere interzicerea închirierii sau cedării în comodat a spațiilor de locuit în clădirile care au riscul seismic 1.

Citește și: ”Va fi un alt cutremur mare.” Ce a mărturisit Carmen Harra despre marele cutremur care urmează

Ce lege va intra în vigoare pentru proprietarii de locuințe

Pe lângă aspectele acestea, proiectul interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri.

-Proiectul de lege interzice închirierea spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1

-Proiectul vizează introducerea unor noi alineate în Legea 212 din 2022. Este vorba despre următoarele:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.”

„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în

clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Clădirile clădirile cu risc seismic 1 sunt cele „cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime”.

Dacă Guvernul îl va adopta, acest proiect de lege va merge în Parlament pentru a fi discutat.

Citește și: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citește și: De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...- stirilekanald.ro

România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur

Conform Allanei Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa și Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, România este o țară foarte expusă, în cazul unui cutremur mare.

„O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii.

Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice. Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă. România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani.
În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5″,
a spus coordonatorul.

Citește și: Primele imagini cu Cansu Dere, după ce s-a zvonit că a dispărut în urma cutremurelor din Turcia



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cât de important este somnul. Beneficiile profunde asupra fizicului și psihicului și strategii pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

VIDEO Ce sume livra pe lună Alin Oprea în contul fostei sale partenere de viață, Larisa Uță. „Numele meu de cod era „Bancomatul.”

VIDEO | Cunoașterea dintre Robi și Teodora e pe cale să se termine?! „Dacă nu interveneau apropiații tăi...”. Aflați răspunsul în noul episod din „Casa iubirii” de vineri, 20 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies