Explicatia cercetatorilor a fost logica: un consum redus de fructe si legume reduce capacitatea de aparare a plamanului (asigurata de antioxidanti) in fata unor substante potential daunatoare inhalate din aer.
Intr-un studiu international despre astm si alergii in copilarie, efectuat peste un milion de copii, s-a demonstrat o relatie inversa intre ratele de prevalenta ale astmului, alergiilor si eczemelor si aportul de plante, cereale si legume. Cu alte cuvinte, cei afectati de boli respiratorii nu prea mananca sanatos…
Explicatia cercetatorilor a fost logica: un consum redus de fructe si legume reduce capacitatea de aparare a plamanului (asigurata de antioxidanti) in fata unor substante potential daunatoare inhalate din aer.
Mai precis, cercetatorii au cuantificat nivelul de stres oxidativ in aerul expirat, care scade cand mananci mai multe fructe si legume, apoi scade si mai mult pe masura ce creste cantitatea de produse vegetale si scade cantitatea de produse de origine animala. (E R Miller 3rd et al. Effect of dietary patterns on measures of lipid peroxidation: Results from a randomized clinical trial. Circulation. 1998).
Interesant este ca, comparativ cu oamenii sanatosi, studiul amintit a constatat ca pacientii cu astm au niveluri mai mici de carotenoide (licopen, luteina, alfa-caroten si beta-caroten) comparativ cu persoanele sanatoase din grupul
Un studiu
Asadar, dietele bogate in antioxidanti au fost asociate cu prevalenta redusa a astmului. Dar ce se intampla cu astmaticii daca mananca mai multe fructe si legume? Ca sa afle raspunsul, cercetatorii americani au facut un amplu studiu in doua etape. (L G Wood et al. Manipulating antioxidant intake in asthma: A randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition, 2005).
Citeste mai mult pe kilostop.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro