Ce materie nouă se va introduce în școli. Elevii vor intra în programul pilot

Ce materie nouă se va introduce în școli. Elevii vor intra în programul pilot
Ce materie nouă se va introduce în școli. Elevii vor intra în programul pilot

Din septembrie, o nouă materie va fi introdusă în programa școlară. Este o materie opțională și profesorii vor trebui să fie instruiți în acest sens; se așteaptă ca peste 50 000 de elevi să participe la acest program pilot.

O nouă materie opțională va fi introdusă în școlile primare de anul viitor. Peste 50.000 de elevi din întreaga țară vor lua parte la acest proiect pilot. Materia este una surprinzătoare și presupune un sport pentru minte. Este vorba despre șah. Pentru a sprijini proiectul, peste 3.000 de profesori vor fi instruiți și pregătiți să le predea elevilor până în septembrie.

Citește și: Topul celor mai frumoase mesaje de Ziua Femeii, 8 martie 2023! “Te felicit cu ocazia Zilei Femeii! Îți doresc multe momente minunate, impresii plăcute, realizări ale elevilor și multe bucurii în familie!"

Ce materie nouă se va introduce în școli

În fiecare an, antrenorii de la academia de șah din Capitală învață 800 de copii care vor să devină jucători de șah de competiție. În România, părinții sunt nevoiți să plătească peste 200 de lei pe lună pentru cursuri particulare de șah, deoarece puține școli oferă lecții de șah copiilor lor.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune.

Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa. Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, a declarat Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Aceasta este o materie opțională care va fi introdusă în școli începând cu luna septembrie pentru a sprijini părinții și copiii pasionați de sportul minții.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a transmis Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Elevii vor intra în programul pilot
Elevii vor intra în programul pilot[Sursa foto: Pexels.com]

Cadrele didactice vor fi instruite pentru această materie

Acest lucru ridică întrebarea dacă profesorii pot și trebuie să fie pregătiți pentru a face față acestei noi provocări.

„Cadrele didactice își puneau problema dacă ele pot să predea acest opțional, în condițiile în care nu au mai jucat șah până în momentul respectiv. Pas cu pas, începând cu jocuri logice pe table de șah, vor învăța tot ce au nevoie să știe, pentru a utiliza șahul că instrument în educație”, a

mai spus managerul de proiect.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De la lansarea serialul Queen's Gambit în 2020, interesul global pentru șah a crescut vizibil.

„Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare. Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen.

Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”, a susținut Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah.

Elevii vor intra în programul pilot
Elevii vor intra în programul pilot[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Elevele cu performanțe deosebite pot primi bani în plus! Cum se vor majora bursele școlare



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum trebuie să ajute mamele copiii să se dezvolte armonios, cu ajutorul educației în natură

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies